Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Различни проблеми и неразбирателства" спряха ремонта на Концертна зала

Ремонтът на Концертна зала – Пловдив е забавен и почти е спрял. Това е показала проверка на министъра на културата Найден Тодоров. В публикация в социалните мрежи той допълва, че това се дължи на възникнали „различни проблеми и неразбирателства“ и  По време на самите ремонтни дейности са били открити и нови обстоятелства, които според специалистите изискват актуализация на целия проект, пише Найден Тодоров.

Министърът припомня, че след дълги саги и прехвърляния на отговорност, миналата година обществената поръчка за ремонт на емблематичната зала бе пусната и се очакваше се ремонтът да приключи за около година и обновената зала да отвори за пловдивската публика със 750 места и осъвременена визия.

Припомняме, че залата, която е в окаяно състояние е затворена повече от 7 години. След  отпуснатите от държавата над 10 милиона лева за реконструкция и серия от провалени обществени поръчки, последната бе спечелена от фирма „Заечки“, която започна ремонта в началото на годината.

Министърът на културата днес уверява, че ведоството ще направи „възможното нещата да се случат и пловдивчани отново да имат своята Концертна зала! Защото Културата е предопределяща за националната идентичност и в този смисъл - за националната сигурност и защото не може вторият по големина град в България, един от най-старите градове въобще в света да няма своя Концертна зала!“

Пред Радио Пловдив Антъни Заечки ог фирмата - изпънител обясни, че все още те са на терен и продължават работа, но призна, че изсотават в сроковете на ремонта. Причината е, че в хода наработата са се отворили проблеми, за които първо се иска решение на проектанта. Един от примерите е плочата на фоайето на сградата, която е останала на арматура и не може да се възстанови без допълнително проектиране, укрепване и изграждане.

На въпрос дали новите неочакваните обстоятелства, пред които са изправени ще оскъпят проекта и ще стигне ли предварителния бюджет Антъни Заечки не даде отговор, защото той би бил много предварителен.

Снимките в "Галерия" са на Найден Тодоров от проверката на място.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мъж загина в тежък сблъсък

34-годишен мъж загина в тежка катастрофа  на бул. "Княгиня Мария Луиза" в Пловдив.  Около 19 40 часа автомобилът "Хонда", управляван от мъжа в северното платно на булеварда, се е блъснал в стълб на уличното осветление.  От силния удар колата буквално се е усукала около стълба.  Мъжът е пътувал сам в колата.

публикувано на 26.09.24 в 20:48

Поставиха за ден всички носещи стоманени греди на Бетонния мост

Днес започна поставянето на носещите стоманни греди на Бетонния мост в Пловдив. Само за ден всичките 12 греди бяха поставени, съобщи кметът на Южен Атанас Кунчев. Според проекта новата конструкция, която трябва да бъде добавена, ще бъде привързана към тях.  С повдигането на Бетонния мост влаковете можете да преминете под съоръжението без да..

публикувано на 26.09.24 в 16:59

Разчитат до дни черната кутия на самолета, който се разби край Граф Игнатиево

До дни ще станат ясни резултатите от разчитането на черната кутия на разбилия се самолет край авиобаза "Граф Игнатиево", съобщи служебният военен министър Атанас Запрянов. Същевременно той поиска средствата за армията през следващите няколко години да достигнат до 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Резултатите от разчитането на черната..

публикувано на 26.09.24 в 16:15

Откриха новата спортна зала на ЕГ "Иван Вазов" в Пловдив

Кметът Костадин Димитров откри новата спортна зала на Езикова гимназия "Иван Вазов". Тя е на стойност 2,5 млн. лв., а халето е с площ близо 900 кв. метра. Лентата на многофункционалната спортна зала беше прерязара от кмета Костадин Димитров, заместниците му Владимир Темелков и Николай Бухалов и директора на училището Вихра..

публикувано на 26.09.24 в 15:11

Авария на жп прелезите по "Копривщица" парализира за час трафика в Пловдив

За около час бяха затворени и трите прелеза при железопътната линия на бул. „Копривщица“.  Причината е технически проблем по линията на БДЖ към Карлово и Хисаря, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на БДЖ.  Счупеният пантограф е бил на международния влак за Турция, който престоя..

публикувано на 26.09.24 в 14:29