Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Георги Найденов издаде книга за Пловдив

Да издигне своя глас за Пловдив реши и дългогодишният журналист и публицист Георги Найденов

По думите на самия автор книгата събира капчица от историята на този древен град, надживял не една и две империи.

Специална глава в „Пловдив – онагледена история на народи и епохи“ Георги Найденов отделя на един от кметовете на града – досега 68 на брой. Според автора специално уважение пловдивчани трябва да питаят към градоначалника Дикран Парикян, който е бил кмет на града от 1971 до 1979 г. Според Георги Найденов на този наш виден съгражданин дължим очарованието на възрожденските къщи и атмосферата в Стария град.

Много е писано за града ни, но тук изпъква обичта към него - в дадената историческа фактология, пълният списък на кметовете на града ни, Жълтото училище, Славейковото кафене и още, и още… И сякаш калдъръмът проговаря с езика на епохите си“ – пише за книгата поетесата Радка Топалова.

Георги Найденов е доктор по право. През последните четиридесет и пет години е работил като журналист в регионални медии и като кореспондент на БТА в Пловдив и Москва. Като един истински международник е бил в редица близки и далечни страни като Афганистан, Северна и Южна Корея, Монголия, Китай, Аржентина, Йордания и други страни.

Найденов е автор на статии, коментари, очерци, репортажи и интервюта за български и чуждестранни медии.


По публикацията работи: Стоян Терзиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Втора премиера на пловдивския театър на "Сцена на кръстопът"

Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" продължава с още една премиера на пловдивския драматичен театър. Камерна зала „Стефан Данаилов“ събира на едно място 5 актьори, за да ни потопи в една история за власт и дворцови интриги, любов и страст, себичност и саможертва.  „Елизабет или кралицата..

публикувано на 11.09.24 в 07:37

Пловдив е "Сцена на кръстопът" за 28-и път

Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ стартира в Пловдив под мотото „Театъра: Огледалото“. По традициция, трупата на Драматичен театър Пловдив открива с премиера, но този път в съвместна продукция с трупата на Народния театър „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот“ във Велес, Република..

публикувано на 10.09.24 в 07:55

Римските терми в Хисаря стават концертна зала на открито

За първи път римските терми в Хисаря ще се превърнат в концертна зала на открито.  Тази вечер от 20.00 ч. археологическият обект в парк „Момина сълза“ става сцена на джаз концерт под звездите.  Елегантен джаз ще свири китарно дуо Веселин и Петър Койчеви, както и колегата от Радио Пловдив д-р Теодор Попов (DJ Teo), който ще изпълни авторска..

публикувано на 07.09.24 в 07:58

Фолклорен фестивал събира хиляди изпълнители в Неделино

Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие се провежда в  Неделино. Организира се от общината и е под патронажна на културното министерство.  На сцената се представят  б лизо 4000 изпълнители от 120 български читалища и 13 гостуващи състава от чужбина.   Около 3500 са участниците от различни фолклорни..

публикувано на 06.09.24 в 10:51
Теодосий Спасов

Традиция, джаз и класика с Теодосий Спасов фолк квинтет

Музикантите от Теодосий Спасов фолк квинтет излизат днес на пловдивска сцена. Концертът им е част от фестивала улица „Станционна“. В интервю за Радио Пловдив известният български музикант Теодосий Спасов заяви, че музикантите готвят уникални изпълнения, които ще бъдат представени за първи път пред публика.   Този прочут ансамбъл,..

публикувано на 06.09.24 в 10:10