Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Premiera bullgare e Stantchev Soul Songs

Xhaz koncerti Stançev – Lenkontan - pjesë e Festivalit “Kameralia”

Mario Stantchev
Foto: arkiv

“Gëzohem shumë se do të ekzekutoj në të njëjtën sallë, në të cilën mbajta dhe koncertin tim të parë vetjak”- thotë  xhaz pianisti Mario Stantchev përpara se të prezantojë “Këngë nga shpirti". Salla për të cilën bëhet fjalë  është në godinën legjendare në “Oborishte” numër 5, e cila për dekada të tëra strehonte Shkollën Kombëtare të Muzikës, kurse sot është një vend për ngjarje kulturore. Aty më 28 tetor është premiera bullgare e projektit të ri, një pjesë nga Festivali “Kameralia”

„Stantchev Soul Songs kështu e emërtova projektin. Doja që nën këtë titull të bashkoj stilet e mi të dashur, të cilët janë shumë të ndryshëm - në këtë mënyrë muzikanti i njohur i xhazit prezanton idenë e tij. - Në gjuhën bullgare do të ishte “Këngë nga shpirti”. Vendosa ta ndërtoj projektin rreth pianos dhe kontrabasit, ftova Christophe Lincontang - kolegu im dhe mik, I cili po kështu jeton në Lion. Shkrova pjesa të reja, përfshiva dhe disa të cilat tanimë i kam prezantuar përpara publikut. Doja që kompozicionet të pasqyrojnë dashurinë time ndaj muzikës amerikane e thënë në mënyrë më të përgjithësuar. Me paramendim nuk përmend vetëm xhaz, sepse ka po kështu soull, blus, si dhe muzikë  klasike dhe tradicionale.  Këtë projekt e prezantova disa herë në Francë, publiku e pranoi shumë mirë dhe prandaj gëzohem  se kam mundësi të prezantojmë këtë program  dhe në Festivalin “Kameralia” në Sofje.”

Mbase do të jetë mirë të rikujtojmë se, xhaz-pianisti i njohur, kompozitor dhe themelues i Departamentit të Xhazit në Konservatorin  në Lion, ku deri vonë jepte mësime, ka lindur në Sofje. Ai merr një arsim klasik muzikor në Shkollën Kombëtare Muzikore dhe në Akademinë Kombëtare Muzikore, kurse që nga fillimi i viteve 80 të shekullit të 20 jeton në Francë.

Nuk janë të pakët dhe albumet prej autori, të cilat muzikanti i nxori vetëm gjatë viteve të fundit. Mes tyre janë Jazz Before Jazz