Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1454 лв. е нетната заплата за издръжка, 62% не я достигат

1 600 000 българи получават доход под 1454 лева

| Интервю

2616 лв. са нужни на месец на 3-членно семейство, за да се издържа. Това сочат данните на най-новото изследване на Института за социални и синдикални изследвания и обучение на КНСБ за третото тримесечие на годината. С още информация в предаването "Ден след ден" - Росица Антова, научен секретар на института. Тя подчерта, че храните и стоките от малката потребителска кошница са определящи за издръжката на семействата.

През третото тримесечие на годината – от юли до края на септември, заплатата за издръжка задържа темпа на нарастване, но остава на високи нива. На годишна база се отчита слаб ръст, но вече при достигната по-висока база, натрупана през предходните две години. Необходимият нетен месечен доход за издръжка на един работещ човек, живеещ сам, е 1454 лв., а за тричленно семейство с двама работещи и дете до 14 години общата стойност е 2616 лв. Това посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров при представянето на изследването за потребителските цени и заплатата за издръжка към края на септември тази година. Той обясни, че на тримесечна база се отчита слаб ръст от 0,1% на необходимия месечен доход за издръжка, а на годишна – с 1,9%. Спрямо септември миналата година за тричленно семейство са нужни 48 лв. повече, а за един работещ – 27 лв. повече. За две години ръстът е с 240 лв. за тричленно домакинство и 134 лв. за един работещ.

Повече от половината от работещите се осигуряват на по-нисък доход от заплата за издръжка (62%), но като цяло лицата намаляват в резултат на повишението на доходите. Лошата новина е, че до 1000 лв. продължава да получава сериозен процент от българите, коментира Димитров. Това са около 32% или 844 000 от работещите българи, които могат да се определят като „работещи бедни“.

България продължава да е с най-ниското ниво на заплащане сред останалите държави членки на ЕС, като минималната заплата е 49,8% от заплатата за издръжка, т.е. половината от това, което трябва да е. Поради това не можем да искаме друго, освен мерки, които да приближават МРЗ към заплатата за издръжка. За целта трябва да адаптираме към българската реалност вече приетата методология и дефиниция на МОТ от март тази година. Шест месеца се опитваме някой да ни чуе и да започне да мери НСИ заплата за издръжка. Така най-лесно можем да намерим адекватното решение за минималната заплата и механизма, по който да расте, категоричен бе президентът на КНСБ. Той даде пример със Словения, където е тристранно договорено минималната заплата да е в диапазона 120-140 процента от заплатата за издръжка, която се измерва от техния статистически институт. Този диапазон се договаря от работодателите и синдикатите.

Инфлацията се успокоява, но цените на някои стоки и услуги продължават да растат. Необходимият доход за храна и обществено хранене е 578 лв. за работещо лице. Нарастването е с 1.1% спрямо предходното тримесечие и с 2.8% на годишната база.

Общата стойност на малката потребителска кошница за 20 стоки у нас е 57.32 евро, а в Румъния – 41.54 евро, сочат още данните. Сравнението между страните показва, че българите, получаващи минимална работна заплата, могат да закупят кошницата с основните продукти най-малко пъти за месец – 8.3 пъти. 

КНСБ настоява: Да се ускори процесът по транспониране на директивата за адекватните минимални работни заплати във всичките ѝ части; Да се изготви дефиниция и методология за официално измерване от страна на държавата на „Заплата за издръжка“ по примера на приетата през 2024 г. дефиниция на МОТ; В средносрочен период да се достигане равнище на МРЗ, равна на заплатата за издръжка; 

По публикацията работи: Живка Танчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Инджов

Партията "Не подкрепям никого" постигна добър резултат

Възможно е да бъде съставено правителство от четири партии след тези резултати и убедителната победа на ГЕРБ. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Иво Инджов. Според него обаче не бива да се изключва и вариантът отново да отидем на избори догодина.  По думите му шансовете за съставяне на редовно правителство нарастват и..

публикувано на 28.10.24 в 09:53

Хората вече искат да има правителство

При над 93 % обработени протоколи 9 формации влизат в 51-то НС, сочат данните на ЦИК.  Р езултатите от този вот почти повтарят тези от юнските избори, с изключение на разцеплавето на ДПС, коментира пред Радио Пловдив бившият депутат от ПП-ДБ Росен Костурков .  Според него влизането на "Величие" или "Меч" в парламента не е много сигурно, но..

публикувано на 28.10.24 в 09:40

Пловдивчани са умерени в прогнозите за нов кабинет

След края на изборите за ново народно събрание, в които ГЕРБ-СДС отново победи, в Пловдив хората смятат, че по-скоро ще има ново правителство. Една голяма част обаче изобщо не се интересуват от политическите процеси в България. Те не отиват до изборните урни, за да упражнят правото си на глас.  Има шанс 50 на 50 да се състави работещ кабинет, смята..

публикувано на 28.10.24 в 09:07

Равноотдалеченият премиер ще е параван за политическите партии

Резултатът от вота е очакван, а малко по- високата избирателна активност не е повод за радост, каза в предаването "Точно днес" Дани Каназирева - бивш депутат от ГЕРБ. Според нея избирателят е препотвърдил европейския път за развитие на България.  Все по- сложно според нея обаче е съставянето на коалиция за управление при наличието на 9  партии в..

публикувано на 28.10.24 в 09:06
Яница Петкова

Възможно е четири партии да сформират кабинет

Резултатите от вота за 51-ви парламент коментираме с  Яница Петков а от "Галъп интернешънъл болкан" в програма "Точно днес". "Имаме доста сериозни заявки за съставяне на правителство." , посочи социологът. ДПС-Новото начало е изолиран партньор за повечето партии, смята Петкова. Тя допълни още: " ГЕРБ-СДС ще получат по малко от 70 депутати, но при..

публикувано на 28.10.24 в 08:14