Пещерата Снежанка има прилика с Леденото царство от приказките

Пещерата Снежанка с право е наречена една от най-красивите пещери в България. Снежнобелият цвят на дребнозърнестите мрамори, прорязани от река Новомахленска преди повече от 3 млн. години, създава това неповторимо природно чудо. Оттам идва името на..

публикувано на 15.03.14 в 09:00

По-близо до звездите: Смолянският планетариум

Кой от нас, отправяйки поглед към Вселената, изпълнена с милиарди блещукащи звезди, не е изпитвал усещане за преходност и самота? Вторачени в собствения си живот, колко малко знаем за света, който ни заобикаля! Любопитството обаче продължава да ни..

публикувано на 08.03.14 в 09:00
Златоград предлага на гостите си разходка в миналото

Златоград – оттук започва България

Златоград открай време е бил „врата към Големия свят”, затова жителите му не без основание твърдят, че оттук започва България. До градчето, разположено на границата ни с Гърция, достига не само мекият живителен полъх на Беломорието, но и влиянието..

публикувано на 06.02.14 в 15:13

По следите на миналото

Най-голямото тракийско съкровище, най-древния човешки скелет, откриван в България, глинена плочка и дъна на съдове с пиктограмни знаци, определяни като „най-древната писменост в света”. За тези и още много други любопитни артефакти ще можете да научите..

публикувано на 30.01.14 в 13:42

Пътят към свободата на Ботевата чета, като туристически маршрут

Най-голямата и най-продължителна във времето проява на туристическото движение в България е ежегодният поход, наречен „По стъпките на Ботевата чета”. Маршрутът събира огромно множество от хора, които всяка година преминават по стъпките на българските..

публикувано на 25.11.13 в 13:04
(1) – родната къща на Димчо Дебелянов; (2) – паметник на Тодор Каблешков, Кантарджиевата къща вляво; (3) – родната къща-музей на Георги Бенковски; (4) – къща-музей Любен Каравелов

Копривщица – град-музей, в който героите и историята оживяват

Копривщица е живописно планинско градче, стаено в полите на Средна гора. Едва ли има българин, който да е идвал в Копривщица само веднъж в живота си. Докосването до къщите, калдъръмените улици, чешмите и хората там създава усещането за пътуване назад във..

публикувано на 14.11.13 в 13:44

Зоопаркът на София – място, където всички стават приятели

Софийският зоопарк е сред най-обичаните и често посещавани атракции в столицата. Той е сред 100-те национални туристически обекта и е с най-голяма площ и видово разнообразие на Балканския полуостров. Зоологическата градина в София е основана през 1888..

публикувано на 17.10.13 в 11:08

Архитектурен комплекс Вароша – най-старият квартал на Благоевград

Съставителите на всеки туристически справочник за България с гордост отбелязват факта, че страната ни е с много богата и древна история. Затова и екскурзиантите, пристигащи от близки и далечни страни, свикнали с модерността на големите градове, с..

публикувано на 12.09.13 в 10:23

Природозащитният център „Пода” край Бургас – дом за хиляди диви птици

Почти не е за вярване, но в землището на големия пристанищен град Бургас се намира една от „най-живите” и неповторими с птичия си свят местности в България и дори в Европа. Наречена е „Пода”, по названието на грубите дървени салове, теглени от въжета, с..

публикувано на 08.08.13 в 10:57
В Университетската ботаническа градина в Балчик и лятната резиденция на румънската кралица Мария броят на растителните видове надхвърля 2500.

Дворецът и Ботаническата градина в Балчик

Дали поради пристрастие и местен патриотизъм или в следствие на обективна оценка, много хора определят северния черноморски бряг на България като по-аристократичната част от крайбрежната ни ивица. Тук още в края на 60-те години на миналия век изниква..

публикувано на 06.06.13 в 11:32