Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес българите не могат да се съединят около лъжи

Точно днес честваме 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румели. Специален момент от историята ни, който ни дава повод да се замислим – къде сме днес и защо сме толкова разделени като общесво?

В студиото на Радио Пловдив писателят и историк Йордан Велчев и известният художник Иван Тотев подчертаха, че големият въпрос е „Защо днес сме толкова разединени?“.

Според Йордан Велчев причината затова днес да сме такива, каквито не са били нашите прабаби и прадядовци, се дължи на факта, че в учениците по история стои една огромна лъжа.

„Случило се е нещо много просто. Ние от 9-ти септември 1944 година до ден днешен, всъщност в учебниците по история, аз съм завършил история, нищо не е мръднало. И всички тези учебници са манипулирани по един ужасяващ начин. И ако трябва да отговорим на въпроса - защо сме така разделени, истината е, че ние не познаваме собствената ни история. Тя умишлено е преиначавана, тя трябва да бъде написана отново и изцяло, без всякакви идеологеми, на основата на документите. Ние по никакъв начин, никога, не можем да се съединим около лъжи. В момента се опитваме да се съединим, но в основата на нашето знание за онези години, стои една лъжа, която съзнателно е отстранявала всичко онова, което е било в гордост на нашия народ, в името на някакъв си батушка цар или каквото и да било, да търсим някой друг. Тове отговор на този въпрос. Ние не познаваме своята история, не познаваме собствените си герои “, каза в студиото на Радио Пловдив Йордан Велчев.

Иван Тотев подчерта, че в основата на разединението днес стои невероятният цинизъм, натрапен в българското съзнание от времето на комунизма.

„Въпреки, че цялата идеология и цялата им пропаганда говорят за алтруизъм, за обективност, за научен подход, нищо подобно! В основата на мисленето на комунистите, е изключителният агресивен цинизъм. Връх на това е всеобщото завладяло българското съзнание мислене – че историята се пише от победителите. Няма такова нещо. Историята се пише от фактите“, категоричен беше Иван Тотев.

Според него българският манталитет няма защитни механизми срещу този цинизъм. Йордан Велчев допълни, че това този цинизъм стига до безродство. 

Известните творци подчертаха, че Пловдив се развива много добре, независимо от съпътстващите града проблеми.

Цялото интервю с Иван Тотев и Йордан Велчев можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Не можем да живеем добре, ако не работим за националния интерес

„Нито един от нас не може да живее добре и щастливо, ако не работим за общия национален интерес на България“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 – 2002 г. Според него българите трябва да имат самочувствие и да се измъкнат от дребнавите ситуации, в които попадаме толкова често..

публикувано на 06.09.24 в 09:10

Енергията на ЕСК трябва да продължи с акцент върху децата

Точно на 5 септември пред 10 години започна тази пловдивската приказка - Европейска столица на културата, а д-р Марияна Чолакова е един от най- отдадените на каузата и премина през целия нелек път на кандидатстването и реализацията на проекта. Пловдив отбелязва 10 години от обявяването си за ЕСК Днес тя припомни хората, с чиято енергия се роди..

публикувано на 05.09.24 в 11:16

24 часовият ни ритъм ни определя като южняци с балансиран режим

Много спим, малко работим, така на пръв поглед изглежда изводът от изследването "Бюджет н авремето", който НСИ оповести.  Оказва се, че населението на страната отделя за сън, хранене и други лични грижи средно по 12 часа и 28 минути от денонощието. За дейности, свързани с работа, учене и домакински задължения - 5 часа и 28 минути, за свободно време и..

публикувано на 05.09.24 в 10:50

Скептични сме за резултата от конкурсите за школски директори

Десетина дни преди началото на новата учебна година текат конкурси за директори на училища в цялата страна. Една трета от кандидатите не са успели да минат първия етап - писмената част. "Това, че 1/3 не са издържали нямаше да е трагедия, ако имаше море от желаещи да станат директори. За съжаление не е така, намаляват и желаещите мъже (те са едва 10..

публикувано на 05.09.24 в 10:34

Целта е за 15 септември да отпушим трафика в Пловдив

Във вторник, 10 септември в Община Пловдив ще се проведе разширена координационна среща за предстоящите затваряния на възлови кръстовища в града, заради работата по Водния цикъл.   Това съобщи за програма "Точно днес"  заместник-кметът Тошо Пашов и  подчерта, че от страна на администрацията се прави всичко възможно по-бързо да бъдат завършени..

публикувано на 04.09.24 в 13:03