Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дамян Попхристов за богомилското наследство

| Интервю


Проф.Дамян Попхристов е един от най-сериозните изследователи и възкресители на богомилското учение в нашето съвремие. Основател на „Български център Просветление” - организация, която работи за популяризирането на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности, за ролята и мястото на българите в социалните, културните и духовните процеси в Европа от древността до днес.
Дейността на центъра се осъществява чрез срещи-разговори, лекции, публикации, пътуващи семинари в България и чужбина, посещения на български училища и центрове из цяла Европа, както и чрез контакти с научни и културни институции, университети и фондации по цял свят.
Проф.Дамян Попхристов e автор на една от най-интересните книги за богомилите издавана в България - “За Богомилите - от уста на ухо”. Тя е плод на многогодишните му изследвания върху Богомилското учение - уникално българско духовно наследство.Използван е богат доказателствен материал от български и чужди източници (апокрифни писания и евангелия, богомилски легенди, хроники, документи на инквизицията и на Ватикана, както и езотерична и окултна информация на автора).
Проследява зараждането на богомилското учение, философията му, източниците, връзката му с други езотерични и дуалистични учения от епохата, близостта и различието му с официалната християнска доктрина, теорията за кармата и прераждането, като акцентът е върху езотеричната същност на учението.
С проф. Попхристов говорихме за това, което официалната историография премълчава за богомилите.
"...Има много данни и факти,  които показват, че богомилското учение съвсем не е това, което нашите учебници представят. То може да се нарече едно неоценимо богатство, което ние българите притежаваме, не го познаваме добре,  обругаваме го по инерция, не се отнасяме с необходимата сериозност към него. А богомилското учение е част от един голям цивилизационен процес и прогрес , който е възбуден в цяла Европа като почнем от Ренесанса и стигнем чак до реформацията. Това съвасм не е случайно- то е зародено тука и има определени причини за  него... На 12 април 927г. началото е дадено от Боян Мага- най- младия син на цар Симеон с посвещението на 21 свои бъдещи апостоли..."
Чуйте цялото итервю в звуковия файл!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Микробиолог показва уникална изложба в Пазарджик

Демонстрация на рисуване с бактерии ще има в Младежкия дом в Пазарджик. Ще бъде представена изложба на микробиолога Силвия Ветренска – носител на второ място с проекта си "Моторът на Ели" в националния конкурс "Агар Арт" за рисунка с микроорганизми.  Тя ще разкаже и демонстрира изкуството на рисуване с бактерии и ще разкрие света на микробиология..

публикувано на 07.10.24 в 13:30

Орлин Павлов: Човекът е човек, когато снима филм.

Орлин Павлов сподели новината за снимките на нов филм  със следната публикация: Човекът е човек, когато снима филм. В ефира на Радио Пловдив той разкри, че са приключили снимките по българо – италиански хорър филм.  “Повечето актьори са белгийци, италианци и немци. Имах честта да си партнирам с Мак Маринов и Борислав Чучков.Тодор Мацанов е..

публикувано на 06.10.24 в 17:41

Младежка терапевтична група с безплатни срещи

Младежко терапевтично пространство отваря врати с покана за "Среща със себе си- среща с другия"- Среща с груповата терапия. На 8-ми октомври са поканени всички, които биха искали да разберат как работи едно терапевтично пространство и какво могат да получат от него. Всеки ще има възможност да зададе своите въпроси относно груповия терапевтичен..

публикувано на 06.10.24 в 08:50

Деца рисуват доброто около нас

Как изглежда доброто около нас? Отговорите търсим в творбите на децата - от най-малките до най-големите.  Ако сте дете на възраст от 6 до 19 години, и умеете да рисувате, Фондация "Дом на Доброто" предоставя невероятната възможност да покажете на България и на света през Вашия поглед как изглежда  "Доброто около нас"! Изразете себе си и станете част..

публикувано на 04.10.24 в 18:10

Exotic Expo този уикенд в Пловдив

Харесвате ли екзотични животни? Български Киноложки клуб Ви канят на екзотично изложение този уикенд в Пловдив. Събитието е с вход свободен и ще се проведе на територията на най-големия мол в Южна България, на ниво партер.  В рамките на два дни, 5-ти и 6-ти октомври от 10 до 19 часа, пловдивчани и гости на града ще имат възможност да се докоснат..

публикувано на 04.10.24 в 17:39