Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради "мръсните" кампании хората не вярват на позитивното

Основни политически партии решиха да си изчистят основни вътрешнопартийните проблеми за това кой ръководи и кой разпределя властта през съда и други институции като ЦИК. Това наистина се случва за първи път, коментира политологът доц.  Татяна Буруджиева в предаването "Точно днес".

"Какво става с политическите партии? Те не просто намаляват политическото си влияние, не просто стават "еднодневни", а все повече пропускат смисъла и значението на това да си политическа партия. Стават като фирми", посочи политологът.

По думите й, когато години наред се използват "мръсни" кампании, това води до отдръпването на хората, а позитивните послания срещат голямо недоверие у тях. 

"Отделно тази честота - 7-ми извънредни парламентарни избори за 3 години, естествено води до много голям разрив между политици и граждани. По-важното е всяка партия да каже: "Ние сме готови за правителство, но имаме тези и тези задачи". Трябва логиката на знанието от А до Я, после ще се намерят хората", каза още Татяна Буруджиева. 

Според нея при ДПС има вероятност да влязат и 2 групи. При БСП решението на техния казус през коалицията може да влезе парламентарна група, но там нещата не са изчистени, дори и при лидерството. 

"ПП-ДБ толкова категорично и ясно отлагаха заявлението, че са партньори и че сега за последен път са заедно, пречи на техния положителен резултат. "Възраждане" може би има възможност да расте, но тя не расте с гигантски крачки. Ако избирателната активност остане същата, едва ли ще има развитие, по-скоро щета", смята политологът.

По думите й, при ГЕРБ положителните послания и опитите да се изградят подстъпи към другите партии са важни. "Когато се отказваш от негативната кампания, каквато имаше преди по време на сглобката, трябва повече самокритичност. Хората не могат веднага да повярват в позитивното, те са неспокойни, но няма тежко кипене.

Посланията трябва да са като на Чърчил - "Обещавам ви труд, под и кръв. В тази кампания трябва да се покажат трудностите, когато се тръгва към някакви политики - тогава хората ще се успокоят", каза още тя. 

Цялото интервю на Елена Крушкова с политолога Татяна Буруджиева е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21
Яна Алексиева

Диалогът между семейството и училището е много важен

Във връзка с наближаването на новата учебна година за пореден път от Асоциация "Родители" насочват вниманието на обществото и институциите към пет ключови въпроса, на които от години се търси отговор и адекватно решение. За програма "Точно днес" психологът Яна Алексиева, изпълнителен директор на асоциацията подчерта, че зад всеки въпрос стои..

публикувано на 11.09.24 в 10:24

Представиха носителите на Националната стипендия КЦМ

За шести път една от най-големите индустриални компании в България ХОЛДИНГ КЦМ 2000   представи студентите, които спечелиха „Национална стипендия КЦМ“ за учебната 2024/25 година. Осем са талантливите младежи, спечелили стипендията от общо 35 кандидати. Те са от различни учебни заведения и различни специалности в страната и чужбина. Според..

публикувано на 10.09.24 в 15:49
проф. Александър Маринов

Политическият разпад започна отдавна, засяга цялата система

„Отдавна е започнал политическият разпад и той засяга всички партии, в това число и така наречените системни партии, тоест тези които са по-стари. Но трябва да отбележим, че точно тези системни партии породиха кризата в системата. Но за съжаление, от същите болести, практически са заразени и новите формации, което показва, че системата е..

публикувано на 10.09.24 в 09:37