Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Тодоров се върна в НУМТИ "Добрин Петков" като министър

Министърът на културата г-н Найден Тодоров откри учебната година на училището, което го е формирало като музикант и човек. Развълнуван от срещата си с бъдещия музикален елит на България и с учителите, сред които и такива, които са били и негови преподаватели, той сподели:
"Скъпи ученици, вие сте щастливи, защото учите в едно от най-добрите училища в България. Щастливи сте и защото сте избрали много интересна професия. В днешно време хората се притесняват за бъдещето на своята професия заради навлизането на изкуствения интелект, когато се питат, какво ще се случи и дали ще имат работа, вие нямате този проблем. Едното нещо, което изкуственият интелект не може да замени е творчеството, а вие се занимавате точно с това. Какво означава точно това? Да карате хората да се чувстват щастливи с всичко онова, което правите. Вие няма да имате професия във вашия живот, вие ще имате призвание. Вашето призвание е да държите нацията заедно, защото културата и изкуството държат нацията заедно. Вие сте нашата надежда за бъдещето на България.
Искам да благодаря на всички! Запомнете, че това е много специално училище. Една от най-големите певици в света е завършила това училище – Соня Йончева. Не забравяйте, че толкова много възпитаници на това училище прославят България по света. Някои от тях работят в Министерски съвет. Аз съм щастлив да бъда възпитаник на това училище. Пожелавам на всеки един от вас да бъде от онези хора, които да водят България напред“.
На финала маестро Тодоров пожела успешна учебна година на учениците и на преподавателския състав.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 14 - 20 септември

Пловдив на 14.0 9 .2024 бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Артър Конан Дойл. Шерлок Холмс и кървавият диамант. 536 стр., тв. к. 5А, Лист, 2024. Салман Рушди. Нож. 224 стр., ок. 4А, Колибри, 2024 Алистър Грей. Клети създания. 412 стр., 5А, Еднорог, 2024. Мая Люнде. История на пчелите. 384..

публикувано на 16.09.24 в 17:36

Спектакъл, посветен на Татяна Лолова, в "Сцена на кръстопът"

С мултимедиен спомен – спектакъл в  Камерна зала  на Драматичния театър „Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки“ под съставителството и редакцията на журналиста Георги Тошев, издателство „Книгомания“ ще бъдат отбелязани 90 години от рождението на голямата българска актриса.   Събитието е в рамките на съпътстващата програма на..

публикувано на 16.09.24 в 08:33

Ансамбъл "Тракия" открива Празниците на Стария град

Под мото „Вдъхновението“  в Пловдив стартират празниците на Стария град.  В рамките на форума, който продължава до 14 октомври, екипът на Общински институт „Старинен Пловдив“ е подготвил 25 вдъхновяващи събития, за ги съпреживеят пловдивчани и гостите магията на културно-историческото наследство. Откриващото събитие е „50 години ЕМОЦИЯ“..

публикувано на 16.09.24 в 08:20

Пловдив посреща Райна Кабаиванска на Античния театър

Фестивалът OPERA OPEN завършва с блестящ акцент в юбилейната година на Райна Кабаиванска - 2024 г. На Античния театър гостува световната оперна прима и седем международно известни артисти от нейната школа. Александрина Михайлова, Бая Саганелидзе, Вероника Симеони, Мила Михова, Рейналдо Дроз, Тони Незич и София Соловий ще преведат публиката през..

обновено на 15.09.24 в 08:11

С три представления продължава фестивалът "Сцена на кръстопът"

105 години от рождението на Николай Хайтов ще бъде отбелязан в рамките на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Голямата зала на театъра със спектакъла на държавен драматичен театър Търговище „Когато светът беше шарен“.  Постановката на режисьора Надя Асенова е  и зградена по разказа   "Когато светът си събуваше потурите"..

обновено на 15.09.24 в 08:11