Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ДИВА РЕКА И ПРИЯТЕЛИ

Снимка: Радио Варна

    На 10 август 2011г. в Концертно студио на Радио Варна гости и приятели се насладиха на акустична етномузика на основата на българския фолклор с формация "Дива река" в състав:

Костадин Генчев (кавал)

Димитър Христов (тамбура)

Стела Петрова (контрабас)

Петър Митов (перкусии)

И гост-изпълнители от Русия:

Ирина Крутова (вокал) - http://www.irinakrutova.ru/bio/

Марина Андреева (вокал) - http://helikon.ru/tree/?lang=eng&id=47

http://www.classicalarchives.com/artist/3676.html#tv=about

Иван Шрамков (балалайка)- http://boyan.ru/node/56

Костадин Генчев е музикант и автор на аранжименти в оркестъра за народна музика на Българското национално радио - един от основателите на нашумялата етно-рок група "Булгара”, в която свири и Димитър Христов. Димитър е музикант и композитор, главен диригент на ансамбъл "Тракия” и бивш художествен ръководител на ансамбъл „Пирин”. Групата допълва Петър Митов - перкусии, съчетал опит и познание в автентичното свирене на тъпан и съвременно перкусионно майсторство. В "Дива река" музикантите канят и своята приятелка и колежка Стела Петрова, която с прецизност и тънък усет за акомпанимент допринася за благородното звучене на квартета. Стела е музикант в оркестъра на ансамбъл "Тракия”. Музикантите участват във френско-българския "Б-проект" заедно с  джаз триото на Антоан Симони, изнесли са стотици концерти на множество сцени в България и Европа с „Мистерията на българските гласове”, „Булгара”, БНР, ансамблите „Тракия” и „Пирин”. В първия самостоятелен албум на групата участват солистките на „Мистерия на българските гласове” и „Ева квартет” – Гергана Димитрова и Евелина Спасова и Юлия Гатдерова от ансамбъл „Пирин”. ”Дива река” показва един по-различен поглед върху българския фолклор и една по-различна естетика на музициране. Композициите са направени с много вкус и прецизност, а от импровизациите струи виртуозност, енергия и чар. Концепцията на проекта „Дива река” включва концерти, записи, както и покани към вокалисти и инструменталисти за съвместна работа.

Още за проекта на адрес: http://www.myspace.com/divareka 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Великденски органов концерт в духа на виенските традиции

Органистът, композитор, диригент, преподавател и капелмайстор на един от най-знаковите християнски храмове в Европа ще поднесе традиционна празнична програма за орган и глас във Варна. Той бе пред варненска публика по Коледа преди две години. Важна част от концерта този път е сопраното Сузане Курц. Сега професорът ще зарадва ценителите със специално..

обновено на 09.04.18 в 10:07

Концерти „Образ и звук“ на възпитаници на Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна

Водено от идеята да събере в една зала талантите в различни видове изкуства, Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ е подготвило проекта „Образ и звук“. В   Арт салона на Радио Варна, сред произведенията на живописта, графиката и скулптурата на зрелостниците от училището, на 19 и 20 май ще се състоят 2 концерта. В концерта..

публикувано на 19.05.14 в 11:33

18 март - Концерт пиано и цигулка

18 март 2014г., вторник - Арт салон на Радио Варна - голяма зала - 18:30ч. КОНЦЕРТ ПИАНО И ЦИГУЛКА С участието на Велина Кузманова и Добромир Ценов, ученици в НУИ "Д.Христов" -Варна В програмата: Й.С.Бах, М.Големинов, П.Владигеров, С.Обретенов, П.Хаджиев, А.Владигеров, П.Христосков и др.     Велина Кузманова е ученичка от..

публикувано на 14.03.14 в 10:34

Българското национално радио е домакин на 34-тия Фолклорен фестивал на Еврорадио

Българското национално радио е домакин на 34-тия Фолклорен фестивал на Европейския съюз за радио и телевизия през месец май 2013 година във Варна. В тазгодишното издание на фестивала ще участват фолклорни групи от 15 европейски страни и гости от Република Корея. България и БНР ще представят Оркестърът за народна музика на БНР и Ансамбъл „Манол..

публикувано на 14.05.13 в 13:52

Празничен концерт пред Радио Варна

На 7 май на алеята пред Радио Варна празничен концерт изнесе детската група за автентичен фолклор при Народно читалище "Христо Ботев - 1928", село Голица. Групата е създадена през 1981 година и от тогава до днес ръководител е Петранка Неделчева, учител в село Голица. Лауреати са на много конкурси, включително и на Националния събор в Копривщица,..

публикувано на 08.05.13 в 09:29

Концерт на ученици от НУИ "Добри Христов" по програма "Криле за начало"

Концертът се състоя с подкрепата на Радио Варна и е част от програмата за насърчаване на млади творци от град Варна "Криле за начало".

публикувано на 01.06.12 в 22:53

60 години Оркестър за народна музика на БНР

ftp://admin.bnr.bg/RadioVarna/Valeria/Kustendilsko horo.mp3 Оркестърът за народна музика на БНР отбеляза 60 години с концертно турне в страната  Радио Варна, Концертно студио - 27 април 2012г.   Петдневното турне на ОНМ на БНР започна с концерт в обновеното студио на Радио Благоевград на 24 април. Първата изява на..

публикувано на 07.05.12 в 10:17