Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев в Пловдив: Да изпълним заветите, нихилизмът не е изход

8
Снимка: Тео Попов, Радио Пловдив

С тържествена заря-проверка на площад "Съединение" в Пловдив приключиха честванията за 139 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. 

Съединението е най-вдъхновяващият епизод на българската политическа дързост, каза в словото си  предиздентът Румен Радев.  

Днес отдаваме дължимото на това поколение от светли личности, които въпреки волята на Великите сили пометоха границите на една историческа несправедливост. Поколение, което ни даде урок, че политици и граждани могат да се възприемат като творци на историята, а не като нейни заложници, каза държавният глава.

По думите му днес загърбваме своя дълг към настоящето, но нихилизмът не е изход.  Според държавният глава изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 година: 

В гражданската преоценка и лична отговорност на всеки от нас е да се разделим с беззаконието, страха и апатията, за да можем да изпълним заветите на тези, които посветиха живота си на това свято дело Съединението.

Преди това в словото си на площада кметът на Пловдив Костадин Димитров подчерта, че  6 септември 1885 година става най-пловдивският ден в новата българска история, а днес ние се ние се удивляваме от уроците на единството на нашите предци в името на националната цел – обединена и просперираща България

В Европа наричат събитието Пловдивската революция и са поразени от дързостта на един малък народ да вземе съдбата си в свои ръце и да се противопостави на Великите сили, каза Димитров. 

И днес ние се удивляваме от уроците на единството на нашите предци в името на националната цел – обединена и просперираща България. В създаденото на 6 септември Временно правителство  участват представители на всички политически сили в Пловдив, загърбили довчерашните си дрязги и противоречия.   

На тържествата пред паметника на Съединението присъстваха председателят на Народното събрание Рая Назарян, служебният премиер Димитър Главчев, политици и представители на различните институции.

След тържествените словата церемонията продължи с тържествена заря-проверка, в която бяха почетени имената на героите от Съединението, а небето над Пловдив бе озарено от внушителни фойерверки.


По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Стотици наблюдаваха възстановката на Съединението на площад "Римски стадион"

Стотици хора се събраха на Римския стадион в Пловдив,  за да гледат във възстановката на събитията от 6 септември 1885 година.  В нея участваха десетки пресдставители на   комитет „Родолюбие“, калоферската дружина „Бачо Никола“, сдружение за антични и средновековни реконструкции „Сила" и гайдарски ансамбъл „Еподай".  Командвани от майор Николаев,..

публикувано на 06.09.24 в 20:39
ЦИК

ЦИК назначи районните избирателни комисии в Пловдив

Със свои решения от днес Централната избирателна комисия назначи Районните избирателни комисии за изборите за народни представители в 16-ти и 17-ти изборни райони - Пловдив и Пловдивски.  Заради липсата на съгласие по отношение на съставите на двете комисии при проведените консултации при областния управител ЦИК назначва двете РИК - за града и за..

публикувано на 06.09.24 в 17:41

Пловдив чества тържествено Съединението и празника на града

С тържествена програма, концерти и възстановка на историческите събития Пловдив празнува 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и своя празник. Честванията започнаха още сутринта в катедралния храм „Света Богородица“ с тържествен молебен, отслужен от Пловдивският митрополит Николай.   Полоожени бяха венци и..

обновено на 06.09.24 в 15:13

Митрополит Николай: Пловдив винаги е давал на България

С тържествен молебен в катедралния храм "Успение на Света Богородица" и поднасянето н а венци и цветя пред паметника на Гаврил Кръстевич в Стария град започнаха  тържествените чествания за 139 години от Съединението в Пловдив.  В словото си и пред официалните лица, общественици и граждани в храма - Пловдивския митроплит Николай отбеляза, че..

обновено на 06.09.24 в 14:22

Винаги се обединяваме около обща цел, полагаме усилия във всички сфери

Този ден е символ на единството, силата и духа на българския народ. Най-пловдивският ден в българската история ни дава увереност, че обединени можем да преодоляваме предизвикателствата и да постигаме целите си, отбеляза в поздрава си към пловдивчани за Съединението и празника на града  кметът Костадин Димитров .  Ние винаги сме се..

обновено на 06.09.24 в 14:21