Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Седмицата на съвременното изкуство

Стартира 30-ото издание на Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив. Тазгодишното издание е на тема “За по-добър свят“. Официалното откриване е на 4 септември от 19,30 ч. в Баня „Старинна“. Участват автори от България, Молдова, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

Изложбата набляга и на пловдивското участие. Сред тях са Велизар Димчев със смела и находчива намеса в Банята; Дуварколектив - група социално-ангажирани художници в града; Надя Генова с впечатляващо присъствие в пространство на Банята; Асен Кръстенов с фотография, Севдалина Кочевска, Осман Юсеинов и Иван Иванов със смели инсталации на любими обществени места в града като кино „Космос“, езерото в Цар-Симеоновата градина, Гарнизонна фурна и Братската могила.

 Куратори на изложбите са артистите Живка Валявичарска и Емил Миразчиев.

Традиционното място на проекта -Баня „Старинна“, отваря врати специално за Седмица на съвременното изкуство, за да отбележи тридесетата си годишнина. Седмицата е един от най-устойчивите формати за съвременно изкуство в страната като предоставя важна подкрепа за развитие на творците. 

За първи път към проекта се включва галерията за съвременно изкуство – Cu29.

„Темата „За по-добър свят“ мобилизира трансформиращия потенциал на съвременното изкуство с визуално и творческо въображение. Тя представя балансирана и разнообразна селекция от млади и утвърдени автори от международната и местна сцена с творби, които засягат съвременни теми, актуални на глобално и местно ниво: екология, миграция и диаспорични култури, война и политическо насилие, неолиберализъм, деколонизация, раса, религия и етнос, пол и сексуалност и др. Изложбата показва съвременно изкуство на високо худо­­жествено ниво. Представени са световно-известни имена от международната сцена: Ширин Нешат, носителка на награда от Венецианското биенале от 1999 г. и Сребърен лъв на Венецианския кино фестивал от 2009 г.; Таня Остоич, известна в световната история на феминисткото изкуство и пърформанса; Кристиян Нямпетаучаствал в Документа 15 и Манифеста 14, с награда за изкуство „Бъдещето на Европа“ от 2019 г., основател на платформа за Африканско видеоизкуство и куратор към e-flux. Поканени са артистите ninavale (Нина Ковачева и Валентин Стефанов), базирани в Париж и активни на международната сцена, носители на награда „Юнеско“ от биеналето в Цетине 2002 г.; Албена Михайлова-Бенджи, любима пловдивска художничка, която живее и работи в Базел; Веселин Алексиев и Милена Кънчева с актуална тематика за миграцията; Дан Тенев, ярка фигура в българската култура, разпознаваем със своите причудати, монументални намеси в градската и природна среда. Участват още художници от Молдова, Босна и Херцеговина, и Северна Македония“, разказват кураторите Живка Валявичарска (САЩ/България) и Емил Миразчиев (България).

Чрез изкуството си художниците размиват фиксирани граници и идентичности. Като набляга на пресечните и транс-континентални връзки и тематики, които присъстват в ежедневието ни по безброй начини, изложбата реализира космополитния потенциал на града.

Дните, наситени с творчество и активност, включват кръгла маса на тема „Изкуство и социална трансформация“ и спонтанни акции в градска среда. Към тридневната програма се включват самостоятелно организирани и продуцирани проекти: Галерия Сариева с изложбата на Камен Стоянов „Град на сенките“и проектът „Изкуство за зелено бъдеще“.

Интервю с Емил Миразчиев може да чуете от прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив впечатлява постоянно и пловдивчани, и туристи

Празникът на Пловдив е определен с решение на Общинския съвет от януари 1993-та година.   31-години по-късно пловдивчани посрещат празника на 6-ти септември  и споделят с какво се отличава родния им град и кое е любимото им място в града.  Денят е специален за всички жители на Пловдив, но и чужденците са впечатлени от забележителностите и..

публикувано на 06.09.24 в 12:29

Митрополит Николай: Пловдив винаги е давал на България

С тържествен молебен в катедралния храм "Успение на Света Богородица" и поднасянето н а венци и цветя пред паметника на Гаврил Кръстевич в Стария град започнаха  тържествените чествания за 139 години от Съединението в Пловдив.  В словото си и пред официалните лица, общественици и граждани в храма - Пловдивския митроплит Николай отбеляза, че..

публикувано на 06.09.24 в 11:52

Пловдив чества тържествено Съединението и празника на града

С тържествена програма, концерти и възстановка на историческите събития Пловдив празнува 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и своя празник. Честванията започнаха още сутринта в катедралния храм „Света Богородица“ с тържествен молебен, отслужен от Пловдивският митрополит Николай.   Полагат се венци и цветя..

обновено на 06.09.24 в 09:30

Винаги се обединяваме около обща цел, полагаме усилия във всички сфери

Този ден е символ на единството, силата и духа на българския народ. Най-пловдивският ден в българската история ни дава увереност, че обединени можем да преодоляваме предизвикателствата и да постигаме целите си, отбеляза в поздрава си към пловдивчани за Съединението и празника на града  кметът Костадин Димитров .  Ние винаги сме се..

обновено на 06.09.24 в 09:30

Асеновград отбелязва Съединението със 150 знамена

Асеновград ще отбележи 139 години от Съединението на България. И по традиция, отново ще бъдат раздадени безплатно 150 броя знамена по идея на кмета д-р Христо Грудев.  Всеки желаещ може да получи по един български трибагреник от 10 часа пред служебния вход на Общинската администрация.   Призовават се хората да поставят трикольорите на тераса или в..

публикувано на 06.09.24 в 09:28