Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Në 61 shtete sot ka qendra votimi për zgjedhjet parlamentare bullgare

Zgjedhjet e pesta parlamentare në vendin tonë për dy vitet e fundit filluan tashmë. Deri në fund të ditës së zgjedhjeve (20:00 orë lokale) pritet që deri në kutitë e votimit të dalin maksimumi 2 700 000 qytetarë bullgarë, d.m.th. ndërmjet 40 dhe 46 për qind e atyre që kanë të drejtë vote, gjë që jep shpresë për një rritje shumë të lehtë të pjesëmarrjes rekord të ulët prej 39.4 për qind në votimin e mëparshëm parlamentar më 2 tetor 2022.

Përveç më shumë se 11 810 qendrave të votimit të krijuara në vend, qytetarët bullgarë mund të ushtrojnë të drejtën e tyre për të votuar edhe jashtë vendit. Për këtë qëllim jashtë vendit u përgatitën 737 seksione në 61 shtete. Ky është 18 seksione më pak se votimi i mëparshëm.

47 389 bullgarë nga 87 vende shprehën dëshirën për të votuar duke paraqitur paraprakisht një aplikim online. Tradicionalisht, numri më i madh është në fqinjin tonë jugor, Turqinë – 28 286 aplikime, 3343 janë nga Britania e Madhe dhe 3289 nga Gjermania. Megjithatë, numri i aplikimeve nuk korrespondon me numrin aktual të votuesve, të cilët janë shumë më tepër – 175 338 në votimin e mëparshëm.

Sqarim i rëndësishëm: Bullgarët jashtë vendit mund të votojnë në një seksion të përshtatshëm për ta, kjo vlen edhe për turistët bullgarë që ndodhen aktualisht jashtë vendit.

Për shkak të diferencës kohore prej 10 orësh me Bullgarinë, dita e zgjedhjeve përfundon më herët në Zelandën e Re, ku punojnë dy seksione - në Christchurch dhe Auckland. Të fundit do të mbyllen qendrat e votimit në shtetet amerikane të Kalifornisë, Arizonës dhe Nevadës. Në SHBA për bullgarët janë në dispozicion 56 qendra votimi.

Përpilues: Joan Kolev

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova


Më shumë nga rubrika

Pse dhe si do të respektojë Bullgaria elementet e Konventës së Stambollit?

Bullgaria do të duhet të respektojë elemente të veçanta të Konventës së Këshillit të Evropës për parandalimin dhe luftimin e dhunës ndaj grave dhe të dhunës në familje, pasi dokumenti mori "dritën jeshile" nga Këshilli i Bashkimit Evropian këtë..

botuar më 23-05-31 3.44.MD
“Frymëzime të njohura dhe të panjohura IV”

Ekspozita e njerëzve “të padukshëm” në Radion Kombëtare Bullgare

Ekspozita “Frymëzime të njohura dhe të panjohura IV” hapet më 31 maj, në Sallën e Mermerit të BNR-së në prag të festës së fëmijëve. Ekspozita organizohet për të katërtin vit radhazi nga transmetimi “Të njohur dhe të panjohur” të programit “Hristo..

botuar më 23-05-31 7.30.PD

Masivet e shkurreve thithin në mënyrë më efikase emetimet e dëmshme në mjedisin urban

Më 28 maj, shënojmë Ditën e Parqeve në Bullgari, të caktuar nga Ministria e Mjedisit dhe Ujit gati një çerek shekulli më parë, në vitin 1999. Në vendin tonë ekzistojnë tre parqe kombëtare dhe njëmbëdhjetë parqe natyrore. Parqet kombëtare Rilla ,..

botuar më 23-05-28 9.00.PD