Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиция, джаз и класика с Теодосий Спасов фолк квинтет

Теодосий Спасов
Снимка: Ани Петрова

Музикантите от Теодосий Спасов фолк квинтет излизат днес на пловдивска сцена. Концертът им е част от фестивала улица „Станционна“.

В интервю за Радио Пловдив известният български музикант Теодосий Спасов заяви, че музикантите готвят уникални изпълнения, които ще бъдат представени за първи път пред публика.  

Този прочут ансамбъл, включващ Теодосий Спасов на кавал и вокал, Пейо Пеев на гъдулка, Иван Георгиев на гайда, Генадий Рашков на тъпан и Християн Цвятков на китара, безупречно съчетава традиционна българска фолклорна музика с модерни джаз и класически елементи. Уникалният им звук и изключителното музикално майсторство вдига залите на крака не само у нас, но и по света.

„Приготвили сме специална програма, която включва пиеси от нашия богат репертоар, включително и такива, които сме изпълнявали по турнета в САЩ, Швеция, Индия. Ще изпълним програма, която ще е съобразена и с публиката, която ще ни подскаже, когато застане срещу нас“, каза още Теодосий Спасов.

Известният музикант е категоричен, че все повече млади хора се интересуват от музиката на „Теодосий Спасов фолк квинтет“. Радостно е, че и много талантливи деца се обучават в музикалните училища и паралелки.

„Пловдив е свързан с онова прекрасно време на моята младост, когато бях студент. Познавам Пловдив много добре“, разказа още Теодосий Спасов.

Цялото интервю с Теодосий Спасов можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фолклорен фестивал събира хиляди изпълнители в Неделино

Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие се провежда в  Неделино. Организира се от общината и е под патронажна на културното министерство.  На сцената се представят  б лизо 4000 изпълнители от 120 български читалища и 13 гостуващи състава от чужбина.   Около 3500 са участниците от различни фолклорни..

публикувано на 06.09.24 в 10:51

Пловдив празнува 10 години от обявяването си за ЕСК

Днес отбелязваме 10-годишнината от обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година. Общината и Фондация 2019 подаряват на пловдивчани концерт. Първи на сцената се качва DJ Dian Solo в 18:30 часа. DJ Dian Solo е един от създателите на Deep Zone Project, той е сред най-утвърдените артисти на българската музикална..

обновено на 05.09.24 в 16:45

Започва фестивалът „Улица Станционна“

В  Пловдив тази вечер започва и фестивалът „Улица Станционна“. Към  успешните и утвърдени събития фестивалът тази година добавя и модул изкуство, като организаторите са отправили отворена покана към творци от Пловдив да презентират светлинни инсталации, приложно изкуство, дигитални изкуства.  Предвидено е и кулинарно състезание - European..

публикувано на 05.09.24 в 16:32

Местят концерта на Брегович от стадион "Ботев" в Панаира

Планираният за провеждане концерт на стадион “Христо Ботев” – „The best of Goran Bregovic“, ще се проведе на нова локация. Това съобщиха организаторите от ПФК “Ботев Пловдив”, като обявиха, че смяната на локацията е необходима и неизбежна. Музикалното събитие ще се проведе на 11-ти септември, на открито, на територията на Панаира, като концептуално..

публикувано на 05.09.24 в 08:57

Изложба "15х5" се открива в зала "2019"

Традиционната изложба на Дружеството на пловдивските художници „15х5“ се открива в зала „2019“ на ул. „Гладстон“ . Куратор на експозицията е графикът Христо Жеков. Той е поканил 15 пловдивски творци да участват с по пет нови свои произведения в областта на живописта, графиката или скулптурата. Авторите тази година са Ангел Китипов,..

публикувано на 05.09.24 в 08:35