Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 38

| обновено на 14.04.20 в 20:27
Снимка: pixabay

Излекуваха най-малкия болен от Covid-19 в България, дете на 1 година
713 са потвърдените случаи на Covid-19 в България, съобщи Националния оперативен щаб. На 14 април са регистрирани 18 нови болни. 12 са в София, 1 в Пловдив, 2 в Смолян и 3 в Кюстендил. 209 от пациентите са хоспитализирани. 29 са в интензивни отделения и клиники. 14 са лица под 10-годишна възраст. Като оздравял в Добрич изписаха най-малкия заразен в България, момченце на 1 година. Починалите с установен Covid-19, са 35. Средната им възраст е 64,8 г. 

България получи помощ от НАТО и САЩ в кризата с Covid-19
България е сред държавите, получили подкрепа от НАТО за борба срещу разпространението на Covid-19, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че България заедно с Литва, Полша и Румъния, са получили доставки на здравно оборудване с полети, осигурени от Алианса. Стотици тонове здравно оборудване бяха пренесени с полети на НАТО по целия свят, посочи Столтенберг. 

Благодарим на американското посолство, което дари 6500 PCR теста, каза ген. Венцислав Мутафчийски, по време на брифинга на Националния оперативен щаб на 14 април.

Държавен фонд дава на банките 85 млн. евро гаранции за подкрепа на бизнеса
Фондът на фондовете, който управлява 600 млн. евро по четири европейски оперативни програми, предоставя гаранциите в подкрепа на малки и средни предприятия, изпаднали в икономическа несигурност. Целта е облекчаване на финансовия товар върху компаниите, както и повече увереност на банковата система в подпомагането на бизнеса. Още по темата - ТУК.

Президентът настоя за план за излизане от кризата
Ако изготвянето на подобен план не започне сега, България рискува да бъде споходена от втора вълна на кризата, предизвикана от извънредното положение, предупреди Румен Радев. По думите му, още отсега трябва да се мисли как страната ни да излезе от днешното си състояние по безопасен, управляем и контролиран начин.

При ограничен износ и загуба на пазари за страната, институциите трябва да ускорят административните процедури за предприятията, които продължават работата си, имат клиенти и сключени договори и очакват съответните разрешителни за износ, каза Радев по време на по посещение на предприятие край Трявна, специализирано в производството на отбранителна продукция. Демографските проблеми в България ще се задълбочат, ако икономическото възстановяване се забави, прогнозира президентът. Репортаж по темата, чуйте ТУК.

Търговски вериги оспорват задължителната продажба на българска продукция
Според четири международни и три български търговски вериги правителственото постановление, задължаващо ги да продават продукция от местни производители, не само противоречи на българското и на европейското право, но и създава предпоставки за корупция. В позицията им се казва, че мярката няма да повиши предлагането на българските стоки, а държавата преразпределя пазара, като дава предимство на едни производители за сметка на други. За пример се сочи българското мляко, което задоволява едва 10% от търсенето на пазара и много производители ще представят чужда суровина като българска.

НС въведе глоби за търговските вериги при отказ да продават български храни
Парламентът въведе санкции за търговските вериги при отказ да продават български храни и даде право на правителството да въвежда временни мерки за защита на българското производство. За нарушители се предвижда имуществена санкция в размер от 15 до 25 хиляди лева, а при повторно нарушение - от 30 до 50 хиляди лева.

Родителите в неплатен отпуск могат да кандидатстват за помощ от 375 лв.
В дирекциите „Социално подпомагане” започна кандидатстването за еднократната помощ. Тя може да бъде получена от родители на деца до 12 г., които най-малко 20 дни са в неплатен отпуск заради невъзможност да работят от вкъщи по време на извънредното положение. Друго изискване е доходът на член от семейството да не надвишава 610 лв., а за самотен родител с едно дете доходът трябва да бъде до 1220 лв. Още информация ТУК.

