Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха носителите на Националната стипендия КЦМ

Днес бе и премиерата на обновеното корпоративно издание на холдинга „КЦМ Днес“

За шести път една от най-големите индустриални компании в България ХОЛДИНГ КЦМ 2000  представи студентите, които спечелиха „Национална стипендия КЦМ“ за учебната 2024/25 година. Осем са талантливите младежи, спечелили стипендията от общо 35 кандидати. Те са от различни учебни заведения и различни специалности в страната и чужбина.

Според главния изпълнителен директор на холдинга инж. Румен Цонев младите таланти на България трябва да се подкрепят. „Младежите имат нужда от подкрепа, от средства, за да отделят времето си за учене, за получаване на нови знания, защото цяла България има нужда от знаещи млади хора, които да я развиват и да я направят едно чудесно място“, подчерта той.

Инж. Цонев приветства стипендиантите на официалната церемония по подписването на договорите.

Сред тазгодишните носители на стипендиите има бъдещи музиканти, педагози, химици, икономисти, хидролози и биолози.

Цветана Мулешкова е от Панагюрище. Тя следва Биотехнологии в Софийския университет „Климент Охридски“. Четвъртокурсничката вече работи по някоко научни проекта, като единият ще я отведе съвсем скоро в Антарктида, за да изучава микроорганизмите във водата край българската антарктическа база на остров Ливингстън. Разбрала за стипендиантската програма на КЦМ тази година от социалните мрежи и решила да кандидатства и да напише есе на тема „Пътят към успеха с Холдинг КЦМ 2000“.

„Темите за писане бяха много интересни. Написах есето и си казах: нямам какво да губя! Изпратих го, бях много щастлива и поласкана, когато разбрах, че съм избрана да отида на втори кръг на конкурса. След интервюто с директорите разбрах, че тези хора са наистина изключително мили и мотивирани да помогнат финансово на младите хора, да се развиват в България“, смята Цвети.

Светлина Цветанова е от Видин и е третокурсничка в ПУ „Паисий Хилендарски“ със специалност Начална училищна педагогика с чужд език. Надява се някой ден да преподава английски език. Обича народните танци и мечтае в бъдеще да създаде собствена езикова школа. Написала е есе за литиево-йонните батерии и възнамерявада използва стипендията, за да си помогне финансово по време на следването. "Родителите ми са разведени и само майка ми се грижи за мен и като цяло ще ми бъде много голяма помощ“, сподели тя.

На церемонията присъстваха също Йоана Марковска от Минно-геоложкия университет, Калоян Димитров от Техническия университет в София, който за втори път печели стипендията и Катрин Чавдарова от Химикотехнологичния университет в столицата. От Ню Йорк пък онлайн се включи Димо Резашки, който следва Финансово инженерство в Колумбийския университет.

Беше представено и обновеното корпоративно издание на холдинга „КЦМ Днес“. Доц. д-р Александър Гьошев е автор на дизайна на изданието. „Самият брой показва, че става въпрос за най-различни предприятия, към една сложна структура и че този брой е обърнат към хората“, обясни преподавателят от АМТИИ. 

Стипендия КЦМ е учредена през 2019 година. Оттогава досега на стипендиантите са изплатени 125 000 лв. и са подкрепени близо 50 студенти. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
проф. Александър Маринов

Политическият разпад започна отдавна, засяга цялата система

„Отдавна е започнал политическият разпад и той засяга всички партии, в това число и така наречените системни партии, тоест тези които са по-стари. Но трябва да отбележим, че точно тези системни партии породиха кризата в системата. Но за съжаление, от същите болести, практически са заразени и новите формации, което показва, че системата е..

публикувано на 10.09.24 в 09:37

Електронно се таксуваме в автобус №25 от днес

От днес пловдивчани могат да ползват електронно таксуване по линия №25 на фирма "Автобусни превози".  След въвеждането на дълго отлаганата система пътниците вече могат да плащат с банковите си карти при контакт с валидатора в автобусите – съобщи в интервю за Радио Пловдив заместник-кметът с ресор „Транспорт“ Савина Петкова. В..

публикувано на 10.09.24 в 09:02

Пожарникарите изпращат тежко лято

„ Пожарите през топлия сезон в сравнение с другите лета не са нараснали като статистически брой, но техните мащаби са много по-значителни “ – заяви на откриването на Седмицата на пожарната безопасност в Пловдив старши комисар Васил Димов. „ Горските пожари се развиват много бързо и често се превръщат в бедствие, за което тази..

обновено на 09.09.24 в 13:15

Партиите трудно говорят с хората, дори и с твърдите си избиратели

Трудно е вече да разбрем стратегиите на двете крила на ДПС, както и подходът на ЦИК за регистрацията им, което вече е проблем, каза в предаването "Точно днес" политическият анализатор, експерт по изброни системи Даниел Стефанов. Той предположение, че и двете фракции търсят резервни варианти за участие на изборите без партията ДПС. Това ще донесе щети..

публикувано на 09.09.24 в 11:57

Опитът ще помогне на РИК, но проблем има с техническите екипи

Председателите на 16 и 17 РИК за Пловди- град и Пловдив- област Калоян Сухоруков и Янко Радунчев очакват опитът от честите избори да осигури спокойна работа на изборната администрация за вота на 27 октомври. По думите и на двамата проблем отново ще са съставите на СИК. Те изтъкват недостатъчната компетенстност на членовете, въпреки повишеното..

публикувано на 09.09.24 в 10:20