Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мечтанието" на пловдивските олимпиийски шампиони

В поредното октомврийско издание на предаването Клуб "Неделя" наши гости бяха спортният журналист Диян Никифоров и неговият син Димитър Петков, а поводът да ги поканим бе съвместната им книга.  

"Мечтанието" е художествено-документален роман, на страниците на който ще прочетем не просто спортните постижения на 12-те олимпийски шампиони на Пловдив, но и книга, която трогва до сълзи,  запечатвайки завинаги техния житейски път, трудностите през които са преминали, за да стигнат до върха на Олимпиадата! За онези кътчета от душата на тези хора, за които никой никога не би подозирал какво се крие по трънливия път извървян до Олимп, за силата на духа и волята на човешкия характер!  

"Това е нещо невероятно за България, което не е правено досега, за българските олимпийски шампиони", отбеляза в неделния ефир Филип Духовников, личният треньор на най-успешният български кануист Николай Бухалов, и допълни още: 

"Младите трябва да знаят, че не всичко е само слава, има и много тежки моменти, описани абсолютно точно в книгата, за всеки какво е изживял, как е стигнал до върха." 

Димитър Петков, един от авторите сподели: 

"Точно това беше идеята, да представим нещата не само от пиедестала на първото място и олимпийският връх, а самият път на достигането до него и разбира се изключително важната роля на треньорите, защото нито един човек не може да успее, без някой да ти подаде ръка. Всички олимпийски шампиони, някой трябва да види в тях таланта още когато са малки, да изтърпи всичките провали, всичките упорити тренировки, всичките моменти, в които са искали да се откажат, за да може да е до тях и да им помогне да осъществят мечтата си, защото тя в един момент се превръща в обща мечта - и на треньора и на състезателя"

Романът "Мечтанието", чиято официална премиера се състоя в края на септември като част от програмата на фестивала "Сцена на кръстопът" е вълнуващо пътешествие за мечтите, за олимпийските върхове на всеки един от тези велики 12 шампиони, достигнали своя личен Еверест, не само за себе си, но и за цяла България! 

Цялото интервю с авторите Диян Никифоров и Димитър Петков е достъпно в прикачения звуков файл. 




По публикацията работи: Станка Лазарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Ботев" започва защитата на Купата срещу "Миньор"

"Ботев" ще започне защитата на Купата на България с гостуване на "Миньор" (Перник). "Чуковете” елиминираха "Вихрен" (Сандански) след успех с 2:1. Двубоят от 1/16-финалите на турнира ще се изиграе в периода 29-31 октомври. Преди това „канарчетата” ще имат две шампионатни домакинства на стадион „Христо Ботев” — срещу "Славия" и "Черно море"...

публикувано на 14.10.24 в 14:10
След 0:0 с Люксембург националите излизат в Белфаст срещу Северна Ирландия

"Лъвовете" отлетяха за Белфаст от Летище "Пловдив"

Българският национален отбор по футбол замина за Белфаст с чартърен полет от Летище "Пловдив". Селекционерът Илиан Илиев не говори пред медиите, а в състава има едно ново име – Ангел Лясков. Левият защитник на Локомотив (Пловдив) беше извикан вчера по спешност, след трима отпаднаха поради наказания заради натрупани жълти картони. На мача с Люксембург в..

публикувано на 14.10.24 в 11:44

"Марица" отпадна от турнира за Купата

"Марица" (Пловдив) изигра силен мач, но загуби с 1:2 от "Беласица" в среща от втория предварителен кръг в турнира за Купата на България. "Жълто-сините" дадоха сериозен отпор на един от водещите тимове във Втора лига и имаха шансове за успех, но в крайна сметка опитния тим от Петрич продължава напред. Преди мача бе почетен емблематичният рок музикант..

публикувано на 14.10.24 в 09:28
Минута мълчание в памет на Атанас Драмов

"Локо" и "Арда" направиха 1:1 в контрола

Представителният отбор на "Локомотив" (Пловдив) завърши наравно 1:1 с "Арда" (Кърджали) в контролна среща. Двубоят се игра вчера на помощния терен на „Лаута“. Гостите поведоха в резултата в 62-ата минута чрез Чинонсо Офор, а пловдивчани изравниха чрез Хуан Переа шест минути преди края. Срещата започна с минута мълчание в памет на Атанас Драмов...

публикувано на 13.10.24 в 10:56
Кирил Десподов в акция

България направи само 0:0 с Люксембург

Националният отбор на България направи грешна стъпка в преследването на първото място в Лигата на нациите, след като направи равенство 0:0 при домакинството си на Люксембург. На стадион "Христо Ботев" в Пловдив "лъвовете" имаха много сериозна подкрепа от трибуните от около 15 000 зрители, но това не им помогна да пробият отбраната на съперника...

публикувано на 12.10.24 в 22:05