Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственици заплашват с гражданско неподчинение заради ниски обезщетения за строежа на Северната скоростна тангента

Снимка: архив, БГНЕС

Жители на няколко столични квартала са в готовност за гражданско неподчинение заради строежа на Северната скоростна тангента. Това стана ясно от декларация от живущите и собствениците на земи в кварталите „Илиянци”, „Требич”, „Бенковски”, „Враждебна”, „Орландовци” и „Малашевци”, която беше представена на заседанието на Столичния общински съвет от общинския съветник от ВМРО Ангел Джамбазки.

Живущите в тези квартали са засегнати от отчуждаването на земи за строежа на Северната тангента.

Гражданите протестират защото земите им са оценени като пустеещи земи и са обезщетени с по 80 стотинки на квадратен метър.

Според тях трябва да стане ясно как е проведена обществената поръчка за избор на оценител, кой е оценителят и какви са неговите професионални качества. Жителите на кварталите искат да знаят има ли сключени договори с фирми за строеж и за инвестиционен контрол, както и съгласувани ли са цените с Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

В декларацията гражданите искат отговор на въпроса кои са длъжностните лица, извършили тези проверки и съгласни ли са с тези цени, които те намират за неудовлетворителни, скандални и обидни. Гражданите заявяват, че няма да дадат разрешение за строеж, докато не бъдат изпълнени исканията им и земите им не бъдат оценени справедливо. Хората са готови да търсят правата си в съда.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!