Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загинали са и двамата пилоти на разбилия се в "Граф Игнатиево" самолет

| обновено на 13.09.24 в 17:49

Двамата пилоти на катастрофиралия днес по обед военен самолет за загинали, съобщи на брифинг в базата министърът на отбраната Атанас Запрянов. Съболезнования за загубата изрази служебният премиер Димитър Главчев, който също пристигна на място. Това са инструкторите майор Петко Димитров на 51 години и и ст. лейтенант Венцислав Докин на 28 години.
Катастрофата става при тренировъчен полет във връзка с утрешната демонстрация са загинали двама офицер-пилоти. 

Майор Петко Димитров Димитров завършва Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“- гр. Долна Митрополия през 1996 г. , специалност „Летци – щурмани“. На длъжност „Началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ във военно формирование 52 090-Долна Митрополия" е от 1 декември 2021 г . За безупречно изпълнение на служебните си задължения майор Димитров е награждаван многократно от министъра на отбраната и от командира на ВВС. Майор Петко Димитров е семеен.

Старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин завършва Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия през 2020 г., специалност „Летец пилот“. На длъжността „Младши експерт III степен в служба „Летателна, аварийно-спасителна и тренажорна подготовка“ на отделение „Летателно-тактическа подготовка“ във военно формирование 52090-Долна Митрополия" е от 1 януари 2023 г. Старши лейтенант Венцислав Дункин е награждаван за професионално изпълнение на задачите от командира на ВВС.

Това са инструкторите в 12-та база, които обучават пилоти. Това са най-добрите ни пилоти по отношение на този самолет L-39. Самолетът се проверява преди полет.

Самолетът е излетял е технически изправен, той е реновиран, капитално възстановителен ремонт е извършен. Повече по отношение на причините не можем да коментираме, тъй като се води разследване, уточни още министър Запрянов.

Ген. Димитър Петров, ръководител на полета, обясни, че тренировъчният полет е планиран отдавна, а екипът се е готвил от месеци. "Тази задача беше изпълнена многократно в Долна Митрополия, и днес трябваше да бъде изпълнена като генерална репетиция за утрешното меропориятие".

Държах близките да бъдат информирани, преди да обявим имената официално, посочи ген. Петров.

Води се следствие, не можем да обявим причини или мотиви за действията им, каза още Петров.

Задачата е изпълнявана многократно, били са много подготвени, каза още ръководителят. Майор Димитров е един от най-опитните летци на L-39 в България въобще.Ст. лейтенант Дункин е млад, с отлични заложби, и беше една от надеждите на базата, каза още кап. Димитров.

Утре е Ден на траур за всички поделения на Българската армия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отворено е движението през кръговото на Централна гара

Отвориха за движение кръговото кръстовище до Централна жп гара в Пловдив. В 17:10 ч. тръгна първият автомобил.  На отварянето на кръстовището бяха кметът на Пловдив Костадин Димитров и заместниците му Тошо Пашов и Иван Стоянов.  "Поетите ангажименти от нас и от изпълнителите към НКЖИ, втори обект за два дни, с оглед на предстоящият първи учебен ден,..

обновено на 13.09.24 в 17:49

Учебно - боен самолет се разби на авиобаза Граф Игнатиево

Двуместен учебно - боен самолет L – 39 ZA  катастрофира в авиобаза Граф Игнтаиево.  Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации. Пет екипа на пожарната гасиха огъня на мястото на инцидента. Кадри, веднага след него показваха гъст облак дим в района на военното летище. Заради трагичния инцидент МО отмени планираното за утре..

обновено на 13.09.24 в 17:48

Обявиха обществената поръчка за нова сграда на МГ

Община Пловдив обяви обществената поръчка за проектиране, надзор и строителство на нова сграда на Математическата гимназия. Цената на всички дейности е 30 милиона лева без ДДС. Предвидено е  училището да има ще има 6 корпуса - учебен блок, администрация, сектор "Здравеопазване" и библиотечно-информационен център, корпус за спорт, център..

обновено на 13.09.24 в 17:48

Отварят кръговото на Централна гара в 17 часа

В 17 часа ще бъде пуснато движението при кръговото кръстовище до жп гарата в Пловдив. С това се очаква значително възстановяване на трафика при ремонтирания участък, както и връзката между  булевардите "Христо Ботев" и "Руски" и "Иван Вазов".   Ремонтите в посока бул. "Васил Априлов" обаче ще продължат.  Кръговото беше..

публикувано на 13.09.24 в 14:50

Присъда от 4 години затвор получи насилникът на Ванеса

Присъда от четири години затвор получи 30-годишният Цветомир Пенков от районния съд в Пловдив заради домашното насилие над жената, с която живели на семeйни начала и имат малко дете. Лишаването от свобода той ще изтърпи при първоначален строг режим.  Насилникът признава вината си. Има сключено споразумение с прокуратурата, което е одобрено от..

публикувано на 13.09.24 в 13:02