Programi i ditës

Pas një mungese 66-vjeçare, kurrilla gri u kthye në Bullgari

Kurrilla gri (Grus grus) bën fole përsëri në vendin tonë pas një mungese 66-vjeçare. Ajo ka zgjedhur si shtëpi Kënetën e Dragomanit. Kjo u bë e ditur nga Shoqata për Kafshët e Egra “Ballkani” pas një sërë vëzhgimesh nga Shoqata dhe Fondi Botëror..

botuar më 23-11-21 2.46.MD
Foto: FB/BearSanctuaryBelitsa

7 nga 17 arinj në Belica tani janë në letargji

Gjumi dimëror në Parkun e Arinjve afër Belicës ka pushtuar 7 nga 17 arinjtë që banojnë në zonën e mbrojtur, tha për BTA menaxheri i parkut, Dimitër Ivanov. Shpresat e ekipit janë që këtë vit një pjesë më e madhe e arinjve do të bien në letargji (gjumë..

botuar më 23-11-19 8.30.PD
Foto: arkiva personale

Akullorja me proteina - konsumim pa u shqetësuar për shëndetin

Akullorja është një tundim për shumë njerëz, por e përbërë nga sheqeri dhe yndyra, kthehet në një bombë kalorike, e dëmshme për shëndetin e njeriut. Në mesin e njerëzve të dashuruar pas shijeve të ndryshme të akullores është edhe bashkatdhetari ynë..

botuar më 23-11-19 7.10.PD
Spas Tashev

Për regjistrimin në Shqipëri dhe rëndësinë e tij për pakicën kombëtare bullgare

Procesi i regjistrimit të popullsisë në Shqipëri përfundoi më 15 nëntor. Filloi më 18 shtator, duhej të përfundonte më 28 tetor, por u zgjat me dy javë. Sipas rekomandimit të OKB-së dhe BE-së, nga data 20 nëntor deri më 20 dhjetor të vitit 2023 do të..

botuar më 23-11-17 8.53.MD
Foto: BNR Vidin

Antonio Panarello - një italian në fshatin Sllanotrën buzë Danubit

I vendosur rreth 16 kilometra nga Vidini, në brigjet e Danubit, fshati Sllanotrën ka një popullsi prej rreth 500 banorësh. Dimrat këtu janë shumë të hidhur, ndërsa vera është e zjarrtë. Pikërisht ky fshat, i panjohur madje edhe për shumë bullgarë,..

botuar më 23-11-16 8.30.PD
Foto: Freepik.com

Kompanitë e teknologjisë së lartë i mbajnë shpresat te programet e praktikës për të mbajtur të rinjtë në vend

Mbi 400 kompani operojnë në Bullgari në sektorët "Mekatronikë", "Elektronikë" dhe "Mikroelektronikë", të cilat janë të orientuara te eksporti, zhvillojnë inovacione dhe kanë prodhime moderne. Kështu tha ministri i Ekonomisë dhe Industrisë Bogdan..

botuar më 23-11-16 7.30.PD

Komisioni Evropian kërkon fillimin e negociatave me Ukrainën dhe Moldavinë, Komisioneri Evropian për Zgjerim - Maqedonia e Veriut të pranojë ndryshimet në kushtetutën e saj

Javën e kaluar, Komisioni Evropian rekomandoi që vendet anëtare të fillojnë negociatat me Ukrainën dhe Moldavinë për anëtarësim në BE, kur paraqesin raportet e tyre për progresin e vendeve kandidate për anëtarësim në Komunitet. Komisioneri Evropian për..

botuar më 23-11-15 4.43.MD
Foto: Krasimir Martinov

Milena Selimi: Bullgarët në Shqipëri kanë nevojë për mësues dhe për vëmendje

Që nga viti 2017, minoriteti kombëtar bullgar është zyrtarisht i njohur nga shteti shqiptar dhe që nga qershori 2023, përfaqësuese e tij në Komitetin për Pakicat Kombëtare në Republikën e Shqipërisë është Milena Selimi – shkrimtare, përkthyese,..

botuar më 23-11-14 7.10.PD
Foto: Maja Boçeva

Dy komikse për të verbërit janë tashmë në dispozicion në vendin tonë

Më 13 nëntor 1745 lindi në Francë pedagogu Valentin Ayui, të cilit ia detyrojmë shfaqjen e metodologjisë për trajnimin e personave me probleme në shikim, të quajtur tiflopedagogji. Përsëri atje ai themeloi shkollën e parë me konvikt në botë për të..

botuar më 23-11-13 7.05.PD

SOS për gurët e verdhë të shtrimit të Sofjes – Akademia Bullgare e shkencave do të prodhojë prototipat e parë të standardit historik

Dy luftëra botërore, bombardime, manifestime socialiste me tanke dhe kamionë të rëndë, protesta civile dhe mbi të gjitha - rinovime pa fund... Çfarë kanë përjetuar gurët e verdhë të Sofjes në 116 vitet e fundit! Gurët e verdhë ikonë u shpallën..

botuar më 23-11-12 10.05.PD