Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një fëmijë bullgar u bë kampion bote në llogaritjen e shpejtë mendore

Foto: ruo-sofia-grad.com

Kampioni i ri botëror në matematikën e shpejtësisë mendore për fëmijë deri në 12 vjeç është Kallojan Geshev. Ai është nxënës nga Sofja. Në kampionatin botëror të zhvilluar në qytetin Bilefeld të Gjermanisë, djali arriti 2217 pikë të pabesueshme, me të cilat fitoi medaljen e artë dhe titullin botëror.

Kallojan Geshev zgjidhi problemat e mbledhjes, zbritjes, shumëzimit, pjesëtimit, rrënjëve katrore, rrënjëve kubike, thyesave, konvertimit të monedhës, shndërrimit të njësive matëse, llogaritjes së datave kalendarike dhe shumë të tjera në më pak se dy orë. Ai kishte vetëm një fletë për të regjistruar zgjidhjet.

Në konkurs morën pjesë 56 fëmijë nga 13 shtete dhe për herë të dytë në historinë e tij fitoi një fëmijë nga Evropa.


Më shumë nga rubrika

Mjalti bullgar ka çmimin më të ulët të blerjes në Evropë, paralajmërojnë prodhuesit

Etiketa e mjaltit duhet të tregojë vendin në të cilin është nxjerrë produkti, thuhet në një kërkesë të re të një urdhërese të Këshillit të Ministrave. Qëllimi është mbrojtja e shëndetit dhe e të drejtave të konsumatorëve, si dhe lehtësimi i aksesit në..

botuar më 23-01-18 7.15.PD

Modeli i familjes me dy fëmijë është ideali riprodhues i bullgarëve

Edhe në vitin 2021, modeli i familjes me dy fëmijë mbetet ideali riprodhues për gratë në moshë 15-49 vjeç dhe burrat 15-59 vjeç në Bullgari (63.3 për qind). Në vend të dytë është mendimi se familja duhet të ketë tre fëmijë (17.1 për qind), e ndjekur..

botuar më 23-01-17 3.34.MD

Flamingot rozë nga Italia, Spanja, Turqia dhe Franca dimërojnë në Bullgari

Mbi 2700 flamingo rozë banojnë në liqenin Atanasovsko pranë Burgasit, Liqenit të Pomories dhe Zonës së Mbrojtur "Poda", tregoi regjistrimi i 47-të i shpendëve ujorë dimërues në Bullgari. Sipas unazave të tyre, shumë prej mysafirëve kanë ardhur nga..

botuar më 23-01-17 11.46.PD