Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Patriku Neofit – 8 vjet në krye të Kishës Ortodokse Bullgare

Patriku Neofit
Foto: BGNES

Kisha Ortodokse Bullgare shënon sot tetë vjet nga zgjedhja dhe ulja në fron e Shenjtërisë së Tij Neofit si Patriark Bullgar dhe Metropolit i Sofjes. Kjo u njoftua nga Mitropolia e Sofjes.

Me rastin e festës në katedralen e Mitropolisë "Martirja e Shenjë e Diela” u kremtua një liturgji e shenjtë.

Më 24 shkurt 2013 Këshilli Zgjedhor Patriarkal zgjodhi me 90 vota si Patriark i Kishës Ortodokse Bullgare Mitropliti Neofit i Ruse, i lindur me emrin laik Simeon Nikollov Dimitrov.

Ai u zgjodh pasi Patriarku Bullgar Maksim, kreu i fundit i Kishës Ortodokse Lindore të epokës komuniste, vdiq në fund të 2012 në moshën 98 vjeç.


Më shumë nga rubrika

Shkencëtarë zbulojnë sekretet e qytetit nëntokësor shkëmbor në Aton

Një qytet nëntokësor shkëmbor, në të cilin dikur oshënarë sprovuan forcën e besimit dhe në vetmi kërkuan Zotin, shtrihet në Malin e Shenjtë. Zbulimi u bë nga një ekspeditë ndërkombëtare që përfshinte përfaqësues të shteteve ortodokse me manastire..

botuar më 21-04-18 8.15.PD
Kisha “Shën martiri Dhimitri i Selanikut” në qytetin Vidin

Po restaurojnë kisha me një vlerë të madhe kulturore dhe historike

Mbi 2 milionë euro për restaurimin e kishave dhe të banesave e godinave kishtare me një rëndësi kombëtare dha në mbledhjen e vet të fundit të rregullt qeveria. Afro një çerek nga paratë  jepen për konservimin dhe restaurimin e manastirit të..

botuar më 21-04-17 8.10.PD
Manastiri “Shën Joan Paraardhësi” në fshatin Gradeshnica

Historitë dhe legjendat e lidhura me manastirin "Shën Joan Paraardhësi" rreth fshatit Gradeshnica

Si shumica e manastireve në Bullgari, dhe historia e tij është e gjatë, e mbështjellë me legjenda të shumta dhe ngjarje dramatike. Manastiri “Shën Joan Paraardhësi” në fshatin Gradeshnica është me një histori pothuajse 11 shekullore. Ai..

botuar më 21-04-14 12.32.MD