Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гравитация нула

Снимка: А.Николов
 

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА – 22 ЮЛИ със Светлана Вълкова

    На 22 юли започваме с едно „Мохито” на плажа: така режисьорът Боян Иванов би искал за звучи премиерният спектакъл в Държавен куклен театър – Варна „Девет и нещо”, с който официално се откри лятната сцена на театъра.

   След 15,30 ще говорим за сборника разкази на Петър Денчев „Истории в минало време”. Това е втората книга на младия автор и театрален режисьор, след романа му от 2007-ма „Тъй както мъж целува жена, която обича”. Ще стане дума и за неговата диагноза на съвременната културна ситуация в България.

   В 16,05 ще слушаме „Бохемска рапсодия” на QUEEN, с нея ще отбележим рождения ден на китариста Брайън Мей.

   В 16,20 е рубриката „Фестивалите на Варна” – отново на фокус е Международният музикален фестивал „Варненско лято”.

   От 16.35 до 17 часа в студиото ще гостува известната българска фолклористка Лозинка Йорданова, която ще представи мащабната си разработка в шест тома на български приказки, предназначени  за деца.

   След 17 часа е „Време за пасаж” – припомняме ви едно стихотворение на Жак Превер.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Позиция" с Валери Великов, на 17 април

Обобщаваме първите дни от работата на новото Народно събрание. Законодателните промени, които касаят главният прокурор, Висшият съдебен съвет и съдебната система като цяло, коментира адвокат Михаил Екимджиев. Без лимит за секциите в чужбина, гласуване по пощата, мажоритарен вот, промени в начина, по който функционира Централната..

публикувано на 17.04.21 в 08:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 16 април със Светлана Вълкова

100 години ДТ „Стоян Бъчваров”: Анна Сливкова откри в Белгия първата пиеса, поставена на варненска сцена Премиера на открита сцена в Държавен куклен театър – Варна – „Трите прасенца” Две изложби тази седмица: юбилейна експозиция на Марина Варенцова-Русева и „Стая с безброй истории” на Татяна Харизанова Поетесата Елка Няголова..

публикувано на 16.04.21 в 12:49

Познаваме ли екопътеките и алтернативния туризъм?

Туризмът има много лица, а днес ще подходим колкото разтоварващо, толкова и аналитично.  Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и Гергана Славова от Икономическия университет. Те съставиха анкета за екопътеките в България като място за бягство и отдих по време на пандемия. От тях ще чуем какви са нагласите и тенденциите при..

публикувано на 16.04.21 в 10:28
Chart

#629 ТОП 20 (16.04.2021-23.04.2021)

публикувано на 16.04.21 в 07:55

"Новият ден" на 16 април с Мариела Димитрова

В събота от десет часа група ентусиасти ще почистят разклона за каварненското село Селце и ще засадят дръвчета. Организаторите търсят и доброволци, които да помогнат за осъществяването на   благородната идея. Един от тях Виктория Попова – Иванова ще ни разкаже още в 8.15 часа. Улицата на готвачите за пореден път ще събере във..

публикувано на 16.04.21 в 06:15

НА СВЕТЛО на 15 април с Валерия Василева

Румен Илиев - директор на Областното пътно управление във Варна, за ремонта на фугата на Аспарухов мост . Репортаж за ремонта на близо 2 км от първокласния път I-9 в участъка Варна - Евксиноград. Факт е новото постановление с одобрените тарифи за таксите от наеми по Закона за туризма. Епидемиологичната обстановка във Варна и..

публикувано на 15.04.21 в 13:09

"Новият ден" на 15 април с Емилия Николова

Преди първия звънец на новия Парламент, говорим с политолога доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна - за старите вражди и новите партии Как се промениха правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата във Варна?   Сеитбата на пролетниците в Добруджа започна. Какви са очакванията на..

публикувано на 15.04.21 в 05:05