Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив чества тържествено Съединението и празника на града

| обновено на 06.09.24 в 09:30
Снимка: visitplovdiv.com

С тържествена програма, концерти и възстановка на историческите събития Пловдив празнува 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и своя празник.

Честванията започнаха още сутринта в катедралния храм „Света Богородица“ с тържествен молебен, отслужен от Пловдивският митрополит Николай.  

Полагат се венци и цветя на паметника на Гаврил Кръстевич в двора на храма с участието на военнослужещи, духовенство и граждани, пред паметна плоча на майор Райчо Николов (до пл. Римски стадион) и на  паметника на Захари Стоянов в Градската градина. 

По обед  на площад "Стефан Стамболов" започва празничната програма с участието на  "Пеещите котенца и приятели" с ръководител и музикален педагог Невена Кючукова, а от 18 часа на откритата сцена е концерта на Мери Бойс Бенд,  една от най-успешните и обичани групи в България.

По традиция от 19.30 часа комитет „Родолюбие“ ще представят възстановка на събитията от 6 септември 1885 година на площад Римски стадион. 

В 19.45 часа в Регионален исторически музей, Зала „Съединение“ ще бъде представена  изложбата "Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“.

Кулминацията на честването е от 20.30 часа пред паметика на Съединението с тържествената заря проверка по повод 139-та годишнина от Съединението на България и празника на град Пловдив в присъствието на официални държавни лица.  

Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на площада и ще произнесе слово.



По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Митрополит Николай: Пловдив винаги е давал на България

С тържествен молебен в катедралния храм "Успение на Света Богородица" и поднасянето н а венци и цветя пред паметника на Гаврил Кръстевич в Стария град започнаха  тържествените чествания за 139 години от Съединението в Пловдив.  В словото си и пред официалните лица, общественици и граждани в храма - Пловдивския митроплит Николай отбеляза, че..

обновено на 06.09.24 в 14:22

Винаги се обединяваме около обща цел, полагаме усилия във всички сфери

Този ден е символ на единството, силата и духа на българския народ. Най-пловдивският ден в българската история ни дава увереност, че обединени можем да преодоляваме предизвикателствата и да постигаме целите си, отбеляза в поздрава си към пловдивчани за Съединението и празника на града  кметът Костадин Димитров .  Ние винаги сме се..

обновено на 06.09.24 в 14:21

Задържаха четирима души с наркотици в Пловдив

Жена и трима мъже са задържани при полицейска акция срещу наркотиците, извършена през седмицата от криминалисти от Първо районно управление.  При претърсване в автомобила на криминално проявен и осъждан водач и в жилището му разследващите открили над 280 грама марихуана, около 40 грама амфетамин и 3 грама метамфетамин.  Близо 20 грама..

публикувано на 06.09.24 в 14:20

Пловдив впечатлява постоянно и пловдивчани, и туристи

Празникът на Пловдив е определен с решение на Общинския съвет от януари 1993-та година.   31-години по-късно пловдивчани посрещат празника на 6-ти септември  и споделят с какво се отличава родния им град и кое е любимото им място в града.  Денят е специален за всички жители на Пловдив, но и чужденците са впечатлени от забележителностите и..

публикувано на 06.09.24 в 12:29

Асеновград отбелязва Съединението със 150 знамена

Асеновград ще отбележи 139 години от Съединението на България. И по традиция, отново ще бъдат раздадени безплатно 150 броя знамена по идея на кмета д-р Христо Грудев.  Всеки желаещ може да получи по един български трибагреник от 10 часа пред служебния вход на Общинската администрация.   Призовават се хората да поставят трикольорите на тераса или в..

публикувано на 06.09.24 в 09:28