Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

 

Според прогнозите, за които съобщава вестник “Черно море” “Ще избираме нов кмет най-рано на 30 юни”. Подзаглавието уточнява, че Общинският съвет ще се събере отново след решението на ОИК за оставката на Кирил Йорданов. Това съобщи зам. председателят на ОбС Владимир Тонев на среща с представители на протестиращата общност във Варна. В момента протестиращите могат да участват в работата на постоянните комисии и да влияят върху решенията им, е казал председателят на местния парламент Николай Апостолов. Вестникът припомня, че това е втора среща на протестиращи с общински съветници. Една част от недоволните настояват за оставката на местния парламент, другата – не. До общо решение не се стигна, на стана ясно че над 400 души чакат изплащането на помощи, които трябва да бъдат гласувани и изплатени от местната власт.

Темата проследяваме и във вестник “Народно дело”.  Заглавието е показателно “ГЕРБ отказа на протестиращите да напусне съвета”. Основният довод – ГЕРБ продължават да твърдят, че ако ОбС се разпусне, ще са необходими 6 месеца, за да бъде избран нов. “Как така за парламентарни избори трябват два месеца, а за общински съвет – половин година? Нима общинският съвет на Варна е нещо повече от Народното събрание?”, попита един от гражданите, който заяви, че е юрист. Лидерът на ГЕРБ – Варна Иван Портних заяви, че ГЕРБ ще напуснат съвета, ако местният лидер на БСП Борислав Гуцанов и бившият конкурент на Кирил Йорданов за кметския стол Веселин Марешки подпишат декларация, че “ще понесат отговорността за това, което няма да се случи във Варна, след като се разпусне съветът”.

Черно море” информира, че Варненският апелативен съд ще разгледа жалбата срещу условната присъда на Диян Станчев, който уби 20-годишната Лора Казанлиева през лятото на миналата година на пешеходна пътека. На днешното заседание съдът ще се произнесе по отношение на искането за назначаване на нова петорна техническа експертиза. Ако бъде даден ход на делото, втората съдебна инстанция ще изслуша протеста на прокуратурата, която настоява за ефективно наказание на Диян. Жалба срещу условната му присъда са подали и родителите на загиналото момиче, които са конституирани като частни обвинители. Подсъдимият Станчев също недоволства от присъдата си и иска по-леко наказание.

Народно дело” пише под челото на днешния си брой “72 часа арест за данъчните”.Става дума за арестуваните във вторник за пране на пари и злоупотреби трима данъчни служители на НАП-Варна. С белезници се оказа директорът на дирекция “Събиране” Мирослав Нонев. В ареста са и две негови служителки – Бехтие Османова и Марияна Димитрова. Триото е отстранено от длъжност. Снимка във вестника показва как криминалисти изнасят от кабинетите на арестуваните кашони и пликове с документи.

Регионалното издание  Твоят ден” информира, че “Храната за близнаците във Варна поскъпва”. Във всички пунктове, където се продават седмичните купони за храна на деца до 3-годишна възраст, има съобщение, че привилегията за ползване на облекчение отпада. В момента в детските кухни се хранят около 400 близнаци. Решението ще облекчи общ. бюджет с 2 400 лв. месечно, а семействата с близнаци ще трябва да дават 12 лв. повече на месец.

Повече от всякакви думи говори снимката озаглавена “глад” във вестник “Черно море” – възрастен бездомник яде директно от контейнера за боклук.  И ако тази гледка стана обичаен спътник от градския пейзаж, то невероятно е показаното от първа страница на “Народно дело”  - след 100 години потече асфалт в Евксиноград. Само една от улиците ще бъде асфалтирана, засега.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на Пчелина се срещнаха с кмета на Варна, представители на ВиК и строителните фирми

Живеещите в местността Пчелина във Варна обсъдиха на среща инфраструктурните проблеми в района  с кмета на Варна Благомир Коцев и районният кмет на "Младост" Христо Христов, ръководителя на ВиК-проекта във Варна Сава Коев, управителите на ВиК-Варна инж. Веселин Русев и на строителната фирма "Инжстрой" Милен Гочев. По думите на..

публикувано на 17.09.24 в 21:10

По нови правила ще определят носителите на награда "Варна"

По променени правила ще се определят носителите на награда „Варна“. Това реши ресорната комисия към Общинския съвет, която единодушно гласува промени в двата Статута за награда „Варна“ –  в системата на предучилищното и училищното образование и в сферата на науката и висшето образование. Измененията се правят по предложение на общинските съветници Жечка..

публикувано на 17.09.24 в 17:41

До края на месеца се очаква решение на КЗК за новата библиотека във Варна

До края на септември се очаква решението на Комисията за защита на конкуренцията за обжалването на избора на изпълнител за строежа на новата библиотека във Варна. Няма опасност за загуба на разрешително, защото строителната площадка е открита от изпълнителя на външните ВиК връзки, както законът предвижда. Това коментира заместник-кметът Диан Иванов,..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

За проблем със сметопочистването алармира районният кмет на "Владислав Варненчик"

За огромен проблем със сметопочистването съобщи в профила си във Фейсбук районният кмет на "Владислав Варненчик" Николай Костадинов. До вчерашния ден там са установени 188 необслужени съда (за неделя и понеделник), коментира той. " Санкцията, която ще предложим да им бъде наложена от Общината, е в размер на 18 800 лв.", посочва районният кмет, като..

публикувано на 17.09.24 в 17:10

В сряда ще бъде жребият за номерата в бюлетините за частичните избори на 20 октомври

Централната избирателна комисия уведомява, че на 18 септември 2024 г. (сряда) от 10.30 часа  ще се проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, допуснати от ЦИК за участие в новите и частични избори за кметове, насрочени на 20 октомври 2024 г. Жребият ще се проведе в зала № 42, ет. мецанин, в сградата на..

публикувано на 17.09.24 в 16:02

Средищно училище "Димчо Дебелянов" остава със същия статут и през новата учебна година

Общинската стратегия за личностно развитие на учениците и децата в Община Варна, нуждаещи се от допълнителна подкрепа, да се актуализира така, че да бъде адекватна към днешна дата на промените, приети от месец август 2024 г. Това бе гласувано единодушно по време на редовното заседание на Постоянната комисия "Наука и образование" към варненския Общински..

публикувано на 17.09.24 в 15:40

Специализирана операция срещу наркобизнеса във Варна, има задържани

Мащабна специализирана операция срещу производители и разпространители на наркотици тече в момента по Северното Черноморие. Това научи БНР от свои източници. Акцията се провежда от ГДБОП и Прокуратурата. Има задържани няколко души. Провеждат се претърсвания на различни адреси. По неофициална информация са разкрити ниви с канабис и няколко..

публикувано на 17.09.24 в 15:35