Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорен фестивал събира хиляди изпълнители в Неделино

Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие се провежда в  Неделино. Организира се от общината и е под патронажна на културното министерство. 

На сцената се представят  близо 4000 изпълнители от 120 български читалища и 13 гостуващи състава от чужбина.  

Около 3500 са участниците от различни фолклорни области на страната.  Чуждестранните състави са от 11 държави,  като от най-далече пристигат фолклорни изпълнители от Индия и Мексико. 

Заради повишения интерес, програмата е със съкратени паузи между изпълненията и удължено време на представяне – от 9 до 18 часа в трите фестивални дни са изпълненията на родни музиканти и състави. 

От 18 до 20 часа ще се представят изпълненията на международните състави, а след тях са концертните програми.

Участниците са групирани в разделите индивидуални изпълнители, групи за изворен фолклор и народни обичаи, групи за автентичен фолклор и камерни изпълнения, инструментални групи и оркестри, танцови групи и ансамбли.

Фестивалът продължава до края на седмицата и е съчетан с програмата за отбелязване на 50-годишнината от обявяване на Неделино за град.

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Теодосий Спасов

Традиция, джаз и класика с Теодосий Спасов фолк квинтет

Музикантите от Теодосий Спасов фолк квинтет излизат днес на пловдивска сцена. Концертът им е част от фестивала улица „Станционна“. В интервю за Радио Пловдив известният български музикант Теодосий Спасов заяви, че музикантите готвят уникални изпълнения, които ще бъдат представени за първи път пред публика.   Този прочут ансамбъл,..

публикувано на 06.09.24 в 10:10

Пловдив празнува 10 години от обявяването си за ЕСК

Днес отбелязваме 10-годишнината от обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година. Общината и Фондация 2019 подаряват на пловдивчани концерт. Първи на сцената се качва DJ Dian Solo в 18:30 часа. DJ Dian Solo е един от създателите на Deep Zone Project, той е сред най-утвърдените артисти на българската музикална..

обновено на 05.09.24 в 16:45

Започва фестивалът „Улица Станционна“

В  Пловдив тази вечер започва и фестивалът „Улица Станционна“. Към  успешните и утвърдени събития фестивалът тази година добавя и модул изкуство, като организаторите са отправили отворена покана към творци от Пловдив да презентират светлинни инсталации, приложно изкуство, дигитални изкуства.  Предвидено е и кулинарно състезание - European..

публикувано на 05.09.24 в 16:32

Местят концерта на Брегович от стадион "Ботев" в Панаира

Планираният за провеждане концерт на стадион “Христо Ботев” – „The best of Goran Bregovic“, ще се проведе на нова локация. Това съобщиха организаторите от ПФК “Ботев Пловдив”, като обявиха, че смяната на локацията е необходима и неизбежна. Музикалното събитие ще се проведе на 11-ти септември, на открито, на територията на Панаира, като концептуално..

публикувано на 05.09.24 в 08:57

Изложба "15х5" се открива в зала "2019"

Традиционната изложба на Дружеството на пловдивските художници „15х5“ се открива в зала „2019“ на ул. „Гладстон“ . Куратор на експозицията е графикът Христо Жеков. Той е поканил 15 пловдивски творци да участват с по пет нови свои произведения в областта на живописта, графиката или скулптурата. Авторите тази година са Ангел Китипов,..

публикувано на 05.09.24 в 08:35