Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Në ditën e Shën Antonit të Madh mbrohemi nga sëmundjet dhe hekurpunuesit festojnë

Foto: arkiv

Kisha Ortodokse kremton Shen Antonin e Madh, një nga themeluesit e murgjërisë. Sipas legjendës, ai lindi në vitin 251 dhe jetoi 105 vjet. Pas një lufte të gjatë shpirtërore, ai arriti shenjtërinë dhe u nderua nga Zoti me dhuratën e shërimit. Shën Antoni luftoi në mënyrë aktive kundër herezisë së arianëve.

Në Ditën e Shën Antonit festojnë më shumë se 80 000 bartës të emrave Anton, Antonia dhe Andon, Donika, Donço, Donka, Donna, Tonço, Tonka, Tonko, Tonja, Toni.

Në kalendarin popullor, Dita e Shën Antonit festohet për të mbrojtur kundër sëmundjeve. Sipas legjendës, ka pasur dy vëllezër binjakë, Antoni dhe Athanasi,  të cilët kanë shpikur darët e farkëtarit. Prandaj, ditët e emrit të tyre festohen njëra pas tjetrës dhe këto ditë festojnë të gjithë farkëtarët, punuesit e thikave dhe hekurpunuesit.


Më shumë nga rubrika

Muzeu Historik Kombëtar mbushi 50 vjet

Muzeu Historik Kombëtar feston përvjetorin e tij gjysmë shekullor. Me këtë rast, në prani të zëvendëspresidentes Iliana Jotova dhe të ftuarve të shumtë zyrtarë, u hap ekspozita e veçantë me titull “50 nga 50”. Ekspozita tërheq vëmendjen ndaj ngjarjeve..

botuar më 23-05-19 7.10.PD
Godina e Parikanës bullgare

Po festojmë 70 vjet nga rivendosja e Patrikanës Bullgare

Më 10 maj 1953, Këshilli i tretë Kishtar-Popullor në Sofje e ngriti Kishën Ortodokse Bullgare nga Ekzarkia në Patrikanë. Rimëkëmbja e Patrikanës Bullgare Mitropoliti i Plovdivit Kirill u zgjodh patriark pas një pauze..

botuar më 23-05-10 9.09.PD

Kisha "Shën Gjergji" në Kishinau, e ndërtuar me donacione të bullgarëve të Besarabisë

Nëse rruga ju çon në Kishinau, kryeqytetin e Moldavisë, duhet të ndaloni edhe pranë kishës "Shën Gjergji" atje. Ajo do të lërë gjurmë të thella në kujtimet tuaja me sharmin e saj dhe historinë prekëse të krijimit të saj. Ne vendosëm t'i hedhim një..

botuar më 23-05-06 11.35.PD