Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица от инициативи свързани с меда и пчелните продукти, стартира Областният съвет на БЧК във Варна

Всеки втори петък от месеца считано от 11 април в двора на червения кръст производители от Варненска област ще продават своята продукция и ще популяризират ползата от течното злато. До края на годината ще стартира курс за обучение на млади пчелари, както и семинар за повишаване квалификацията на производителите. Това обяви на проведената днес пресконференция на БЧК Юлиян Страшимиров, зам. председател на организацията. Над 600 деца от 16 училища във Варненска област са взели участие в инициативата „Здраве и екология”, която се проведе от 10 февруари до 19 март и включваше 28 обучения на деца от втори до четвърти клас, каза още той. „Идеята е срещите с подрастващите да продължат. Вече се работи по проект, който да бъде финансиран по оперативна програма. Тъй като това изисква определен финансов ресурс смятаме да кандидатстваме за европейско финансиране. Ще обучим още лектори, които да провеждат уроците”, допълни Страшимиров. На пресконференцията присъстваше и друг от организаторите на „Здраве и екология” - Вячаслав Коврайский от Областната пчеларска организация „Нектар”. Според  него от изключителна важност е и други организации да подкрепят кампаниите, за да се осъществи максимално връзката между потребител и производител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Петима български евродепутати - избрани за председатели и заместник-председатели на комисии

Парламентарните комисии избраха своите председатели и заместник-председатели за мандат от 2,5 години. Петима са българските евродепутати, които заемат тези позиции. Илхан Кючук  бе избран за председател на Комисията по правни въпроси, а  Емил Радев - за неин заместник-председател. Цветелина Пенкова е новият заместник-председател на Комисията по..

публикувано на 23.07.24 в 16:24

16 случая на морбили са регистрирани в две варненски села

16 случая на морбили са регистрирани във варненските села Блъсково и Синдел преди седмица, като за цялата страна случаите са само два. Това съобщи за Радио Варна доктор Ана Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Варна. Цифрата е сериозна, като се има предвид, че заболяването е силно заразно, допълни д-р Баева. Три от..

публикувано на 23.07.24 в 16:07

Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир

Софийският градски съд (СГС) излезе с решение по делото, водено за акциите на Пловдивския панаир. Столичните магистрати определиха за нищожно решението, с което Варненският общински съвет апортира акциите на Общината от Международния панаир в Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест".  Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

В Балчик започна раздаването на 6 500 домови табели

Малко над 250 са раздадените домови табели от общо близо 6 500, изработени по проект за град Балчик и вилната зона. Табелите с номерацията за всеки дом са с размер 18 на 18 см, изработени са от метални плоскости и имат нужните отвори, за да бъдат лесно монтирани на ограда или входна врата. Всеки собственик на имот може да посети Информационния център в..

публикувано на 23.07.24 в 14:47

За пациентите, останали без личен лекар, сроковете за записване не важат, могат да го направят през цялата година

Смяната на личен лекар от здравноосигурени лица, чието джипи е прекратило договора с Националната здравносигурителна каса, може да се случи по всяко време на годината, без изчаквателен период. Това отговарят от Регионалната здравноосигурителна каса в Добрич по повод приключената практика на един от семейните лекари в Балчик от май 2024 год. Не се..

публикувано на 23.07.24 в 14:18

Между 10 и 15 села в областта са на воден режим

Няма нито една община във Варненска област, в която да няма села с режим на водата. Причина за това е, че заради сушата и високите температури подземните водохващащи съоръжения са сухи.  Между 10 и 15 села в момента са на воден режим, съобщи Веселин Русев - управител на ВиК дружеството във Варна.  Най-сериозните проблеми са в община Аврен -..

публикувано на 23.07.24 в 14:15

Премиерът за избора на Ненчев за посланик на България в Украйна: Няма нарушаване на правила

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди, че Николай Ненчев, бивш министър на отбраната, е назначен за временно управляващ посолството ни в Украйна. Главчев е категоричен, че за това не се изисква указ от президента и процедурата е спазена, предаде БНР.  "Няма чак толкова много желаещи да отидат там за посланици. Това е формата, която съм..

публикувано на 23.07.24 в 13:30