Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Rosica Mateva, anëtare e KQZ para Radio Bullgarisë

Një numër më i madh zyrtarësh do të pranojnë protokollet nga vendvotimet jashtë vendit

Po votojmë në 737 seksione në 61 vende në votimin e parakohshëm parlamentar më 2 prill

Rosica Mateva
Foto: BGNES

U krijuan kushte që procesi i evidentimit të rezultateve të votimit parlamentar jashtë vendit të ecë më mirë, tha Rosica Mateva, nënkryetare e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve (KQZ). Në një intervistë për Radio Bullgarinë, ajo sqaroi se për të shmangur pritjet me orë të tëra pas përfundimit të ditës së zgjedhjeve, pranimi i protokolleve me rezultatet e seksioneve në mbarë botën do të bëhet nga një numër më i madh punonjësish. Ashtu si më parë, dokumentacioni do të pranohet në KQZ, i cili vepron si komision rajonal zgjedhor për jashtë.

“Shërbimi i informacionit parashikoi një numër më të madh operatorësh në pikën e llogaritjes ku do të pranohen dokumentet. Do të punojnë edhe më shumë nëpunës të Agjencisë Shtetërore të Sigurisë Kombëtare. Ne bëjmë gjithçka që është e nevojshme që dokumentet të pranohen dhe të përpunohen sa më shpejt që të jetë e mundur. Është shumë e rëndësishme që protokollet të plotësohen në mënyrë korrekte” – shpjegoi Mateva

Numri përfundimtar i seksioneve jashtë shtetit është 737, të vendosura në 61 vende. Adresat e tyre mund t’i gjeni KËTU.

Zgjedhësit duhet të dinë se mund ta votojnë kudo ku ka vendvotim, pavarësisht nëse kanë paraqitur kërkesë për të votuar jashtë vendit apo jo. E njëjta gjë vlen edhe për shtetasit bullgarë që nuk jetojnë përgjithmonë jashtë vendit, por ndodhen jashtë vendit ditën e zgjedhjeve. Këtë duhet ta dinë edhe anëtarët e Komisioneve Sektoriale Zgjedhore (KSZ)”, tha Rosica Mateva.

Organizimi i votimit jashtë vendit nga KQZ po shkon normalisht, shtoi ajo. Anëtarët e KSZ tashmë u emëruan. E shtuna, më 24 mars, është afati në të cilin mund të bëhen zëvendësime ose të plotësohen vendet e lira me anëtarë të propozuar nga Ministria e Punëve të Jashtme, zakonisht shtetas bullgarë në vendet përkatëse.

U miratuan edhe udhëzimet metodologjike për zhvillimin e ditës së zgjedhjeve jashtë vendit, duke marrë parasysh specifikat e votimit jashtë vendit, përkatësisht: mungesën e preferencave, mungesën e vëzhgimit me video, procedurat e ndryshme për pranimin e fletëve dhe materialeve zgjedhore, për dërgimin e rezultateve të votimit në KQZ etj. Një sqarim i rëndësishëm është se votimi me patentë shoferi nuk lejohet. Analfabetizmi nuk është arsye për të votuar me shoqërues, theksohet në udhëzime.

“Ministria e Jashtme ka detyrimin t’ua dërgojë anëtarëve të komisioneve sektoriale. Të gjitha veprimet e tyre përshkruhen në detaje në udhëzimet metodologjike.”

Rekomandimi për anëtarët e komisioneve sektoriale është që të jenë të qetë dhe të kujdesshëm në evidentimin e rezultateve dhe plotësimin e protokolleve pas përfundimit të ditës së zgjedhjeve, në mënyrë që ta kryejnë punën më shpejt dhe me sukses.

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Foto: BGNES


Më shumë nga rubrika

BE pret një rritje të sulmeve hibride dhe përpjekjeve për ndërhyrje të huaja përpara zgjedhjeve evropiane

Bashkimi Evropian pret të intensifikohen përpjekjet për ndërhyrje të huaja dhe manipulimin e informacionit përpara zgjedhjeve evropiane në qershor të vitit të ardhshëm. Parlamenti Evropian miratoi një raport që kërkon masa urgjente mbrojtëse kundër..

botuar më 23-06-07 1.09.MD

Bullgarët e vegjël në Southampton shkruan një mendim të Apostullit me shkrimin e tij

Shkolla bullgare në Southampton të Britanisë së Madhe mban emrin e revolucionarit Vasill Levski, i cili iu përkushtua misionit të popullit për çlirimin e Atdheut. Me rastin e festimit të 150-vjetorit nga vdekja e Apostullit të Lirisë, nxënësit u..

botuar më 23-06-06 7.15.PD

Në festën e Shpirtit të Shenjtë shënohet edhe Dita e Bullgarëve në Maqedoni

Bota ortodokse kremton festën e Shpirtit të Shenjtë. Ajo shënohet gjithmonë në ditën pas Rrëshajave. Për bullgarët, Shpirti i Shenjtë është edhe një ditë e zgjimit të kujtesës kombëtare, ditë proteste kundër grabitjes dhe falsifikimit të së..

botuar më 23-06-05 2.07.MD