Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теми и заглавия във варнeнските вестници на 21.09, петък

Снимка: Архив

На чуждите туристи в България им е скучно, четем на първа страница на Твоят ден. Летовниците-недоволни от начина, по който презентираме историческото наследство. Това показват резултатите от допитване, проведено чрез международната онлайн платформа за измерване на конкурентноспособността и качеството на туристическия продукт. Според статистиката българският туризъм се развива добре, сочи заглавие по същата тема на вестник Черно море. Необходимо е въвеждане на системи за доброволно сертифициране, според експерти, които участваха в кръгла маса във Варна.

Темата на регионалното издание на вестниците Труд и 24 часа е посветена на разгорелия се задочен конфликт между община Девня и предприятието “Полимери”. Твоят ден припомня, че всичко започна, когато от общината заявиха, че към собствениците на завода ще бъде предявен финансов иск заради кражбата на радиоактивни уреди и по-точно съхранението на такива без да бъдат обявени. Според шефовете на завода няма необявени радиоактивни уреди, а от началото на годината са понесли щети на стойност милион 560 хиляди лева. Кметът Атанас Кузев пък обяви, че “Полимери” дължат 79 000 лева данъци.

Налагат строително вето за Морската, пише на първа страница Черно море. Налагането на забраната с кметска заповед е свързано с разработването на подробен устройствен план. Чертаят планове за Капалъ чарши във Варна, пише още Черно море. Става въпрос за закрит пазар, концепцията, за който ще е готова до месец. Все още не е взето решението дали да бъде разположен на централния пазар или на Чаталджа.

За Народно дело водещата публикация е със заглавие Япония ни съди заради новото пристанище ? Причината е опитът да се разтрогне междуправителственото споразумение за отпускане на заем от японската банка за строителство на нови контейнерни терминали във Варна и Бургас. Договорът е подписан в съответствие с японското законодателство и малко са специалистите, които могат да прогнозират какъв би бил искът. Според Иван Портних, областен председател на ГЕРБ и общински съветник, решението сигурно има финансова обосновка. Той изтъква, цитиран на страниците на Народно дело, че отказът във Варна да влязат средства от японската банка вероятно е свързан с невъзможността в момента да се реализират тези проекти. "Това е безумие, което съсипва града" - мнение на лидера на БСП във Варна Борислав Гуцанов, според когото контейнерният терминал щеше да осигури стотици милиони приходи. Той не изключи решението да е продиктувано от идеята за отдаване на концесия на пристанища Варна-изток и Варна-запад.  

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

В неделя избираме районни кметове в "Одесос" и "Приморски"

Частични местни избори ще се проведат в неделя в двата големи района на Варна  -  "Одесос" и "Приморски". Над 200 000 души са имащите право на глас. Те могат да гласуват в 201 секции, машинен вот ще има в 198 от тях, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия - Велин Жеков.  Секциите в район "Одесос" са 86, в "Приморски" - 115.  8 са..

публикувано на 18.10.24 в 17:42

Понеделник е неучебен ден в 27 училища в „Приморски“ и „Одесос“ заради изборите за районен кмет

Във връзка с провеждането на частични избори за кметове на варненските райони „Одесос“ и „Приморски“ (на 20 октомври 2024 г., неделя) кметът Благомир Коцев обяви 21 октомври 2024 г. (понеделник) за неучебен ден в 27 варненски училища в двата района. Заповедта важи само за училищата, в които ще се помещават избирателни секции в деня на частичните избори..

публикувано на 18.10.24 в 17:20

Кметът на Балчик: Не дължим пари на никого, не можем да си изпълним капиталовата програма поради липса на строители

Поне 80-90 процента от общинския бюджет на Балчик ще бъде изпълнен, това увери на планираното днес обществено обсъждане по повод актуализацията на тазгодишните финанси кметът на общината Николай Ангелов.  Първоначалният размер от 41 милиона лева е служебно променен до почти 45 милиона поради трансфери от министерства и ведомства, както и..

публикувано на 18.10.24 в 16:56
Снимката е илюстративна

Общината: "Градски транспорт" не е внесъл в хазната приходи от наеми за близо 440 хил. лева

В нарушение на чл. 99, ал. 1 от Закона за държавния бюджет, дружеството „Градски транспорт“ не е внесло в общинския бюджет на Варна 50 % от приходите си от наеми, което възлиза на 439 580 лв. Всички имоти, които дружеството „Градски транспорт“ е отдавало под наем през 2023 г., са били без проведени търгове в нарушение на съответната наредба, съобщават..

публикувано на 18.10.24 в 16:07

Във Варна доставиха 403 хиляди бюлетини за вота на 27 октомври (СНИМКИ)

403 хиляди хартиени бюлетини, с които избирателите от Варненска област ще упражнят правото си на глас на изборите за Народно събрание, пристигнаха днес във Варна.  Със същия транспорт и под охрана бяха доставени още ролки за машините за гласуване, както и изборни книжа, сред които и окончателните списъци на избирателите от областта...

публикувано на 18.10.24 в 16:00

Архитект: Варна трябва да се развива на височина, за да няма презастрояване

Решение срещу презастрояването на Варна е строителството на високи сгради. Това коментира архитект Марин Велчев, председател на Управителния съвет на Регионалната колегия във Варна на Камарата на архитектите в България.  Въпросът е дали искаме да имаме голяма плътност на застрояване и малка етажност или високи етажи и малка плътност на застрояване,..

публикувано на 18.10.24 в 16:00

Двойно повече IT специалисти ще удостоверяват машинното гласуване за вота на 27 октомври

Служебният кабинет осигури двойно повече IT специалисти от държавната администрация, които удостоверяват устройствата за машинно гласуване за парламентарния вот. Целта е да бъдат проверени значително повече машини спрямо предходните избори, което да гарантира допълнително прозрачността и доверието в машинния вот. По искане на Централната избирателна..

публикувано на 18.10.24 в 15:45