Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Fillon fushata e tretë parazgjedhore brenda një viti, kësaj here “2 në 1”

Foto: BGNES

Që nga 15 tetori deri në ditën e reflektimit 13 nëntor Bullgaria është në një fushatë parazgjedhore. Për herë të parë në historinë tonë demokratike do të votojmë herën e tretë për parlament për më pak se një viti kalendarik. Zgjedhjet e jashtëzakonshme për Legjislaturën e 47-të të Kuvendit Popullor përputhen me zgjedhjet e rregullta presidenciale dhe do të mbahen më 14 nëntor. Nëse zhvillohet raundi i dytë i zgjedhjeve presidenciale, votimi do të jetë më 21 nëntor. 

Për zgjedhjet presidenciale aplikuan 24 çifte kandidate. Për krahasim në vitin 2016 për zgjedhjet presidenciale u regjistruan kandidatë të 17 partive dhe koalicioneve dhe të 14 komiteteve iniciatorë.

Nëse për zgjedhjet e rregullta parlamentare në prill në Komisionin Qendror Zgjedhor u regjistruan 39 formacione, ndërsa më 11 korrik konkurruan 23 parti dhe koalicione, në votimin e ardhshëm më 14 nëntor do të zgjidhen deputetë nga 20 parti dhe 7 koalicione.

Numri i parashikuar i seksioneve të votimit është 11 643. Të drejtën e votimit e kanë 6 708 189 veta.

Pritet që përtej kufirit të hapen nga 750 deri në 800 seksione. Numri i tyre do të jetë i përafërt i atyre në zgjedhjet e korrikut. Më shumë saksone ndoshta do të ketë në Britaninë e Madhe dhe në Turqi. Në Gjermani do të ketë më pak seksione sesa në votën e mëparshme, sepse autoritetet federale lejuan që të tilla të hapen maksimum në 40 vende. Në Spanjë dhe SHBA-në pritet të ketë përafërsisht nga 50 seksione.

Fushata do të mbahet në kushtet e valës së katërt të intensifikuar të Covid-19. Partitë dhe koalicionit vet duhet të kujdesen për shëndetin e votuesve, duke zhvilluar një agjitacion nga distanca, ndërsa takimet me njerëzit duhet të bëhen në të hapur në respektim të distancës dhe me mjete mbrojtëse.

Ndalohet publikimi i materialeve dhe teksteve anonime të agjitacionit që dëmtojnë sjelljen e mirë, nderin dhe emrin e kandidatëve. Materialet nuk lejohen të përmbajnë stemën ose flamurin e Republikës së Bullgarisë, si dhe ato të një vendi të huaj, si dhe imazhe dhe shenja fetare. Gjatë fushatës zgjedhore, agjitacioni politik në transportin shtetëror dhe komunal, dikasteret, institucionet ose ndërmarrjet është i ndaluar.

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Ngjarjet me adresë ballkanike

Një koalicion i gjerë do të shpëtojë Rumaninë nga kriza Të dy partitë më të mëdha në Rumani ranë dakord për formimin e një qeverie. Kështu kapërcehet kriza tremujore politike, e cila bllokon përpjekjet e vendit të vonojë pandeminë e..

botuar më 21-11-26 2.19.MD
Rumen Radev

Sofja është gati për dialog me Maqedoninë e Veriut

Bullgaria pret që dialogu me Maqedoninë e Veriut të çojë në rezultate konkrete. Këtë e tha presidenti Rumen Radev në një bisedë telefonike me Oliver Varhei, në lidhje me iniciativën e Komisionerit Evropian për Zgjerimin. Presidenti shprehu gjithashtu..

botuar më 21-11-25 3.48.MD
Rumen Aleksandrov

Qëndrimi i Bullgarisë për perspektivën evropiane të Shkupit është i pandryshuar

Qëndrimi i Bullgarisë për fillimin e negociatave për aderimin e Maqedonisë së Veriut në BE mbetet i pandryshuar. Këtë e tha në Këshillin për Çështjet e Përgjithshme në Bruksel ambasadori bullgar Rumen Aleksandrov. Pasi shprehu ngushëllimet e..

botuar më 21-11-24 9.16.PD