Министърът на туризма алармира, че секторът изобщо не работи
В интервю за БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че в момента сектор „Туризъм“ изобщо не работи. Според данни от Агенцията по заетостта, от регистрираните над 70 хил. нови безработни 23,7% са от секторите „Хотелиерство“ и „Ресторантьорство“. Заради кризата, предизвикана от Covid-19, без работа са останали 203 туроператори и турагенти. От така наречената мярка 60:40, предприета от властите за подпомагане на бизнеса и съхраняване на заетостта, са се възползвали близо 48.7% от фирмите в хотелиерството и ресторантьорството, което показва, че тя не удовлетворява всички в туристическия бранш, изтъкна Ангелкова. Предложенията на туристическия бранш за спасяване на летния туристически сезон чуйте ТУК.

400 хил. работещи могат да се възползват от схемата 60/40
За първите девет дни, откакто действа мярката, има 2016 подадени заявления за около 30 хил. работещи, съобщи социалният министър Деница Сачева. От КНСБ информираха, че „немалко фирми, включително и големите” вече са започнали да подават документацията си за схемата 60/40. Стана ясно и че по Великденските празници в много предприятия приключват платените отпуски, които работодателите едностранно налагаха на служителите си в извънредното положение.

ЕС одобри държавно кредитиране за малки и средни предприятия в България
Еврокомисията одобри държавна помощ от 250 млн. евро за подпомагане на малките и средните предприятия в България, засегнати от епидемията с коронавируса. Схемата бе представена за одобрение през март от българското правителство. Сумата е за увеличение на капитала на Българската банка за развитие. Трезорът ще я използва за гарантиране на инвестиционни заеми и кредитиране на оборотен капитал за микро, малки и средни предприятия, се казва в разрешението, дадено от ЕС.

Столичната община подготвя икономическа подкрепа за малкия и среден бизнес
Пакетът от мерки е насочен в три области – подкрепа на гражданите и на бизнеса, финансиране на общинските поликлиники с над 1 млн. лв. за заплати на медицинския персонал, както и социална подкрепа на творците. Мерките ще бъдат гласувани на извънредно заседание на Общинския съвет в четвъртък. „На първо място, отсрочваме такса битови отпадъци – първата вноска да не се дължи до края на април, а я отлагаме с два месеца до края на юни”, обясни председателят на общинската Комисия по финанси и бюджет д-р Георги Георгиев, вносител на предложението. Още за планираните мерките, чуйте ТУК.

Пациент с коронавирус избяга от болницата
Около 50-годишният мъж нелегално е напуснал тази сутрин старозагорската болница и се е прибрал с такси до родното си село Паничерево. Пациентът е един от петимата жители на селото, дали положителни проби за Covid-19. Преди обед обаче полицията го е заловила в ромския квартал и с линейка го е върнала обратно в инфекциозната клиника. Издирен е също превозилият го таксиметров шофьор. „В момента девет жители са под карантина. Очаква се по Великден да се завърнат и други хора, живеещи в чужбина“, коментира пред БНР кметът на селото Атанас Граматиков.

Старозагорското с. Паничерево е под карантина за 14 дни
Със заповед на здравния министър на територията на с. Паничерево, община Гурково, област Стара Загора, се въвеждат строги противоепидемични мерки, считано от 00 часа на 15.04.2020 г за срок от 14 дни. Забранява се  влизането и излизането от с. Паничерево  на всички лица, пребиваващи на територията на населеното място. Подробностите четете ТУК.

Пресечен е опит за измама с рецепти срещу Covid-19
Полицията в Сливен пресече опит за измама с продажба на рецепти срещу Covid-19. Арестуван е 65-годишен мъж, който е инициирал разлепянето на обяви в града. За опита за измама алармираха жителите на града и в социалните мрежи. Подробности ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на РадиоБългария.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00

България днес - 11 юли 2024 г.

В „България днес“ на 11 юли разказваме за изложбата „Контакт“ на известната фотографка Елина Кешишева в столичната галерия ONE, посветена на жените, оцелели след домашно насилие. Отправяме се към Хамбург, където тази събота на 13 юли за втора година..

публикувано на 11.07.24 в 19:00

България днес - 10 юли 2024 г.

В „България днес“ на 10 юли ви даваме актуална информация от България и българските общности по света, разговаряме с проф. Красимир Станчев от италианския университет Roma Tre за проблемите пред българските лекторати зад граница и за това може ли да..

публикувано на 10.07.24 в 19:00