Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди се стичат на поклонение на Кръстова гора

В навечерието на един от 12-те големи християнски празници - Въздвижение на Светия кръст Господен, по-популярен като Кръстовден, хиляди християни от цялата страна се събират на Кръстова гора, където се вярва, че се съхранява частица от Светия Кръст Господен. Както всяка година те ще пренощуват на святото място с молитва за изцеление.

По традиция пловдивският митрополит Николай ще отслужи литургиите от 19 и от 22.30 часа пред храма "Покров Богородичен".

"Вече поляните пред манастирския комплекс на Кръстова гора са пълни с хора", разказа в предаването "Точно днес" йеромонах Серафим от манастира "Св. Троица". Той напомни, че колите се отбиват встрани, а с бусове хората се извозват до манастирския комплекс.

"Действително тук човек разбира, че не само въздухът е кристално чист, а и Бог е постоянно с нас и ни помага, като ни избавя от нашите болести и недъзи. Наскоро детенце проговори на Кръстова гора, има случаи на излекуване от ракови заболявания. Вярата трябва да е с нас всеки ден, не само на големи празници", каза още отец Серафим.

Той разказа и за смисъла на църковния празник Въздвижение на Светия кръст Господен.

"Парче от Светия кръст Господен е заровено тук, в тази местност, и на него се дължи лечебната сила на Кръстова гора", обясни духовникът. 

Възможни са значителни затруднения на движението в района на манастирския комплекс, предупреждават от пловдивската полиция.

От там призовават водачите на автомобили да бъдат търпеливи и да изпълняват стриктно разпорежданията на полицейските служители, с цел  избягване на необосновани затруднения на трафика по посочения маршрут, тъй като в района няма обособен паркинг за посетители.

От страна на пловдивската полиция са предприети необходимите мерки за осигуряване на обществения ред и недопускане на пътни произшествия и инциденти по време на празничните дни.

По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Бизнесът за Пловдив“ иска спешни мерки за справяне с безводието и изсичането на горите

Сдружение „Бизнесът за Пловдив“ подкрепя искането за спешни мерки за справяне с безводието и изсичането на горите, като двете направления са неразривно свързани.  В позиция до медиите от сдружението обръщат  внимание, че неглижирането на системни проблеми в управлението на водите и горите е довело до срива. "Десетки хиляди българи са без вода..

публикувано на 13.09.24 в 09:10

Пожарникарите отбелязват професионалния си празник

Пловдивските пожарникари ще отбележат професионалния си празник с ритуал по отдаване на почит към на паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения огнеборци.  Пред паметната плоча в двора на Първа районна служба на пожарната на ул. „Преслав“ ще бъдат поднесени венци и цветя.  По време на церемонията ще бъдат обявени имената на..

публикувано на 13.09.24 в 09:02

АМТИИ открива новата учебна година

Музикалната академия в Пловдив открива новата учебна година.  Ректорът на Академията за музикално танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев“ Жан Пехливанов ще поздрави първокурсниците в концертната зала на висшето учебно заведение.  Деканите на отделните факултети ще раздадат студентските книжки. Предвидени са музикални и танцови..

публикувано на 13.09.24 в 08:37

Президентът ще лети на изтребител F-16 в авиобаза Граф Игнатиево

Днес в авиобаза „Граф Игнатиево“ президентът Румен Радев ще направи демонстрационен полет на изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ.  В авиобазата държавният глава ще удостои с Почетен знак на президента бригаден генерал Тад Кларк, командир на 31-во изтребително авиокрило от Военновъздушните сили на САЩ в авиобаза Авиано, Италия...

публикувано на 13.09.24 в 07:42

Започва делото срещу насилника на Ванеса Цветомир Пенков

С разпоредително заседание в районния съд в Пловдив започва делото срещу 30-годишния Цветомир Пенков, обвинен за домашно насилие на жената, с която живели на семeйни начала и имат малко дете.  През януари 24-годишната Ванеса постъпи в болница след мъчителен побой от насилника.  Срещу Пенков са повдигнати четири обвинения. Те са за..

публикувано на 13.09.24 в 07:38