Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съединение и Сопот честват годишнини

| обновено на 05.09.24 в 07:40

Две пловдивски общини – Съединение и Сопот, празнуват днес.

В град Съединение продължават проявите, посветени на 139-та годишнина от обявяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, както и на 55 години от обявяването му за град.

След издигането на знамената на площада започва тържествената сесия на ОбС – Съединение, на която ще бъдат връчени почетни отличия на 3-ма заслужили жители на общината – Стойчо Кърджалийски, Мария Празова и Асен Митков.

От 18.00 ч. на площада е организирана изложба на старинно оръжие на участници в Голямоконарската чета и ще бъде отслужена панихида за душите на участвалите в Съединението. С литийно шествие знамето на Голямоконарската чета ще стигне до площада, където ще бъдат възпроизведени най-важните моменти от Съединението. Празникът завършва със заря и концерт на народни песни и танци.

Сопот чества днес 21 години от възстановяването си като община.

Празничните прояви започват в 9.30 ч. с молебен за здраве и благополучие на жителите в църквата „Св. апостоли Петър и Павел“. След това ще бъдат тържествено издигнати знамената на Република България, ЕС и община Сопот и ще бъде открита фотоизложбата „Сопот – минало и настояще“.

От 17.30 ч. в експозиционната зала на къщата музей „Иван Вазов“ желаещите могат да се срещнат и разговарят с тазгодишните носители на журналистическата награда „Съба Вазова“ и на военната Вазова награда.

Вечерта от 20.30 ч. на площад „И. Вазов“ е тържественото честване и връчването на наградите „Съба Вазова“ и военната Вазова награда. Празничните прояви завършват с концерт на открито. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Повдигнаха 6 обвинения на пастрока, тормозил 5-годишно дете

Прокуратурата повдигна обвинение на 35-годишния Петър Чернев за нанасяне на средна телесна повреда на 5-годишно момче. На мъжа ще се търси отговорност и за принуда и изтезание на детето в условията на домашно насилие, както и за притежание на наркотици. Арестуваха "семейство", пребивало системно петгодишно дете (обновена) Операцията на..

публикувано на 05.09.24 в 09:56

Местят концерта на Брегович от стадион "Ботев" в Панаира

Местят концерта на Горан Брегович на Панаира. Планираният за провеждане концерт на стадион “Христо Ботев” – „The best of Goran Bregovic“, ще се проведе на нова локация. Това съобщиха организаторите от ПФК “Ботев Пловдив”, като обявиха, че смяната на локацията е необходима и неизбежна. Музикалното събитие ще се проведе на 11-ти септември, на..

публикувано на 05.09.24 в 08:57

Възстановяват с друг превозвач транспорта до Войводиново

От 9 септември ще бъде възстановен градският транспорт от Войводиново до Пловдив. Това стана ясно на среща днес с кмета на община „Марица“ Димитър Иванов, кмета на Войводиново Димитър Тосев и представители на транспортни фирми.  Маршрутът няма да се обслужва от „Автотранс Чолаков“, който държи линия номер 15 в Пловдив, а ще се поеме от друг..

обновено на 05.09.24 в 08:27

Продължава гасенето на пожара край Белово

Продължава гасенето на пожара в местността „Ливада Бачия“ до пътя Белово - Юндола. Гори 6-7 декара иглолистна гора. На място са пожарникари, които гасят на ръка. Пожар пламна край пътя Белово - Юндола Продължава набирането на доброволци в общината за участие в гасенето – съобщи за Радио Пловдив кметът на Белово Стойко Стефанов...

обновено на 05.09.24 в 08:26

Пожар пламна край пътя Белово - Юндола

Пожар се разгоря в близост до пътя Белово - Юндола, в местността "Ливада Бачия". Сигналът е подаден в късния следобед. Огънят е пламнал в  труднодостъпна местност, съобщи говорителят на пазарджишката пожарна Мирослав Стоянов. По предварителна информация горят около 5 декара иглолистна гора, а служители на пожарната в Белово и от местното горско..

публикувано на 04.09.24 в 17:58