Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват новия терариум на крокодила Хектор в Природонаучния музей

В Регионалния природонаучен музей в Пловдив официално ще бъде открит новият терариум на крокодила Хектор. 

На събитието ще присъстват областният управител Христина Янчева, заместник-кметовете Пламен Панов и Иван Стоянов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, както и деца от ДГ „Майчина грижа“, които активно участваха в кампанията за набиране на средства за реконструкцията на залата.

Нилският крокодил Хектор е част от живата музейна експозиция от 2015 година и е един от любимците на посетителите. Той е дарен на музея от Тракийското херпетологично дружество заедно с кайман на Кювие. През последните години 2-те влечуги нарастват значително, което налага преместването им в по-големи терариуми. 

Благодарение на средствата от дарителската кампания една от залите е преустроена и предлага на крокодила 5 пъти по-голямо пространство, а в стария му терариум ще бъде преместен кайманът. 


По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Военна прокуратура гневна след изнесените данни за авиокатастрофата

Военно-окръжна прокуратура Пловдив остро протестира след вчерашната пресконференция на Министерството на отбраната, на която бяха изнесени подробности от вътрешното разследване на ведомствена комисия за авиокатастрофата със загиналите пилоти край Граф Игнатиево. „Всякаква информация за причините, както и данни, пряко свързани с предмета на..

публикувано на 16.10.24 в 11:17

Природонаучният музей в Пловдив става първият "зелен" у нас

Природонаучният музей в Пловдив е първият "зелен" музей в България, съобщи директорът на Регионалния природонаучен музей Огнян Тодоров.  Изградена е фотоволтаична система, която се надгражда, а догодина ще я обновят. Сумата за нея е отпусната от община Пловдив и тя покрива 80% от нуждите на музея.  В северната част на зала "Лотос" са изградили стойка..

публикувано на 16.10.24 в 11:12

"Летящ огън" е запалил сметището в Цалапица

Летящ запален обект е забелязан да прелита над сметището на Цалапица секунди преди да пламне пожарът на депото в нощта на петък срещу събота. Обектът е заснет от видеокамерите на сметището в 21:20 ч.след неговото преминаване, 40 секунди по-късно сметището пламва, съобщи зам.-кметът Иван Стоянов.  По думите му снощи е видяно това на видеозаписа и той ще..

публикувано на 16.10.24 в 11:05

Петко Писков разказва версията си за софтуера за източване на театрите

Соченият от прокуратурата за „мозък“ на източването на държавни средства от Министерството на културата Петко Писков ще обясни каква е истината за софтуера на театрите. Това ще стане на нарочна пресконференция в София.  Петко Писков обжалва задържането си Близо 1 млн. лв. са източени от измамната схема в театрите на Разград и Смолян..

публикувано на 16.10.24 в 08:20

Слънчево време и днес, но температурите се понижават

Ще преобладава слънчево време, като по-значителни временни увеличения на облачността ще има преди обяд над североизточната част от страната.  Вятърът в цялата страна ще се ориентира от север-североизток, ще е умерен, в Североизточна България – временно силен и с него ще нахлува студен въздух.  Дневните температури в повечето места ще се понижат и..

публикувано на 16.10.24 в 06:10