Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Цейнски за новите икони и старите обувки

Емил Цейнски открива на 21 януари 2014 година в софийската галерия "Икар" самостоятелната си изложба "ARS MAGNA", в която е включил 43 графики и една икона.
Снимка: Емил Цейнски, личен архив

Днес в "Калейдоскоп" с нашия земляк Емил Цейнски си говорим за страстта му да създава икони и за нестихналата му болка по дома, приютена в "старите му обувки"...

Защото роденият и израснал в сянката на Белоградчишките скали творец от 1991 година живее в Италия.

Познават го като отличен майстор на икони. Но слабост му е графиката, изработена с финия класически рисунък на молива.

Екзотичен факт от творческата му биография са илюстрациите на Библията, които прави по поръчка на Ватикана.

Когато детството на Емил Цейнски станало вече спомен, той бил изправен пред необходимостта да избере път.


Възпитаник е на художественото училище в Казанлък.

Записва Духовната академия и за кратък период е послушник в Рилската обител.

С надеждата, че не греши, напуска България. А за из път си взема иконата на Свети Георги Победоносец- като единствен багаж...

В интервю за Радио Ватикана Емил Цейнски споделя още:

"Началото беше много трудно, започнах живота на клошар. Споделях градините на Милано и на централната гара с всички останали емигранти, нямащи нито дом, нито препитание. Тук, на нас емигрантите, мога да кажа, че най-много ни е помагала Католическата Църква. Не те питат кой си, какъв си. Ти имаш нужда, отиваш и ти дават хляб и не се интересуват от друго."



Живелите в чужди земи българи знаят, че никъде няма лесен хляб.

След пристигането си в Италия Емил Цейнски в продължение на няколко месеца живее от милостта на Католическата църква, която осигурява за бездомните топла храна и добри думи.

Добри думи, които Емил не разбира, защото когато тръгва за родината на Микеланджело, не знае италиански език...

"Когато трябва да оцелееш, мислиш само как да намериш храна и подслон. Няма място за изкуство", разказва за онова време Емил Цейнски. Време, което няма да забрави, защото е част от неговите уроци за живота. Време, което му е доказало, че нищо случайно няма. Време, през което, въпреки че спи на пейка в парка, Емил рисува.

Емил Цейнски живее и твори в Италия вече близо 25 години. Но уважението и високата оценка за неговото творчество днес не са причина да забрави кой му е помогнал и дал първия подслон; парка, който в продължение на месеци е негов дом и пази страховете му; първата изложба и първото телевизионно интервю, когато все още е само екзотичният чужденец, който няма какво да яде, но рисува вълшебно красиви икони.

"Иконите променят човека. Правят ни по-добри", убеден е Емил Цейнски.  

В родината обаче той е редил свои неща само веднъж- сега го прави за втори път- на 21 януари 2014 година, в софийската галерия "Икар". В колекцията, която показва, са включени 43 графики и една икона. Темата е религия, философия, житейски космос. Творбите ще останат в столичната галерия до 2 февруари 2014 година.

Икони на Емил Цейнски са подредени в параклиси и църкви, намираме ги по страниците на религиозни издания, греят в молитвените кътове в домовете на обикновени хора и популярни личности, пътуват по света- в Гърция, Франция, Швейцария, Германия, Канада, Япония, Австралия.

Но най-ценна му е иконата, която е оставил в дома на своята майка. Защото той все така вярва, че няма по-удобни от "старите обувки" на душата...

По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На село в Шкорпиловци

Шкорпиловци се намира на 40 километра от морската столица Варна.  В селото, което е в обхвата на община Долни чифлик, постоянно живеят около 700 души. В активния летен сезон броят им достига хиляда души с живеещите във вилната зона, обяснява кметът Атанас Кателиев.  В селото има 20 къщи за гости, един хотел и ведомствена почивна станция. Туристите са..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
автор: Петра Димитрова

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 12 юли със Светлана Вълкова

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“ XVII Международен фотографски салон Варна 2024 на входа на Морската градина от утре Варна посреща 15-тото издание на „Алея на книгата" през август Изложбите през седмицата: живопис на Петра Димитрова в Art Meeting, Георги Андонов в..

публикувано на 12.07.24 в 11:03
Chart

#771 ТОП 20 (12.07-19.07.2024)

публикувано на 12.07.24 в 10:53

НОВИЯТ ДЕН в четвъртък, 11 юли

Традиционно през месец август се появяват опасните явления в морето, тази година обаче те подраниха. На какво се дължи това? Разказваме след 8ч. Дом на плажните спортове с  голямо по площ игрище, сертифицирано от ФИФА - тази идея ще бъде реализирана във Варна. За нея разговаряме след 8.30ч. с Росен Добрев - президент на Българската федерация по..

публикувано на 11.07.24 в 06:07
Морето във Варна

НОВИЯТ ДЕН на 10 юли с Иван Барбов

За да се чувствате добре трябва да спите по 8 часа на ден. И още толкова нощем. Това гласи поредната мъдрост тази сутрин в социалните мрежи. А за да се почувствате още по-добре и да започне денят ви с усмивка, трябва просто да бъдете няколко часа на честотите на Радио Варна. Във времето от 6:00 до 10:30 часа, Иван Барбов, Жоро Бекяров и..

публикувано на 10.07.24 в 05:56
Светлината на лятото

НА СВЕТЛО на 9 юли с Валерия Василева

Как може да бъде подобрена превенцията на дискриминация на пазара на труда и каква е ролята на Комисията за защита от дискриминация? Дизайнери, фирми и инвеститори ще се срещнат за първи път във Варна, за да обсъждат тенденциите в обзавеждането на ваканционните имоти. Лятото на един шотландец във варненското село Куманово. Репортаж..

публикувано на 09.07.24 в 13:47

На 8 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 8 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE). Представяне на новия албум на DECEPTION "Never Ending Nightmare" – разговор с Венелин Крушовски. Явор Георгиев (екс-TURN THE PAGE) и Виктор Георгиев (екс-TURN THE PAGE) за дебютния сингъл на SINFIN "Лято". Концерта на CAVALERA (15 юли,..

публикувано на 08.07.24 в 14:25