Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова книга поставя на фокус връзката род–семейство–човек

| обновено на 15.10.24 в 11:56 | Интервю
3
Аида Марковска
Снимка: Личен архив

Книгата на Аида Марковска, „Здрав род, здрав човек“, е следствие на дългогодишната ѝ работа с родовете. Тя е сбор от статии, които авторката е писала по повод различни теми свързани с рода, в които споделя своите идеи, открития във връзка с родовата работа така, че хората да бъдат здрави и успешни. 

Тя поставя на фокус и всички онези неща, свързани с рода и родовата динамика, които са се променили през годините и трябва да бъдат премислени. Книгата проследява връзката род – семейство – човек. Кой е правилният ред, всъщност : род – семейство – човек или човек – семейство – род? Дали съдбата предопределя или човек има възможност да взима самостоятелни решения и да подрежда живота си по свой избор, и виждане?

Аида Марковска е холистичен и родов терапевт, преподавател, мотивационен оратор и рейки учител. Изучава законите на родовата система, вече, повече от десетилетие.

„Направих тази книга, като един реверанс към нашите предци. Но и към едно разсъждение, къде ние сега сме по-добри? Кое трябва да запазим от новото, да го развиваме, да го стимулираме и кое от старите неща, също е хубаво да го знаем, да го помним и да го имаме предвид, за да може да се позовем на него? Така, че във всяка една статия има обръщане към родовата традиция, към родивите влияния и към новото, което по темата в съответната статия, се развива към момента. Тръгваме от общото към частното, за да разгледаме рода като система, която ни предопределя, която ни дава насоките. След това семейството като средата,в  която израстваме като личности и накрая нашата собствена воля, усърдие, желание, мечти, като фактор, като двигател на нашия успех. 

Статиите са писани в продължение на повече от година и наистина, за мен беше много амбициозно да ги събера, да ги преработя. С помощта на моя редактор Нина Чочева направихме тази редакция, подредихме статиите и книгата, вече, е тук - „Здрав род, здрав човек“. Аз съм терапевт, за мен здравето е мисъл, приоритетът в моя живот. Участвам във фестивала „Здравей, Здраве“, като част от екипа на организаторите. Здравето, винаги, е във фокуса на моята работа, защото здравето означава, че ние сме хармонични и щастливи. Здраве си пожелаваме всички и самото заглавие на книгата е едно пожелание към моите читатели да бъдат здрави, в здрави родове. Какво по-хубаво от това? Където има здраве, има и любов, има разбирателство, има просперитет, има изобилие, нека да сме здрави“, казва Аида Марковска.

Това е първата ѝ самостоятелна книга, но тя е своеобразно продължение на издадената миналата година, от център „Делфи“, книга „Богатството ни приляга“, с автори Аида Марковска и Ваня Кънева, където може да откриете повече за родовите закони, потоците на изобилие в рода и множество практически упражнения за постигане на удовлетворение, и спокойствие. В книгата "Здрав род, здрав човек", тя надгражда идеите и продължава да дава смисъл на цялостния подход към човека, през призмата на българското общество.

„За мен има и доста провокации в книгата. Когато обсъждахме тези провокации, с моя редактор, аз на много пъти се опитвах да ги смекча, но тя ми се противопоставяше и казваше, че точно това е ценното, нека все пак да има размисъл по-дълбоко в хората. Аз не очаквам хората, читателите, доверениците ми да бъдат съгласни. Никога, даже, те не са съгласни с мен веднага. Но, в течение на времето се преосмислят някои неща. 

Разбира се, като родов терапевт не смятам, че не допускам грешки. Част от моите изводи може да не са верни, но със сигурност част от моите изводи не са популярни. Виждам в дълбочина, как се развива родовият процес и някои неща не са приятни, не са популярни да се знаят и да се чуват. Например : „Принадлежим ли на мъжовия род?, Излизаме ли от този род, като се разведем?“. Това са неща, които не е приятно да съобщаваш, че всъщност имат своята родова предпоставка. Според мен, книгата дава много храна за размисъл. Сигурна съм, че част от читателите ми, даже, всички ще спорят с мен наум, което е приятно. В крайна сметка, ако всички заедно помислим по тези въпроси, ще достигме до повече верни решения“, казва още Аида Марковска.

