Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усилията на служебния кабинет са да повиши доверието в изборите

От Пловдив стартира поредица от срещи на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор по провеждането на изборите, с областните управители и представители на служби ГРАО. На днешната среща присъстваха представители на областните администрации в Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково.

„Особено внимание ще обърнем на процеса по видеонаблюдение на секциите, защото там взаимодействието между Министерството на електронното управление, Информационно обслужване и областните управители е много важен“, посочи министър Карадимов.

В писмо до ЦИК служебното правителство прави редица предложения, за да се подобри изборният процес, да се засили неговата прозрачност и да се повиши доверието на гражданите в изборната система. Сред тях са оптимизиране и допълване на процеса на сертифициране на машините от МЕУ на софтуера и флашпаметите, а пломбите, с които се запечатват с тези флашки, да бъдат доставени от различно юридическо лице от това, което полага пломбите по обществената поръчка.

Около 25 IT-специалисти, осигурени от правителството, да присъстват на финалната проверка на машините преди транспортирането им до секциите. МС предлага и хартията за машините да се осигури от печатницата на БНБ, като не се използва хартия, останала от предишни избори.

„Усилията ни са да повишим доверието в изборния процес“, подчерта министър Карадимов.

Областният управител на Пловдив Христина Янчева допълни, че правят всичко възможно да гарантират прозрачността и честността на изборите. 

Основният въпрос, който ще поставим, е този за избирателните списъци, защото сме информирани за проблемите с регистрирани много хора на един адрес, каза още областният управител. 

Избирателните списъци ще се подготвят от ГРАО, а всяко отклонение ще бъде взето предвид и пресечено, коментира Карадимов. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Полицейските акции не стряскат джигитите на пътя

За миналата седмица на територията на Пловдивска област са регистрирани 50 пътни инцидента, при които са ранени 9 души и, за щастие, няма загинали. 20 са случаите, в които зад волана е бил шофьор, употребил алкохол, а 1 водач  е засечен след употребата на наркотици – съобщи инспектор Стоян Войводов от „Пътна полиция“ в Пловдив....

публикувано на 14.10.24 в 16:00

МО ще оповести резулатите от проверката катастрофата на "Граф Игнатиево" утре

Министерството на отбраната ще представи на резултатите от проверките на катастрофана на авиобаза "Граф Игнатево" от 13 септември, в която загинаха подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин.  В пресконференцията  ще участват министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната , държавен експерт в отдел „Разследване на..

публикувано на 14.10.24 в 14:05

Прекратените договори на превозвачите са стратегическа грешка на община Пловдив

Прекратяването на договорите с превозвачите в Пловдив няма да сложи край на агонията с градския транспорт, а ще я удължи с още над 10 години. Това е становището на групата на „Продължаваме промяната-Демократична България“ ОбС. Съветниците смятат, че вторичният ефект от това решение на Община Пловдив ще е „убиването“ на общинското предприятие..

публикувано на 14.10.24 в 12:12

Детска тренировка по спортно ориентиране в Пловдив

Клубът по oриентиране в Пловдив организира първата си детска тренировка, която цели да ни запознае с един от най-вълнуващите спортове на открито. От 16:30 часа в Цар-Симеоновата градина децата ще имат възможността да се впуснат в спортно приключение, което съчетава физическа активност, логическо мислене и умения за бързо вземане на решения...

публикувано на 14.10.24 в 07:17

Изпитват деветокласниците с тест на електронни устройства

За първи път на цял випуск от над 61 000  деветокласници ще бъдат проверени уменията по природни науки на електрони устройства. Изследването ще се проведе днес и утре от 8 часа. В Пловдив и областта изпитът ще се проведе в 85 училища и се очаква да се явят 5943 ученици, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Осигурени са..

обновено на 14.10.24 в 06:48