Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир

| обновено на 23.07.24 в 16:37
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) излезе с решение по делото, водено за акциите на Пловдивския панаир. Столичните магистрати определиха за нищожно решението, с което Варненският общински съвет апортира акциите на Общината от Международния панаир в Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест". 

Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир и не би могла да се разпорежда с тях, посочват в своето решение столичните магистрати. От Съда допълват, че "ответната община никога не е придобивала правата върху тези акции и те и понастоящем продължават да бъдат собственост на държавата". 

"С тези доводи за недопустимост на производството в тази му част се иска неговото прекратяване", посочват още от СГС. 

Според мотивите за решението прехвърлянето е нищожно, тъй като е извършено "при тежки нарушения на Закона за приватизация и следприватизационен контрол". 

"СГС отхвърля предявения от държавата иск, представляван от министъра на икономиката и индустрията, с правно основание за установяване, че държавата има качеството на акционер, като носител на правата върху 16 314 400 поименни безналични акции, представляващи 29 % от капитала на търговско дружество "Международен панаир Пловдив", поясняват от Софийския градски съд. 

Делото, с което държавата поиска да си възстанови 29 процента от акциите на изложението, беше заведено миналата година от министъра на икономиката Богдан Богданов. 

Община Варна е осъдена да заплати близо 760 хиляди лева разноски по делото в полза на държавата. 

Припомняме, че казусът с акциите на Пловдивския панаир е от 2016 г. Акциите бяха дадени на Варна с решение на правителството с премиер Бойко Борисов, с условието да бъдат разменени за собствеността на бизнесмена Георги Гергов в т. нар. "Дупка" в центъра на Варна. Тъй като до сделка не се стигна, от държавния бюджет бяха отпуснати 43 млн. лв., за да може Община Варна да придобие собствеността върху "Дупката". От своя страна Общината се задължаваше да върне акциите на Пловдивския панаир на държавата. Това обаче не стана, въпреки решение на общинските съветници от 2017 г.

През 2021 г. местните съветници решиха да апортират акциите от Панаира - 29%, в "Пълдин туринвест" - собственост на Гергов. След като той поиска да вдигне капитала на фирмата си, от Община Пловдив подадоха възражение и апортът на варненските акции беше спрян. Беше спряно и решение за увеличение на капитала на "Пълдин туринвест", а Министерството на икономиката заведе делото в Софийския градски съд с искането 29% акции да бъдат признати за собственост на държавата.

Решението на СГС може да бъде обжалвано в 14-дневен срок от връчването му на страните. 

Цялото решение на Софийския градски съд може да прочетете тук.  


По публикацията работиха: Олга Карова, Доротея Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Екатерина Йорданова и проф. Хассан Шамати

Край Варна учени дискутират нови материали и технологии

Международният форум „Съвременни постижения в областта на новите материали и тяхното приложение“ се провежда от днес в Международния дом на учените край Варна. Организатор на 23-тото му издание е Институтът по физика на твърдото тяло на Българската академия на науките /БАН/. В програмата са включени доклади на лектори от 14 държави на..

публикувано на 26.08.24 в 14:21

846 лева средно харчи българинът при пътуване в чужбина, 40% отиват за храна

През второто тримесечие на 2024 г. 1.2 млн. български граждани са реализирали туристически пътувания. Преобладаващата част от тях - 71.3%, са пътували само в страната, 22.6% - само в чужбина, а 6.1% са пътували както в страната , така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече..

публикувано на 26.08.24 в 13:39

Ниски добиви на слънчоглед в област Добрич заради липсата на валежи

Със среден добив от 150 кг/дка стартира жътвата на слънчоглед в област Добрич според данните на Министерството на земеделието и храните. Прибирането на маслодайната култура все още не е започнало в общините Тервел и Крушари. В началото на жътвата на слънчоглед най-висок добив се отчита в общините Добричка-185 кг/дка и Добрич- 180 кг/дка. По 160 кг/дка..

публикувано на 26.08.24 в 13:38

Подписка и в село Дропла срещу ветрогенераторите

Подписка против ветрогенераторите и общо събрание за създаване на местна гражданска инициатива срещу перките организират в балчишкото село Дропла. Датата е 27 август от 18.00 часа в читалището в центъра на селото. Тя е провокирана от сесията на Общински съвет – Балчик на 1 август т.г., на която точките за одобряване на подробни устройствени планове за..

публикувано на 26.08.24 в 13:04

Франко Неро: Една голяма кинозвезда губи от блясъка си, когато се снима в реклами

Една голяма кинозвезда губи от блясъка си, когато започне да се снима в реклами. Един актьор не може да очаква, че ще бленуват за него, когато представят някакви продукти. Това коментира италианският актьор Франко Неро във Варна, който е специален гост на Международния фестивал "Любовта е лудост", където бе представен последният филм с негово участие..

публикувано на 26.08.24 в 12:35

Пожар горя в депото за неопасни отпадъци в с. Въглен, огънят е овладян

Пожар е възникнал в регионалното депо за неопасни отпадъци в село Въглен. Сигнал за инцидента е подаден около 2 часа през нощта на 26 август.  Пожарът първоначално е обхванал площ около един декар.  Огънят е овладян, извършена и е и проверка на служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна и общината в Аксаково...

публикувано на 26.08.24 в 11:21

Обмислят вариант за ограничаване на МПС край Северния плаж в Шкорпиловци

Обмисля се вариант достъпът на моторни превозни средства в района на ивицата край Северния плаж в Шкорпиловци да бъде изцяло ограничен. Това съобщи за Радио Варна заместник-кметът на община Долни чифлик Илка Тенева. Причината - една от най-красивите плажни ивици у нас - тази край Шкорпиловци, където морето граничи с пясъчни дюни, иглолистни и широколистни..

публикувано на 26.08.24 в 11:05