Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Великденски органов концерт в духа на виенските традиции

| обновено на 09.04.18 в 10:07
Органистът, композитор, диригент, преподавател и капелмайстор на един от най-знаковите християнски храмове в Европа ще поднесе традиционна празнична програма за орган и глас във Варна. Той бе пред варненска публика по Коледа преди две години. Важна част от концерта този път е сопраното Сузане Курц. Сега професорът ще зарадва ценителите със специално подбрана за Великден програма в духа и традицията на празника. Ще чуем произведения от Йохан Себастиян Бах, Феликс Менделсон Бартолди, лични авторски творби на Йоханес Ебенбауер и др.

Почитателите на органовата музика ще могат да се насладят на концерт за орган и глас от 19.00 часа във Фестивалния и конгресен център. В него ще звучи тържествено органът с марка „Шуке“. Ето какво казаха и изпълниха пред Даниела Стойнова двамата музиканти преди концерта тази вечер:

Органовата музика е свързана главно с литургиите, но има и много органова музика, която се изпълянва по време на концерти, разказва проф. Ебенбауер. В протестантската и католическата църкви органова музика има основно значение в литургията.

- Не са малко хората в България, които обичат органова музика, но в православните храмове няма орган, за това ще дойдат тук да го чуят. Какво да очакваме от Вашата програма?

- Аз се опитах да подбера и представя най-добре такава музика, която е свързана с мислите и настроението по Великден. За това съм включил „Токата и фуга в ре минор“ от Йохан Себастиан Бах, Клерамбо – Глория, която е със сопранова ария, “Храмова меса“ от Франсоа Копрен, Феликс Менделсон, Франц Шмидт, мои собствени композиции и импровизации. 

- Обикновено сме свикнали по време на органовите концерти да слушаме само музика, изпълнена с музикалния инструмент. В този случай обаче ще има и глас. Защо сте включили и сопрано?

- Има много хубава музика, която звучи прекрасно в съчетание на орган и ария.

На сцената във Варна на 9 април ще излезе и Сузане Курц. Тя е певица на свободна практика, позната на виенската публика с изпълнения на църковна музика и класически арии. Сузане Курц води и клас по музика в австрийската столица.

- И гласът и органът са инструменти и това е уникалното във вашия концерт. Какво точно ще изпълните?

- Аз се радвам много, че съм във Варна, за да изживея това пролетно великденско настроение. Радвам се, че ще мога да изпълня ариите, включени в програмата и така заедно да съпреживеем музиката и празника.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерти „Образ и звук“ на възпитаници на Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна

Водено от идеята да събере в една зала талантите в различни видове изкуства, Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ е подготвило проекта „Образ и звук“. В   Арт салона на Радио Варна, сред произведенията на живописта, графиката и скулптурата на зрелостниците от училището, на 19 и 20 май ще се състоят 2 концерта. В концерта..

публикувано на 19.05.14 в 11:33

18 март - Концерт пиано и цигулка

18 март 2014г., вторник - Арт салон на Радио Варна - голяма зала - 18:30ч. КОНЦЕРТ ПИАНО И ЦИГУЛКА С участието на Велина Кузманова и Добромир Ценов, ученици в НУИ "Д.Христов" -Варна В програмата: Й.С.Бах, М.Големинов, П.Владигеров, С.Обретенов, П.Хаджиев, А.Владигеров, П.Христосков и др.     Велина Кузманова е ученичка от..

публикувано на 14.03.14 в 10:34

Българското национално радио е домакин на 34-тия Фолклорен фестивал на Еврорадио

Българското национално радио е домакин на 34-тия Фолклорен фестивал на Европейския съюз за радио и телевизия през месец май 2013 година във Варна. В тазгодишното издание на фестивала ще участват фолклорни групи от 15 европейски страни и гости от Република Корея. България и БНР ще представят Оркестърът за народна музика на БНР и Ансамбъл „Манол..

публикувано на 14.05.13 в 13:52

Празничен концерт пред Радио Варна

На 7 май на алеята пред Радио Варна празничен концерт изнесе детската група за автентичен фолклор при Народно читалище "Христо Ботев - 1928", село Голица. Групата е създадена през 1981 година и от тогава до днес ръководител е Петранка Неделчева, учител в село Голица. Лауреати са на много конкурси, включително и на Националния събор в Копривщица,..

публикувано на 08.05.13 в 09:29

Концерт на ученици от НУИ "Добри Христов" по програма "Криле за начало"

Концертът се състоя с подкрепата на Радио Варна и е част от програмата за насърчаване на млади творци от град Варна "Криле за начало".

публикувано на 01.06.12 в 22:53

60 години Оркестър за народна музика на БНР

ftp://admin.bnr.bg/RadioVarna/Valeria/Kustendilsko horo.mp3 Оркестърът за народна музика на БНР отбеляза 60 години с концертно турне в страната  Радио Варна, Концертно студио - 27 април 2012г.   Петдневното турне на ОНМ на БНР започна с концерт в обновеното студио на Радио Благоевград на 24 април. Първата изява на..

публикувано на 07.05.12 в 10:17

Открит урок по музика: фолклорен концерт

01 март 2012г.  Радио Варна представи: Съвременното детско фолклорно музикално творчество на Варна Участваха: -           кавалджийска група “Варна” -           детско-юношески народен оркестър “Орфеони” -           камерна група “Братя Цветкови” -           гайдарска, гъдуларска, кавалджийска и тамбурашка група от..

публикувано на 02.03.12 в 13:47