Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България винаги е силна, когато е обединена от вярата си

Митрополит Николай: Пловдив винаги е давал на България

Владиката призова политиците да бъдат за пример,като предшествениците им

| обновено на 06.09.24 в 14:22

С тържествен молебен в катедралния храм "Успение на Света Богородица" и поднасянето на венци и цветя пред паметника на Гаврил Кръстевич в Стария град започнаха тържествените чествания за 139 години от Съединението в Пловдив. 

В словото си и пред официалните лица, общественици и граждани в храма - Пловдивския митроплит Николай отбеляза, че Пловдив  винаги е давал на България - по-голямата част от  Възраждането, първите български народни училища и гимназии, първите български книгоиздателства. По думите му градът ни е дал  празника на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, който и до днес честваме, дал е началото на борбата за църковна независимост, дал е стотици хора на духа – писатели, поети, художници във всяка сфера.

Пловдив е поднесъл на България нейното Съединение.  Благодарение на усилията на своите граждани, благодарение на техния устрем, благодарение на техните жертви, благодарение на техния копнеж да видят общото ни отечество по-голямо. 

Този град, никога не е взимал мм и може би затова тук се чувства един особен благотворен дух. Може би затова на този ден отново и отново всяка година от Пловдив извиква този благодатен импулс на българско  единен и единство и братска любов към общото ни отечество, каза в словото си пловдивският владика

Той призова от Пловдив да дойде импулса на новото българско Съединение, защото  „дните, които сега преживяваме, са непознати в цялата българска история по степента на разединение, разцепление и нравствен упадък“. Според него, така са изглеждали последните дни на Второто българско царство и мислещите хора трябва да осъзнаят, дали това, което става не е знак за съдбата и днес на държавата ни. 

Митрополит Николай  подчерта, че в такива дни най-важен е личният пример и призова пловдивските политици, като своите предшественици отново да обединят усилията си, за ново Съединение.

България винаги е била силна, когато е била обединена от вярата си в Христа. Пловдив е станал моралната столица на България и градът наСъединението, защото тук православната вяра има корените си от 2000 г.  Обръщам се към градските първенци на Пловдив с думите на  апостол Павел. Приемайте се един други, както и Христос ни прие за божия слава. Имайте едно сърце и душа. Говорете всички в съгласие и тогава гласът на Пловдив ще се чува силно и от тук ще дойдат импулсите на новото българско Съединение. Дайте пример на България, както вашите предшественици го дадоха преди 139 г. и ще бъдете блажени, както са блажени онези, които дават, а не вземат, каза още дядо Николай.

Той припомни делото на Гавраил Къстевич и, че именно в Пловдив започва движението за независима българска църква, а камбаните на храма „Св. Богородица” са оповестили Съединението.

Честит празник, Бог да пази България и Пловдив, завърши тържествената си слово Митрополитът.

След молебена бяха положени на венци и цветя на паметника на Гаврил Кръстевич в двора на храма с участието на военнослужещи, духовенство и граждани.


Венци и цветя бяха поднесени пред паметна плоча на майор Райчо Николов  и на  паметника на Захари Стоянов . В този час продължава  празничния концерт на площад „Стефан Стамболов“ , а   вечерта  на площад Римски стадион  членовете на  комитет „Родолюбие“ ще представят възстановка на събитията от 6 септември 1885 година.  

На церемонията присъстваха кметът Костадин Димитров, областният управител проф.Христина Янчева, ген.-майор Явор Матеев, пловдивски депутати, зам.-министърът на кулутрата Амелия Гешева, зам.-кметовете, кметовете на райони, общински съветници,  и други официални лица. На честването бяха и двама бивши кметове на Пловдив Здравко Димитров и Славчо Атанасов.


Кулминацията на честването е тържествената заря проверка, от 20.30 часа пред паметика на Съединението, където  президентът Румен Радев ще приеме почетния строй и ще произнесе слово. Радио Пловдив ще предава пряко церемонията.

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Винаги се обединяваме около обща цел, полагаме усилия във всички сфери

Този ден е символ на единството, силата и духа на българския народ. Най-пловдивският ден в българската история ни дава увереност, че обединени можем да преодоляваме предизвикателствата и да постигаме целите си, отбеляза в поздрава си към пловдивчани за Съединението и празника на града  кметът Костадин Димитров .  Ние винаги сме се..

обновено на 06.09.24 в 14:21

Задържаха четирима души с наркотици в Пловдив

Жена и трима мъже са задържани при полицейска акция срещу наркотиците, извършена през седмицата от криминалисти от Първо районно управление.  При претърсване в автомобила на криминално проявен и осъждан водач и в жилището му разследващите открили над 280 грама марихуана, около 40 грама амфетамин и 3 грама метамфетамин.  Близо 20 грама..

публикувано на 06.09.24 в 14:20

Пловдив впечатлява постоянно и пловдивчани, и туристи

Празникът на Пловдив е определен с решение на Общинския съвет от януари 1993-та година.   31-години по-късно пловдивчани посрещат празника на 6-ти септември  и споделят с какво се отличава родния им град и кое е любимото им място в града.  Денят е специален за всички жители на Пловдив, но и чужденците са впечатлени от забележителностите и..

публикувано на 06.09.24 в 12:29

Пловдив чества тържествено Съединението и празника на града

С тържествена програма, концерти и възстановка на историческите събития Пловдив празнува 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и своя празник. Честванията започнаха още сутринта в катедралния храм „Света Богородица“ с тържествен молебен, отслужен от Пловдивският митрополит Николай.   Полагат се венци и цветя..

обновено на 06.09.24 в 09:30

Асеновград отбелязва Съединението със 150 знамена

Асеновград ще отбележи 139 години от Съединението на България. И по традиция, отново ще бъдат раздадени безплатно 150 броя знамена по идея на кмета д-р Христо Грудев.  Всеки желаещ може да получи по един български трибагреник от 10 часа пред служебния вход на Общинската администрация.   Призовават се хората да поставят трикольорите на тераса или в..

публикувано на 06.09.24 в 09:28