Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпитват деветокласниците с тест на електронни устройства

| обновено на 14.10.24 в 06:48

За първи път на цял випуск от над 61 000  деветокласници ще бъдат проверени уменията по природни науки на електрони устройства. Изследването ще се проведе днес и утре от 8 часа.

В Пловдив и областта изпитът ще се проведе в 85 училища и се очаква да се явят 5943 ученици, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Осигурени са необходимите мобилни устройства, лаптопи, хромбуци и компютри.

Повечето международни изследвания се провеждат на електронни устройства и е важно да подготвим учениците за това, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той обясни, че и задачите за деветокласниците за разработени по примера на задачите PISA и така те ще са по-подготвени за предстоящото международно изследване през следващата година.  Резултатите могат да бъдат вписани като текуща оценка по съответния предмет, но само по желание на ученика и по преценка на учителя.

Тестовете са в два варианта, съобразно двата дни на провеждане. 

Всеки ученик влиза с акаунта си в портала портала на Министерството на образованието и науката и ще решава тест от три части – по биология и здравно образование, по физика и астрономия и по химия и опазване на околната среда. 

Всяка част включва до 10 задачи / казуса. Ученикът разполага с 30 минути за всяка част, като до приключването ѝ ще може да се връща и променя отговорите си. 

Тестът съдържа отворени и затворени въпроси, като на места се изисква ученикът да запише свободно верния отговор. Използва се само кирилица.

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Детска тренировка по спортно ориентиране в Пловдив

Клубът по oриентиране в Пловдив организира първата си детска тренировка, която цели да ни запознае с един от най-вълнуващите спортове на открито. От 16:30 часа в Цар-Симеоновата градина децата ще имат възможността да се впуснат в спортно приключение, което съчетава физическа активност, логическо мислене и умения за бързо вземане на решения...

публикувано на 14.10.24 в 07:17

Отбелязваме празника в чест на Света Петка - Петковден

Българската православна църква отбелязва  празникa в чест на Света Петка – Петковден. Преподобна Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11 век. Води благочестив живот, а след смъртта й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура. Цар..

публикувано на 14.10.24 в 06:46

Пожар избухна в цех за матраци

В късния следобед избухна пожар в стопанска постройка в Скутаре. Огънят е обхванал хале за производство на матраци, съобщиха от РДПЗН Пловдив. Огънят е угасен от пет екипа пожарникари. Няма опасност за съседните сгради, доугасяват се тлеещи огнища, поясняват от противопожарната служба. Причините за пожара се изясняват.

публикувано на 13.10.24 в 20:52

С панихида бе почетен покойният митрополит Арсений

Пловдивският митрополит Николай отслужи панихида по повод 18 години от кончината на митрополит Арсений. Беше отслужена и Заупокойна Света литургия в катедралния храм “Успение Богородично” в Пловдив.  "Когато срещам изпитания и трудности всякога си спомням за неговия живот, несравнимо по-труден. Той достойно извърши своето божествено призвание в..

публикувано на 13.10.24 в 16:59

В Труд и Войводиново протестираха за по-добър транспорт

Протест блокира за час пътя Пловдив – Карлово , в отсечката от село Труд до кръговото кръстовище за село Строево. Едночасовата блокада доведе до образуване на дълги колони от автомобили и в двете посоки. Поредният протест заради транспортния проблем е породен от това, че предложените до момента варианти за разрешаването му не устройва хората. Те..

публикувано на 13.10.24 в 15:29