Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НХА показва изложбата "Вечният конферанс" в "Тракарт"

Изложбата „Вечният конферанс“ представя част от музейната програма на Националната художествена академия и част от дългосрочен проект със същото заглавие, на който институцията слага началото през 2019 г. 

В експозицията са включени над петдесет графични и цветни етюда, като сред представените автори са имената на едни от най-известните български художници – възпитаници на Художествената академия от различни поколения: Борис Михайлов, Андрей Николов, Иван Милев, Александър Божинов, Илия Бешков, Д. Топлийски, Илия Петров, Дечко Узунов, Генко Генков, Любен Зидаров, Никола Гюзелев, Светлин Русев, Христо Явашев, Кеазим Исинов, Атанас Яранов, Николай Майсторов, Любомир Савинов и др. Естествено място в изложбата намират и великолепните студентски етюди на Антон Митов, създадени през 80-те години на XIX век в Италия, които дълги години са еталон за обучаващите се в Художествената академия.

Музейната сбирка на НХА е една от най-старите колекции на българско изкуство. Нейното формиране започва със създаването на учебната институция като Държавно рисувално училище през 1896 г. Уникална по своя характер, тя включва в своите колекции живопис, графика, оригинални произведения на дърворезбата, шевици, съдове, накити, оръжия и др. Съхраняваните в нея учебни етюди по рисуване днес са основно свидетелство за развитието и методологията на художественото образование у нас и продължават да впечатляват с голямата си вещина, майсторство на изпълнението и високите академични резултати.

Изложбата се осъществява по програмата на Националната художествена академия за присъщата ѝ научна и художественотворческа дейност за 2024 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В ГХГ гостува "Приказният свят се нарича Наив“

От днес до 24 септември Асоциацията на художниците наивисти в България  представя голяма изложба - панорама на този стил, както сред българските художници, така и сред европейските им колеги. На първия етаж в Залите за временни експозиции над 25 български автори от цялата страна ще покажат живопис, рисунки и пластики. А на втория етаж ще гостуват..

публикувано на 03.09.24 в 12:10

Големият клоун Еластик ще гостува на "TheatAir" в Пловдив

С шествие на италиански улични музиканти на 5 септември ще се открие 12-ото издание на Фестивала за улични изкуства TheatAir (Тиът еър) в Пловдив.   Артистите от група  „Гранде Кантаджиро Баратоли“ ще тръгнат от Римския стадион, ще преминат през Главната улица и ще стигнат до Виенския павилион на Цар-Симеоновата градина. На същото..

публикувано на 03.09.24 в 11:45

Дамян Мандалиев с първа самостоятелна изложба в Пловдив

"Сънища, спомени, мистерии", така се нарича изложбата живопис, която открива в галярия "Пловдив" художникът Дамян Мандалиев. "Този автор е пример за това, че човек може във всяка възраст да осъществи мечтите си, да учи, да се обърне професионално към изкуството и да изгради себе си като творец", коментират от ДПХ в деня на откриването на..

публикувано на 03.09.24 в 10:46

Изложба за юбилея на ансамбъл "Тракия" откриват на Римския стадион

Изложба под надслов „50 години ансамбъл „Тракия“ – 50 години емоция“ ще бъде открита тази вечер на Римския стадион и ще продължи до 16 септември. Тя е част от събитията, посветени на юбилея на ансамбъла. Екипът на емблематичната фолклорна формация е подготвил 26 пана, които разказват за началото на трупата, превръщането й през годините в..

публикувано на 03.09.24 в 07:15

Петър Беляшки с изложба в "Червеното пони"

Изложба живопис на Петър Беляшки се открива в галерия „Червеното пони“ в Стария град.  Художникът е озаглавил експозицията си „Посоки на въображението“.

публикувано на 03.09.24 в 07:10