В „Здрав род, здрав човек“ се разглеждат теми като, кога сме здрави и как да задържим здравето си, според родовия терапевт? Как да запазим отношенията в семейството и рода силни, и ползотворни? Теми за съвременното общество, за мъжа, жената и децата от родова гледна точка, и отражението в новите векове. Книгата е в три части. Първата част е „Род“, втората е наречена „Семейство“, третата е „Човек“. Допълнителна информация за книгата може да откриете и във фейсбук страницата на Аида Марковска. 

В проект е и следваща ѝ книга със заглавие „Истории от кабинета на родовия терапевт“. Там, под формата на разкази, които ще имат за основа някакви реални събития, но сами по себе си ще бъдат силно променени, тя ще разкаже за най-често срещаните проблеми в рода и как те се решават в кабинета на родовия терапевт?

„Има много изумителни неща и странни случаи, наистина, но ще разкажа за тях, като бъда изключително внимателна, за да няма начин някой да бъде припознат в книгата, която ще бъде колаборация, смес от много и различни истории поднесени по един различен начин, но това предстои. Все още е само в моята глава, много суров материал. Нека „Здрав род, здрав човек“ да поеме своя път. Да видя дали този стил, в който тя е написана би се възприел от публиката. Целта ми не е да пиша книга след книга, а да дам стойност на моята работа“, разказва Аида Марковска, гост в неделния "Шейкър". 

Цялото интервю с родовия терапевт Аида Марковска, чуйте в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Тодор Гаджалов за музиката въпреки трудностите

  Тодор Гаджалов е роден в Пловдив, завършва НУМТИ “Добрин Петков”  и до днес обича да се прибира и да посещава любимите си места.  Едно от тях е площад “Съединение”, където като малък е карал скейтборд. Познаваме го от музикалните телевизионни формати "Мюзик Айдъл" и "Гласът на България", както и от филма "Революция Z".   Тород Гаджалов..

публикувано на 16.10.24 в 09:09

Сифу Багалев разказва за Шаолин

Във "Вход свободен"  посрещнaхме сифу Станислав Багалев, който  ни разказа за своето посещение в Китай в легендарния манастир Шаолин послучай международното състезание по винчун, за участието си в съдийството и представянето на българския отбор. Когато човек работи сериозно, мечтите се сбъдват. Нашият отбор е бил част от Първото международно..

публикувано на 15.10.24 в 14:40

„Алтер его” - хумор, поезия и сензационни новини

Между веселото и сериозното ще се движи предаването, в което водещият си говори сам. Очаквайте специалната ни рубрика за фейк сензации и един отложен разговор за сатирата и политическата коректност със сатирика Сергей Трайков.  Освен това ще открием няколко хумористични нотки в творчеството на Атанас Далчев, а в поредния поетичен сблъсък ще..

обновено на 12.10.24 в 16:10

Изложба с послание от психолога Събка Дякова-Чехович

На 10 октомври психологът Събка Дякова-Чехович откри своята изложба "Психотерапия" в галерия Piesa в Пловдив, където ще бъде експонирана до 31-октомври.  " Датата и името не са случайни", каза самата тя в ефир, и допълни още:  "10 октомври е Денят на психичното здраве, а рисуването е психичен процес, то е вид психотерапия. А психотерапията..

публикувано на 11.10.24 в 17:43

Есенна феерия за четириноги утре в Пловдив

Няма нищо по-хубаво от.... времето прекарано с четириногите ни любимци и срещата с хора, които разбират това, убедени са всички от екипа на Български Киноложи Клуб! Ние сме съгласни с този факт и  Ви каним в тази връзка да съпреживеете традиционния "DOG FEST- Есенна феерия". Поредното издание на единствения по рода си фестивал ще се случи този уикенд в..

публикувано на 11.10.24 в 16:28