Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Диков: Рисковано е да заставаме зад претенциите на собствениците на имоти в района на Северната тангента

Снимка: БГНЕС

„Много рисковано е да заставаме зад претенциите на собствениците на имоти в района на Северната скоростна тангента, защото парите за обезщетение на тези хора се събират от данъкоплатците. Не всички българи са богати и могат да отделят пари за високи цени на имоти“. Така главният архитект на София Петър Диков коментира днес в Столичния общински съвет претенциите за по-високи цени на собственици на имоти в района на Северната скоростна тангента.

Общинските съветници гласуваха разрешение за изработване на подробен устройствен план на обекта Северна скоростна тангента с дължина около 17 км от отклонението на магистрала Калотина-София с околовръстен път до възела при бул. "Ботевградско шосе".

Според Ангел Джамбазки от ВМРО не е нормално цялото землище на "Бенковски" да бъде оценено на 150 хиляди лева, както и квадратният метър земя да струва 0.60 стотинки. Джамбазки отбеляза, че при изработването на устройствените планове са допуснати грешки.

В отговор Диков каза, че при обект с дължина 17 км, на които има повече от 1000 имота, може и да има грешки, но това е нормално. Диков изтъкна, че общината е декларирала пълна подкрепа на Агенцията "Пътна инфраструктура" за всички процедури, обявявания, за да може обектът да стане факт. Той изтъкна, че от Северната скоростна тангента полза имат и държавата, и Столичната община.

Главният архитект обясни, че според Конституцията може да се отчужди, т.е. принудително да се придобие, частна собственост за публични, общински или държавни нужди, само на основата на влязъл в сила подробен устройствен план.

Това означава, че първо процедурата започва, минават всички фази на обявяване и приемане на устройствения план и чак след това може да се пристъпи към отчуждаване, посочи Диков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!