Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загиналите пилоти не са имали шанс за спасение

| обновено на 15.10.24 в 13:26

"Поемането на неоправдано висок риск при изпълнение на фигурата от висшия пилотаж" – констатира комисията на военното министерство като причина за авиокатастрофата с двамата загинали пилоти. Те са имали едва секунда и половина за спасително катапултиране. 

Засега не са открити преки грешки в организационния процес на полета в средата на септември - съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  

Пилотите са били в отлично психическо и здравословно състояние, не е имало проблем с авиационната техника. 

Комисията счита, че ситуацията се е развила от нормални до катастрофални нива. С въвеждането на самолета във вертикална фигура с тези параметри на самолета, ситуацията се е превърнала в сложна. След като екипажът не е предприел действия за аварийно напускане на самолета, ситуацията се е превърнала в катастрофална.

Двуместният учебно - боен самолет L – 39 ZA се разби при тренировъчен полет за авиошоу, което бе веднага отменено. 

Разследването се води от Военна прокуратура, но Министерството на отбраната също започна вътрешна проверка. 

Черната кутия на самолета бе разчетена в Чехия и по първоначална информация данните от нея са показали, че при изпълнението на фигурата машината е летяла на твърде малка височина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

5000 лева гаранция за сина на кмета на Минерални бани

Апелативният съд в Пловдив  определи парична гаранция от 5 хил. лв. за  сина на кмета на Минерални бани.  Досега Али Али бе  под домашен арест заради участието  в престъпна група за данъчни престъпления, пране на пари, подкуп и измама с европейски земеделски фодове.   Според обвиненията в групата действали кмета Мюмюн Искендер, неговият син Али Али..

публикувано на 15.10.24 в 16:00

Решават да остане ли в ареста момчето, убило майка си в Коматево

При закрити врати Окръжният съд в Пловдив гледа искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка задържане под стража спрямо 14-годишния Любомир Биларев. Момчето е обвинено в умишлено убийство в условията на домашно насилие на 52-годишната си майка Бистра.  Ученикът беше доведен с белезници в съдебната зала. Делото се гледа в..

публикувано на 15.10.24 в 15:48

Откриха първата сграда със социални жилища в Пловдив

Заместник-кметовете на Пловдив Николай Бухалов и Иван Стоянов прерязаха лентата на първата сграда със социални жилища в Пловдив, която се намира на улица „Владая“. Тя е предназначена за настаняване на уязвими групи и хора в неравностойно положение, но реално ще започне да функционира след като получи Акт 16, каза заместник-кметът Иван Стоянов...

обновено на 15.10.24 в 13:25

Обезвредиха стара немска авиобомба, открита в жк "Тракия"

Военни от Сухопътните войски унищожиха 50-килограмова авиобомба, открита при изкопни работи на стоителен обект в пловдивския район „Тракия“.  Старата немска учебна  авиобомба е транспортирана до полигона“Червен”, където е била обезвремена от военни  от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка от състава на 55-ти инженерен полк.  Сапьорите са..

публикувано на 15.10.24 в 12:53

В Пловдив се открива първата сграда със социални жилища

Първата сграда със социални жилища в Пловдив ще бъде официално открита днес. Тя се намира на улица „Владая“ номер 6 в квартал „Многофункционална зона Изток“ и включва 74 социални жилища, както и 18 паркоместа. Жилищата ще бъдат предоставени за настаняване на уязвими групи и хора в неравностойно положение. Строителството на сградата започна..

обновено на 15.10.24 в 11:11