Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Monumenti i Ushtrisë Sovjetike në Sofje – një manovër parazgjedhore ose një orvatje për të rishkruar historinë

Foto: BGNES

Në orët e para të 105-vjetorit të themelimit të Ushtrisë së Kuqe, pllaka e monumentit të Ushtrisë Sovjetike në Sofje u thye nga një 61-vjeçar, në shenjë proteste kundër luftës së Rusisë në Ukrainë. Dhe në vend që të sanksionohej për këtë akt vandalizmi, autori u shndërrua në një yll mediatik dhe u shpërthyen pasionet rusofobe.

Të mbledhura rreth idesë së heqjes së monumentit, partitë politike panë një mundësi të përshtatshme për PR parazgjedhor dhe bashkim të kundërshtarëve ideologjikë. Ata mblodhën shpejt votat në Këshillin e Bashkisë Metropolitane dhe vendosën ta zhvendosin monumentin në Muzeun e Artit Socialist. Në ditën e votimit, qindra bullgarë u mblodhën para monumentit dhe godinës së Bashkisë së Kryeqytetit për të kundërshtuar vendimin. Argumenti i tyre kryesor ishte se ky nuk është një monument i Rusisë, por i Ushtrisë së Kuqe, falë së cilës Evropa u çlirua nga nazizmi.

“Atëherë Bashkimi i Republikave Socialiste Sovjetike ishte aleat me SHBA-në dhe Britaninë e Madhe - vëren Vanja Grigorova, një eksperte ekonomike. - Nuk e kuptoj se si ndërthuret në kokat e këtyre këshilltarëve bashkiakë, përkulje ndaj SHBA-së dhe refuzimi i Monumentit të Ushtrisë Sovjetike. Monumente të tilla ka në të gjithë Evropën Perëndimore, sepse roli i Ushtrisë së Kuqe në zhvillimin civilizues dhe demokratik të Evropës është i padiskutueshëm. Bashkimi Evropian nuk do të ekzistonte pa Ushtrinë e Kuqe. Gjëja tjetër që duhet ditur është se përbërja e kësaj ushtrie përfshinte grupe dhe popuj të ndryshëm etnikë nga Bashkimi i Republikave Socialiste Sovjetike, dhe një pjesë e madhe e Frontit të Tretë të Ukrainës, që hyri në Bullgari, përbëhej nga rreth 180 000 ushtarë ukrainas. Prandaj pyes kundërshtarët e monumentit: kundër kujt po e bëjnë këtë luftë? Kundër SHBA-së - një aleat i Bashkimit të Republikave Socialiste Sovjetike në Luftën e Dytë Botërore, kundër Ukrainës, e cila mori pjesë në përbërjen e Ushtrisë së Kuqe, apo ata ndjekin interesat gjeopolitike të një vendi të caktuar?”

Vanja Grigorova

Vanja Grigorova theksoi gjithashtu se politikanët kanë më shumë se 30 vjet që luftojnë monumentet dhe u bëri thirrje atyre që pretendojnë se mund të qeverisin me përgjegjësi dhe kujdes për qytetarët bullgarë në vend, të fokusohen në problemet reale të bashkëqytetarëve tanë dhe të harrojnë vijat pseudo ndarëse.

Sipas historianit Vojn Bozhinov, loja me monumentin është gjithashtu një manovër p