Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БК "Локомотив" почита Пенка Стоянова с турнир

Баскетболният клуб "Локомотив" (Пловдив) ще организира мемориален турнир в памет на най-успешната баскетболистка на града - Пенка Стоянова. Надпреварата ще се състои на 21 и 22 септември с участието на четири отбора.

Освен "Локомотив", в турнира ще се включат още съставите на "Видабаскет" (Видин), "Политехника" (Дупница), както и тимът на "Работнички" от Република Северна Македония. В първия ден ще са полуфиналите, а във втория - мачът за трето място и финалът.

"БК "Локомотив" иска да почете голямата Пенка Стоянова с мемориален турнир за мъжки баскетбол. Искаме да зарадваме Пловдив с такъв празник и да почетем личността ѝ. Смятам, че тя е сред най-големите символи на българския спорт. Искаме турнирът искаме да стане и да се провежда всяка година. Пенка Стоянова заслужава да има зала на нейно име в Пловдив", заяви председателят на БК "Локомотив" Евелин Парасков. 

Пенка Стоянова е най-успешната баскетболистка на Пловдив. С националния отбор на България тя е сребърна медалистка от Олимпиадата в Москва през 1980 година и бронзова медалистка от Игрите в Монреал 1976 година. Участвала е на 8 европейски първенства, като печели сребърен медал през 1972 година във Варна и бронзов медал през 1976 година в Клермон Феран, Франция. Три пъти е била включвана в сборния отбор на Европа.

Легендарната баскетболистка си отиде от този свят на 16 август 2019 година. 

Турнирът ще се проведе на два етапа. На 21 септември ще се играят полуфиналите, които ще започнат в 16:00 и 18:00 часа. На следващия ден, 22 септември, ще се проведат мачовете за трето място и финалът. Двубоите ще се състоят в зала "Сила" и ще бъдат излъчвани по телевизия, като допълнителна информация за излъчването ще бъде предоставена съвсем скоро.

"Това ще бъде и официалното представяне на отбора за новия сезон. Стремим се да направим истински празник за пловдивчани и всички любители на баскетбола," коментира треньорът на "Локомотив", Димитър Чанков. "Очакваме силни мачове и сме сигурни, че турнирът ще бъде запомнящ се старт на нашата нова спортна година."

По време на турнира организаторите ще подарят на отборите-участници биографичната книга за легендата Пенка Стоянова „Царицата на баскетбола“ на журналиста от Радио Пловдив Диан Никифоров.

"Щастлив съм, че с тази проява правите така, че споменът за голямата ни спортистка да остане жив. Мога да говоря за Пенка Стоянова цял ден, но ще кажа само - тя беше голяма като спортист, голяма като човек и голяма като жена. Нейните постижения са многобройни, но любовта и отдадеността й към спорта ще останат в паметта на всички", заяви Никифоров на пресконференцията.

Организаторите обещават богата програма по време на надпреварата, с много игри за публиката и атракции. Освен това, на специален щанд ще се продава и биографичната книга на именитата ни баскетболистка Пенка Стоянова.

Освен организацията на мемориалния турнир, клубът продължава да развива и своята баскетболна школа, като работи усилено върху изграждането на млади таланти. "Имаме амбициите да структурираме клуба така, че да създаваме и развиваме собствени таланти," заяви Парасков. Вече са потвърдени новите попълнения в треньорския екип, който ще ръководи школата – Аврам Андреев, Михаил Андреев, Кристиан Русинов и Юлий Арабаджийски.

"Това е модел, който искаме да наложим в клуба – да залагаме на млади и перспективни играчи," допълни председателят на "Локомотив". "Въпреки проблемите, които срещаме с материалната база, вярваме, че с упоритост и труд ще успеем да постигнем успехи. Продължаваме да работим по селекцията и скоро ще обявим още две нови имена, които ще завършат нашия състав."

Преди мемориалния турнир в чест на Пенка Стоянова, БК "Локомотив" ще участва и в турнир в Дупница на 14 и 15 септември, където ще се срещнат с отборите на "Дунав", БУБА и "Политехника".


По публикацията работи: Йордан Данчев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Григор Димитров

Контузия извади Гришо от US Open

Григор Димитров отпадна на четвъртфиналите на Откритото първенство по тенис на САЩ. Поставеният под №9 българин имаше сериозен физически проблем и отстъпи с 3:6, 7:6(5), 3:6, 1:4 и отказване срещу от №20 в световната ранглиста Франсис Тиафо (САЩ). Срещата продължи точно три часа. Така Григор не успя да повтори най-доброто си класиране на US Open. През..

публикувано на 04.09.24 в 09:41
ВК

ВК "Локомотив Авиа" ще атакува волейболния връх от Пловдив

ВК "Локомотив Авиа" има за цел призово класиране през предстоящия сезон в мъжкия волейболен елит на България - Суперволей. Това обявиха президентът на клуба Ивайло Константинов, главният мениджър Людмил Найденов и старши треньорът Найден Найденов по време на съвместна пресконференция в Община Пловдив с кмета на града Костадин Димитров и заместник-кмета..

публикувано на 03.09.24 в 12:36
Илко Пиргов представи новото попълнение Хуан Переа

Локо купи колумбийския нападател Хуан Переа

"Локомотив" (Пловдив) привлече Хуан Переа от португалския "Академика" (Коимбра) срещу трансферна сума, съобщиха от "Лаута".  Нападателят е шестото ново попълнение за „черно-белите“ това лято. Той е с контракт за три години. Хуан Переа е роден на 21 август 1999 г. в Меделин, Колумбия. Юноша е на "Индепендиенте" (Меделин). Състезавал се е още за..

публикувано на 03.09.24 в 10:10

"Ботев" обяви продажбата на Джеймс Ето’о

"Ботев" (Пловдив) продаде Джеймс Ето’о на ЦСКА за солидна трансферна сума, съобщиха официално от клуба. 23-годишният футболист пристигна при „канарчетата“ през лятото на 2021 година и изигра 102 мача с „жълто-черната“ фланелка. Камерунецът, чийто договор бе до лятото на 2025 година, бе част от състава спечелил бронзовите медали рез сезон 21/22 и Купата..

публикувано на 03.09.24 в 10:00

Откриха новата учебна година в Спортното училище

Спортното училище "Васил Левски" в Пловдив откри новата учебна година. На официалното събитие бе з аместник-кметът по спорт и младежки дейности в Община Пловдив Николай Бухалов.  Той приветства учениците, учителите и родителите. „Много велики спортисти, които продължават да прославят името на България по света, са започнали пътя си към успеха именно..

публикувано на 02.09.24 в 14:57