Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Концертно: Христина Белева и Петър Миланов

4
Снимка: Радио Варна
Те общуват само с добри, усмихнати и позитивни хора. С компромисите в изкуството са си чужди. Звуците според тях оживяват истински, когато  човек е искрен и има какво да разкаже. Музиката си споделят винаги с усмивка на уста, докато гласовте на инструметите им говорят все по-категорично.

                      Христина Белева и Петър Миланов

Тя за Него: Перфектен! 

Той за Нея: Прекрасна!

Гъдулка и Китара:  Двамата са екип, а дуетът им е уникално предизвикателство!

Уникално събитие бе и присъствието им в Концертното студио на Радио Варна на 26 март, тази година.


 


                                                       ПЕРФЕКТНИЯТ ДУЕТ или АКУСТИЧНО ЕТНО УРАВНЕНИЕ

Богатият им опит на изпълнители, споделяли обща сцена с най-различни артисти от музикалния живот, е допринесъл двата ярки натюрела да открият идеалната музикална съвместимост. 


Христина Белева и Петър Миланов

Тандемът Белева/Миланов се ражда някъде там, между репетициите и концертите в НФА “Филип Кутев”, а идеята за акустично дуо беше блестящо реализирана и защитена в първият им самостоятелен албум с авторска музка “На фокус”, който е на музикалния пазар от 2011 година. И двамата музиканти са перфектни изпълнители със собствен стил в интерпретирането на стародавния музикален изказ, характерен за нашите земи. Христина одавна е превъзмогнала предразсъдъците за мястото на гъдулката в съвременното музикално пространство и все по-категорично налага използването й като “джази-инструмент”. Инструмент, който в дуета Белева/Миланов е деликатно ухажван от звуците на една перфектно балансирана китара. Музиката им следва уникалния прийом “отдаване” - “поемане”, знак за високи критерии в камерното музициране. Изкуството им е лишено от всякаква кокетност и преднамереност. Поведението им е респектиращо, благодарение на уникално разработените идеи и флуидното им привличане в протичането на музиката и на вродената им спонтанност и естественост, които щедро раздават на публиката.

© Снимка: Антон Дончев

Христина Белева е възпитаник на Националното училище по фолклорни изкуства ”Филип Кутев” в гр. Котел. Завършва със специалност “Инструментално изкуство – гъдулка” Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, а магистърската си степен по музикална педагогика получава от СУ ”Св. Климент Охридски”. Две години е в състава на Фолклорен ансамбъл „Тракия” – Пловдив, от 2006г. е солист в оркестъра на Национален фолклорен ансамбъл ”Филип Кутев”. Редят се награди, концерти, клубни участия, записи и всичко онова, което преследва целеустременият млад изпълнител. Музикалната любознателност плюс безспорните качества на изпълнител и отреждат място в група ”Булгара”. Гост-музикант е в проекти на “Ева квартет”, група „Дива река”, Антони Дончев, Анатоли Вапиров, Изабел Куроа, Хаиг Язджиян. Реализирала е редица записи и концерти във Франция, Гърция, Германия, Белгия, Финландия, Египет, Русия, Молдова, Украйна, Македония, Сърбия, Полша и САЩ.

 

© Снимка: Антон Дончев

Петър Миланов е завършил е Средно музикално училище за народни инструменти и пеене в с. Широка лъка. От 2002 г. до днес работи в Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Специалността на Петър Миланов е тамбура, но публиката го познава и като китарист със завидни умения. Най-често партнира на Теодосий Спасов в проектите „Трио”, „Вяра” и „Фолк проджект”. Китарата на Петър Миланов звучи в спектаклите „Легендата” и „Кръстопът” на Георги Андреев. Участва в различни международни проекти в Европа, Азия и САЩ.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#637 ТОП 20 (18.06.2021-25.06.2021)

публикувано на 18.06.21 в 19:38

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 18 юни със Светлана Вълкова

100 години Варненски драматичен театър Международният театрален фестивал "Варненско лято" се завръща на живо Международният фото салон Варна и тази година на открито Българският фотограф Делян Вълчев показва портрети от метрото на Ню Йорк „На Север от Изтока” - авторски концерт на Даниела Белчева Галерия 8 празнува 33-ти рожден..

публикувано на 18.06.21 в 13:25

НОВИЯТ ДЕН на 18 юни с Иван Барбов

Има ли вече туристи на Златни пясъци и какви мерки предлагат от Българската хотерлиерска и ресторантьорска асоциация за решаването на проблемите в сектора? Разговор със Станислав Стоянов, заместник-председател на БХРА. Дни на отворените врати днес и утре организира най-големият IT център в Североизточна България. Повече за програмирането..

публикувано на 18.06.21 в 05:54

"На светло" на 17 юни 2021 г. със Сияна Спиридонова

Лечение на Ковид - 19 с реконвалесцентна плазма Как върви ваксинационната кампания във Варна? Ваксинират ли се деца? Отговорите от д-р Каролина Златева - заместник-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна. Специализирана младежка трудова борса се провежда от Агенцията по заетостта във Варна Започва първият етап от приема..

публикувано на 17.06.21 в 14:00
Плаж Камчия

"Новият ден" на 17 юни 2021 г. с Димитрина Дончева

Има ли недостиг на спасители по варненските плажове това лято и проявяват ли интерес младите хора към професията на водния спасител? Система за GPS проследяване и контрол на джетове,  малки плавателни съдове, offroad автомобили и всякакъв вид е-превозни средства, разработи варненска фирма. Ще осигури ли тя повече безопасност за хората? Има..

публикувано на 17.06.21 в 06:00
Фестивален и конгресен център във Варна

НА СВЕТЛО на 16 юни с Валерия Василева

4096 седмокласници и 3400 десетокласници във Варна и региона се явиха на националното външно оценяване по български език и литература днес. Репортаж от село Николаевка за нагласите на местните хора за начина на гласуване на парламентарните избори на 11 юли. Изложбата "Дипломация през сърцата на два народа", подредена от днес до 10 юли в Държавен..

публикувано на 16.06.21 в 14:44

"Море и бряг" с Валери Великов, на 16 юни

Бъдещето на научно-изследователския кораб "Академик" и издирването на черната кутия на падналия край Шабла изтребител са теми в разговора с директора на Института по океанология към БАН доц. Николай Вълчев, който ще е гост в студиото. Фотоконкурс „140 години Висше военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ се организира по повод..

публикувано на 16.06.21 в 09:22