Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влади Въргала: Пловдив е столицата на културата!

Снимка: Васко Михайлов


С всенародния любимец Владислав Карамфилов- Въргала говорим дни след представянето на  пиесата "Когато светът беше шарен" на пловдивска сцена в рамките на фестивала "Сцена на кръстопът".
Влади Въргала смята , че представянето на пиесата в Пловдив е било едно от най- емоционалните му представления като преживяване.
Пловдивската публика според актьора е малко "по- чешит"- мълчи през цялото време,  гледа и чак докато свърши спектакъла не знаеш какво си направил, дали това се е приело, или не. Чак докато залата избухва в продължителни 7-8 минутни аплодисменти! Спектакълът е изключително успешен и това е свръх емоционално, Надя Асенова е направила тази постановка по разказа на Николай Хайтов "Когато светът си събуваше потурите" ( за по- поликоректно заглавието е заменено с "Когато светът беше шарен"). "Сцена на кръстопът" е създаден като фестивал от неговия учител Стефан Данаилов и затова е изпитвал усещането, че духът на Учителя витае във всеки един миг и във всеки един ъгъл. Пиесата е била и чудесен повод да отбележим 105  години от рождението на Хайтов като апостол на българскота литература и дух.
"Пловдив е столицата на културата!"- заяви категорично актьорът. София няма такъв афиш от стойностни културни събития!
Влади Въргала сподели за предстоящото си гостуване в Цюрих със моноспектакъла си "Мемоарите на един Въргал" пред българската публика там. Не е ходил там досега и смята принципно, че във Виетнам би се чувствал по- свойски, отколкото в Швейцария, защото Швейцария е европейската Япония. Там всичко е като картинка, а хората са по- спокойни..." Да го кажем така: на едно толкова цивилизовано и урбанизирано място не се чувствам толкова уютно!" Но там има българи. Винаги, когато е играл моноспектакъла си в чужбина е било празник, винаги публиката е определяла дължината на представлението. Във Виена , например то е траяло 4 часа!
Чуйте цялото интервю в звуковия файл!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българин по стъпките на Еней и българските корени

За силата на духа и стремежа към свобода и независимост, за предизвикателствата на живота, за историята и завещаното от нея. Една детска мечта, която преминава границите на времето, остава не само валидна, но и оживява! Така звучи и изглежда накратко вълнуващото приключение на историка Любомир Радев -  един българин изминал пътя на Еней от Троя до..

обновено на 26.09.24 в 15:44

Космическа конференция – Пловдив с второ издание

За втора поредна година се организира единствената космическа конференция в Пловдив. На нея ще имате възможност да чуете за космическите технологии, езика за програмиране Rust и други. Тази година, организаторите от AeroRust, ISTEB #истеб и Клуб "Квант" са подготвили нещо специално за децата и учениците - физични експерименти, които ще..

обновено на 25.09.24 в 16:31

Инициативата "Ден на спорта в училище" стана на десет

На 27-ми септември, близо 800 училища и детски градини ще отбележат десетото издание на "Ден на спорта в училище". Откриващото събитие ще се проведе в София с домакинство на ЧСУ “Българско Школо”. Участие в програмата ще вземат официални лица и професионални спортисти, а между класовете ще бъде организирана надпревара в различни спортни..

обновено на 25.09.24 в 14:28

Позволението да чувстваме и познаването на емоциите

Книгата на д-р Марк Бракет „Позволението да чувстваме“ е преведена на 22 езика и е истински шедьовър в областта на емоционалната интелигентност, лидерството, самоусъвършенстването, личностното и организационно израстване. Тя ще бъде представена в Пловдив, на 30-и септември, от 18 часа, в конферентна зала „Кобург“, в ж.к Тракия...

обновено на 25.09.24 в 11:26

Борис Христов за стиховете като музи(ка)

 Борис Христов е първи гост в есенния сезон на предаването „Споделено с Августина“. Той е певец с отличителен тембър  и пианист.  От няколко години се осмелява да твори музика и чрез нея изразява себе си. На 12.09.2024г. се състоя официалната премиера на „Не искам“. Това е  втора авторска песен на български език, която е вдъхновена от..

публикувано на 24.09.24 в 09:21