Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира 64-ото издание на световния филмов фестивал "Берлинале"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С премиера на германско-британската продукция "Гранд Хотел Будапеща" в германската столица стартира 64-ото издание на световния филмов фестивал "Берлинале".

През следващите дни Берлин ще бъде световно средище на киното. 20 филма ще се конкурират за наградата Златна и Сребърна мечка. Около 400 са заглавията в основната и съпътстващата филмова програма. По червения килим към "Стейдж театър" на "Подтдамер плац" ще преминат Джордж Клуни, Ралф Файнс, Форест Уитъкър, Бил Мъри, Кристоф Валц, който председателства и международното жури, и други популярни филмови величия. 

На пресконференция организаторите обявиха, че световните филмови премиери са 18. Прави впечатление силното присъствие на Китай – с три заглавия в основната програма.

Сред очакваните събития на "Берлинале 2014" е представянето на нецензурираната режисьорска версия на първа част от филма на Ларс фон Триер "Нимфоманка". Това е първият филм на датския маестро след изгонването му от фестивала в Кан.

Билетите за киноманите на Берлинале са от 4 до 13 евро, като се предлагат и карти за целодневно гледане на филми в отделните салони.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!