Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опитите за купуване на вот повишиха активността

| обновено на 28.10.24 в 16:02

„Очакването беше за една по-ниска избирателна активност, но тя се повиши и е малко по-висока е от миналите избори. Опитът за масирано кпуване на гласове повиши изибрателната активност, това е главната причина. Другата причина е, че хората решиха да дадат своя принос за съставяне на правителство“, това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ журналистът Веселин Стойнев.

Според него обаче двете нови формации, които ще влязат в 51 НС – МЕЧ и „Величие“ показва, че те са взели избиратели от „Възраждане“.

„Тези избори не доведоха до големи изненади, но не мисля, че те са съвсем безсмилени. Сякаш има крачка напред и гражданите вече са по-спокойни в настояването да се състави кабинет. И не им е без значение дали това ще стане с купен вот“, коментира още Веселин Стойнев.

Той подчерта, че политическата нестабилност не повлиява нормалния живот на хората, за разлика от преди 30-40 години, но това не може да продължава дълго.

„Политиците вече знаят, че няма накъде и затова ще имаме повече шансове за съставяне на кабинет. Въпреки, че парламентарната аритметика отново показва патова ситуация“, каза още журналистът.

По думите му поведението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов може да се разглежда по няколко начина. От една страна – думите му могат да се възприемат като нахъсване на избирателите. А от друга – като жестикулация, на човек, който си дава сметка, че този път не може да си позволи пореден провал при съставяне на кабинет.

Според Веселин Стойнев, ако Бойко Борисов е с претенцията да бъде министър-председател, то това автоматично изключва възможността за управление с ПП-ДБ.

„Ако Борисов иска да осъществи идеята си за политическо отговорно правителство, и с него като премиер, това е възможно само с кабинет на малцинството“, коментира още Веселин Стойнев.

Цялото интервю на Емил Костов с Веселин Стойнев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

МВР трудно би стигнало до ПП "МЕЧ", която си го поиска

Все по-голямо е раздробяването на парламента и все повече антисистемни партии влизат в НС, коментира в предаването "Ден след ден" политологът Георги Киряков .  Затова е много важно т.нар. системни партии да бъдат на ниво, за да преодолеят различията си и да създадат някакво нормално мнозинство и управление. "Има какво да се решава и да се..

публикувано на 28.10.24 в 16:40

Трябва незабавна реформа на изборната организация

За решенията в политически план, на честността, технологията и организацията на вота разговаряме с изборния експерт Стоил Цицелков.  Защо се случиха в последния момент „залповите“ искания за замени на членове на СИК?  Защото го позволяваме. Такива са изборните ни правила и закони. Може да бъде сменен всеки, дори председател.  Става дума за „едни..

публикувано на 28.10.24 в 16:36
Иво Инджов

Партията "Не подкрепям никого" постигна добър резултат

Възможно е да бъде съставено правителство от четири партии след тези резултати и убедителната победа на ГЕРБ. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Иво Инджов. Според него обаче не бива да се изключва и вариантът отново да отидем на избори догодина.  По думите му шансовете за съставяне на редовно правителство нарастват и..

публикувано на 28.10.24 в 09:53

Хората вече искат да има правителство

При над 93 % обработени протоколи 9 формации влизат в 51-то НС, сочат данните на ЦИК.  Р езултатите от този вот почти повтарят тези от юнските избори, с изключение на разцеплавето на ДПС, коментира пред Радио Пловдив бившият депутат от ПП-ДБ Росен Костурков .  Според него влизането на "Величие" или "Меч" в парламента не е много сигурно, но..

публикувано на 28.10.24 в 09:40

Пловдивчани са умерени в прогнозите за нов кабинет

След края на изборите за ново народно събрание, в които ГЕРБ-СДС отново победи, в Пловдив хората смятат, че по-скоро ще има ново правителство. Една голяма част обаче изобщо не се интересуват от политическите процеси в България. Те не отиват до изборните урни, за да упражнят правото си на глас.  Има шанс 50 на 50 да се състави работещ кабинет, смята..

публикувано на 28.10.24 в 09:07